Foto: Publicitātes foto
Guļamistaba ir telpa, kurā radām īpašu atmosfēru tā, lai pēc iespējas norobežotos no ikdienas rutīnas un atjaunotu spēkus nākamajai darba dienai. Tādēļ īpaši no svara ir šīs telpas kopējā krāsu gamma, izvēlētās mēbeles un, protams, mājīgs apgaismojums.

Biežākās kļūdas, kas tiek pieļautas guļamistabas iekārtošanā ir tās aprīkošana ar dažādām viedierīcēm, piemēram, datoriem, planšetēm un interneta rūteriem. Tomēr jāatceras, ka šī telpa ir paredzēta tam, lai noskaņotos naktsmieram un izbaudītu kvalitatīvu miegu, tādēļ - jo mazāk dažādu tehnoloģiju un viedierīču tur būs - jo mierīgāks un pilnvērtīgāks būs arī Jūsu naktsmiers.

Par to, kas būtu jāņem vērā, iekārtojot guļamistabu, un no kādiem interjera risinājumiem tomēr būtu jāizvairās, pastāstīsim raksta turpinājumā.

  • Pirms ķerties klāt pie kopējā guļamistabā valdošā toņa izvēles, rūpīgi jāizvērtē tas, vai telpā nav nepieciešama skaņas izolācija. Jāatceras, ka šajā mājokļa istabā itin nekam nevajadzētu traucēt izbaudīt pelnīto naktsmieru, tādēļ, ja cauri sienām dzirdami visdažādākie sadzīves trokšņi no kaimiņu dzīvokļiem vai kāpņu telpas, jāparūpējas par sienu apstrādāšanu ar dažādiem skaņu izolējošiem materiāliem.
  • Lai norobežotos no trokšņiem, kas varētu mājoklī ieplūst no ielas un vienlaicīgi parūpētos arī par to, ka telpā būs viegli gan nodrošināt vajadzīgo apgaismojumu, gan norobežoties no tā, kad nepieciešams, jāparūpējas par to noformējumu. Plastikāta logi daudz labāk izolēs dažādus trokšņus, bet, ja mājoklī plānots atstāt dabīgā koka materiāla logu rāmjus, tad jāparūpējas par kvalitatīvu to restaurāciju un nosiltināšanu. Skaņas un gaismas izolācijai noderēs arī žalūziju ierīkošana, turklāt tās būs iespējams arī apvienot ar dienas vai nakts aizkariem, lai radītu telpā mājīgāku noskaņu. Ja guļamistabai atvēlētā telpa ir neliela un ekonomiski jāizmanto katrs tās kvadrātmetrs, tad noderēs žalūzijas, kuras cieši piestiprināmas pie loga rāmja vai loga ailes iekšpusē, tādējādi uz palodzes būs iespējams izvietot visdažādākos interjera priekšmetus, krāšņumaugus vai grāmatas, un telpa kļūs vizuāli plašāka.
  • Izvēloties krāsu toni guļamistabas sienām, priekšroku ieteicams dot gaišajiem un siltajiem toņiem vai sīkiem tapešu rakstiem. Nebūtu ieteicams eksperimentēt ar spilgtiem, agresīviem toņiem un masīviem tapešu rakstiem, kas varētu nogurdināt acis vai radīt telpā smagnēju noskaņu. Ja vēlaties padarīt guļamistabu vizuāli plašāku, tad griestus ieteicams ietonēt pāris toņus gaišākus nekā sienu krāsojumu. Šādā veidā telpas griesti izskatīsies daudz augstāki nekā tie ir patiesībā un istaba iegūs plašuma iespaidu.
  • Protams, viena no svarīgākajām guļamistabas mēbelēm ir ērta gulta, tāpēc tās izvēlē jābūt īpaši rūpīgam. Ja gultas rāmi var izvēlēties atbilstoši telpas specifikai un karkasa izturībai, tad matrači (iegādāties šeit) un virsmatrači (lasīt vairāk) jāizraugās pēc to materiāla dabīguma un formas noturības. Tieši gultas matracis būs atbildīgs par to, lai miega laikā Jūsu mugurai sniegtu tik nepieciešamo atbalstu un no rīta Jūs pamostos možs un atpūties. Tāpēc pirms steigt iegādāties gultas matraci, ieteicams vienmēr izpētīt tā materiāla īpatnības un pārliecināties par to, ka tas atbildīs Jūsu prasībām. Lai par to pārliecināties būtu vieglāk, pirms matrača iegādes ieteicams to izmēģināt - ja, apguļoties uz tā, rodas nevajadzīgas atstarpes starp matraci un Jūsu ķermeni, tad šis matracis Jums nebūs piemērots un nesniegs atbalstu ķermenim miega laikā.
  • Guļamistaba kalpo kā telpa, kurā ne tikai izgulēties, bet arī nomierināties pēc ikdienas steigas, noskaņot sevi atpūtai un sagatavot organismu miera režīmam, tāpēc ļoti svarīgs ir arī telpā valdošais apgaismojums. Šajā telpā vajadzētu izvairīties no spilgtām griestu lampām, tā vietā priekšroku ieteicams dot dažādām naktslampiņām vai dekoratīvām led lampiņu virtenēm, kas kalpos ne tikai kā dekoratīvs interjera elements, bet arī piešķirs telpai mājīgu, pieklusinātu gaismu.
  • Lai atrastos vieta, kur uzglabāt dažādus sadzīves priekšmetus un visu, kas varētu noderēt atpūtai, piemēram, iemīļoto grāmatu, pie gultas ieteicams izvietot parocīgu naktsgaldiņu. Tomēr uz tā būtu ieteicams glabāt tikai pašu nepieciešamāko un izvairīties uz tā glabāt ierīces, kurās nakts laikā spīd dažādas gaismiņas, piemēram, interneta pieslēguma rūteri, mobilo tālruni vai kādu specifisku elektronisko modinātājpulksteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!