Foto: Publicitātes foto
Kad runa ir par izdevīgu iepirkšanos, viens no biežāk dzirdētajiem padomiem ir pirkumu veikšana veikalu rīkoto akciju laikā. Tā šķiet lieliska iespēja, jo ļauj iepirkties par zemākām cenām. Taču vai vienmēr veikalu akciju piedāvājumi ir tik izdevīgi?

Psiholoģiskais aspekts

Vispirms jāsaprot, ka veikali rīko izpārdošanas , lai atbrīvotos no precēm, ko par pilnu cenu neviens nav vēlējies iegādāties. Tās veikala plauktā stāvējušas ilgi, un ir daudzu cilvēku aplūkotas, aptaustītas, piemērītas, taču, iespējams, atzītas par nederīgām. Tas liek secināt, ka bieži vien ar atlaidi tiek piedāvātas ne tās pašas labākās lietas. Iepērkoties atlaižu laikā, īpašu uzmanību jāpievērš preču kvalitātei – bieži vien tās ir tik daudz reižu cilātas un mērītas, ka ir jau apbružātas vai ar kādu defektu.

Ir skaidrs, ka lieli atlaižu plakāti rosina veikt impulsīvus pirkumus, tādēļ vienmēr vērts padomāt – vai iegādātā prece patiešām ir tā vērta. Ja vēlies ietaupīt, pajautā sev – vai šo preci Tu iegādātos arī par pilnu cenu? Ja atbilde ir nē, tad labāk preci nolikt atpakaļ plauktā, jo no šāda pirkuma nekāds naudas ietaupījums nesanāks.

Ievērojamā atlaide nenozīmē, ka prece būs noderīgāka – tas nozīmē, ka iegādāsies sev nevajadzīgu lietu par zemāku cenu. Tātad naudu nevis ietaupīsi, bet gan lieki iztērēsi.

Mainīgā mode

Mode mainās strauji un, ja seko līdzi modes aktualitātēm, tad zini, ka tas, kas modē vienā sezonā, otrā vairs nebūs stilīgi. Šī iemesla dēļ pirms kārtējā modernā mēteļa vai kostīma iegādes vajadzētu sev pajautāt – cik ilgi tas būs aktuāls? Pretējā gadījumā var gadīties, ka būsi iztērējis naudu par lietu, ko izmantosi vien pāris reižu un tad tas tiks aizmirsts skapja tālākajā stūrī. Arī šādā gadījumā iepirkšanās nekādu naudas ietaupījumu nedod.

Vislabāk akciju laikā iegādāties klasisku apģērbu, kas modē ir vienmēr- tas viennozīmīgi ir lielāks ieguldījums. Taču ar noteikumu, ka iegādāto lietu patiešām izmantosi un varēsi saskaņot ar esošo garderobi. Citādi var gadīties, ka, aiznesot apģērbu mājās, izrādās, ka tam nepieciešami vēl arī pieskaņoti aksesuāri – un tas jau visu padara daudz dārgāku.

Kad iepirkties ir izdevīgi?

Citādāk ir, ja kāda lieta patiešām ir vajadzīga. Piemēram, ja pienācis laiks jaunu zābaku iegādei, akcijas piedāvājums var būt izmantošanas vērta iespēja. Akcijas ir arī labs veids, kā iegādāties sen kārotu lietu par patīkamāku cenu. Ir cilvēki, kas ar lielāku pirkumu iegādi nesteidzas un gaida akciju, lai to iegādātos ar patīkamu atlaidi. Protams, pirms tam gan vēlams salīdzināt cenas dažādās tirdzniecības vietās, jo arī atlaižu apmērs mēdz būt dažāds.

Visvienkāršāk preces aplūkot un salīdzināt ar interneta starpniecību, tādā veidā ietaupot arī laiku, ko citkārt jāpavada staigājot pa veikaliem.

Kredīts pirkumiem – jā vai nē?

Nereti iepirkšanās drudzī ir vēlme iegādāties kādu lietu, taču naudas līdzekļu tam nepietiek. Viens no iespējamiem risinājumiem ir mūsdienās populārā kredītlīnija (vairāk https://www.crediton.lv/aizdevumi/kreditlinija), ko salīdzinoši vienkārši var noformēt internetā. Tā ļauj aizņemties naudu iepriekš noteikta kredītlimita ietvaros tik reižu, cik nepieciešams. Taču, pirms steigt izmantot šo iespēju, vajadzētu izvērtēt gan savu maksātspēju, gan paša pirkuma lietderību.

Ja pirkumu vēlies veikt emociju iespaidā, noformējot kredītu, zaudējums būs vēl lielāks – būsi iegādājies nevajadzīgu lietu un par to būsi vēl arī parādā. Kredīts var noderēt, ja vēlies iegādāties kaut ko patiešām vajadzīgu, un akcijas piedāvājums ir tik izdevīgs, ka to nav gudri laist garām. Pirms tam gan vajadzētu iepazīties ar aizņēmuma līguma noteikumiem, lai pārliecinātos, ka ietaupīto naudas summu nenāksies atmaksāt procentos.

Veikalu akciju piedāvājumi tiešām mēdz būt ļoti vilinoši, taču jautājums ir – kuram tas ir izdevīgi – pircējiem vai tirgotājiem? Protams, atlaižu laiks dažkārt ir īstais brīdis iegādāties kaut ko vajadzīgu un lietderīgu. Taču, ja nav vajadzīgs nekas konkrēts, uz veikalu labāk neiet – pretējā gadījumā tas būs velti iztērēts laiks un līdzekļi.


Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!