Foto: Publicotātes foto
Ar katru nodzīvoto gadu dzīves pieredze mums palielinās, bet to, diemžēl, nevar teikt par estrogēnu līmeni. Šī hormona līmeņa samazināšanās menopauzes laikā rada virkni traucējošu izpausmju dažādos ķermeņa orgānos, arī ādā. Pārsvarā gadījumu menopauze iestājas ap 51 gada vecumu un līdz ar šo vecumu āda sāk zaudēt savu strukturālo sastāvu (kolagēno un elastīgo šķiedru kvantitāte samazinās un kvalitāte pasliktinās) - tā kļūst plānāka, mazinās elastība un stingrība, grumbas kļūst dziļākas, palielinās ādas jutīgums pret dažādiem ārējiem kairinātājiem (UV starojums, gaisa piesārņojums), brūces dzīst sliktāk un ilgāk, kā arī, samazinātā ādas blīvuma dēļ, pastiprinās asinsvadu zīmējums, radot redzamu tīklojumu un apsārtumu ādas virsmā. Pētījumos pierādīts, ka pirmajos 5 gados pēc menopauzes, āda zaudē līdz pat 30% kolagēna un katru nākošo gadu kolagēns mazinās vēl par 2.1%, tātad ādas biezums mazinās par 1.1% gadā.

Ādas sausums ir tipisks pirmais simptoms šajā laika posmā. Nereti to pavada savilktas ādas sajūta un nieze. Tas izskaidrojams ar samazinātu tauku dziedzeru aktivitāti, kā arī hialuronskābes kvalitātes un kvantitātes samazināšanos. Kad estrogēnu līmenis samazinās, tad mitruma līmeņa noturēšana ādā pasliktinās.

Sakarā ar to, ka novecošanās process notiek ne tikai ādā, bet arī tādās struktūrās kā taukaudi, asinsvadi, kaulaudi un muskuļaudi, menopauzes laikā straujāk sākam novērot sejas ovāla noslīdējumu, dziļākas mutes-deguna rievas, sīkas, vertikālas krunciņas ap muti un dinamiskās krunkas pārsvarā nomaina statiskās, kas nozīmē, ka grumba redzama arī miera stāvoklī, muskuli nesaraucot.

Labās ziņas ir, ka mēs, rūpējoties par ādu ar piemērotiem ādas kopšanas produktiem, varam gan mazināt nevēlamas ādas izpausmes, gan pasargāt ādu no dziļāka bojājuma. Piemērots ādas kopšanas produkts būs tas, kam ingredientu sarakstā atrodamas atbilstošas aktīvās vielas, kas mazinās nevēlamās ādas izpausmes, kā arī produkta konsistence būs piemērota ādas tipam un stāvoklim.

Ādas attīrīšana ir absolūti nepieciešama ikdienas aktivitāte, kas veicama divas reizes dienā – no rīta un vakarā, pat tad, ja nelietojam dekoratīvo kosmētiku. Jāizvēlas attīrīšanas līdzeklis, kas nesausina ādu, piemēram, krēmveida attīrīšanas līdzeklis vai ādas tipam piemērots micelārs ūdens vai kombinācija – pieniņš un toniks.

Ādas sausuma mazināšanai piemēroti būs bagātīgākas konsistences kopjošie krēmi vai eļļas konsistences produkti.

Vēlams izvairīties no visa, kas var provocēt ādas sausumu, piemēram, ilgstoša, karsta duša vai vanna, kā arī ziepju lietošana ādas attīrīšanai. Ādas kopšanas līdzekļa mitrinošo efektivitāti palielina tā uzklāšana uz mitras ādas, nepiemirstot mitrināt arī kakla, dekoltē un citu ķermeņa zonu ādu.

Pārmērīgs UV starojums savu kaitīgo ietekmi uz ādu atstāj visas dzīves garumā. Par ādas aizsardzību nedrīkst piemirst arī menopauzes laikā. Ideālā gadījumā jālieto SPF50 saturošs līdzeklis. Nevienmērīga pigmentācija menopauzes laikā ir īpaši aktuāla problēma, kuru varam mazināt ar balinošiem ādas kopšanas līdzekļiem, kā arī profilaktiski turpinot lietot plaša spektra saules aizsargflitrus saturošus līdzekļus.

Tā kā tauku dziedzeru aktivitāte ir maz izteikta arī plaukstu ādā, ādas sausums vērojams īsākā laikā. Lai mazinātu gan ādas sausumu, gan nevienmērīgu pigmentāciju, gan atjaunotu ādas blīvumu, ādas kopšanas produkti lietojami arī uz plaukstu ādas. Bagātīgas konsistences roku krēms lietojams pēc katras roku mazgāšanas reizes.

Arī menopauzē ir būtiski pievērst uzmanību ādas veidojumiem, kas rodas no jauna vai maina savu krāsu, formu, izmēru. Lai izvērtētu veidojuma dabu, jākonsultējas ar dermatologu klātienē, izmeklējot ādas veidojumus dermatoskopiski.

VICHY REKOMENDĀCIJAS ĀDAI MENOPAUZĒ

Lai aizkavētu un mazinātu ādas novecošanās pazīmes, vēlams lietot īpaši menopauzes vecumam piemērotus ādas kopšanas līdzekļus.

Vichy NEOVADIOL līnijas produkti nodrošina aktīvu iedarbību uz menopauzes skartu ādu gan dienā, gan naktī: palīdz kompensēt ādas sausumu un atjaunot tās blīvuma zudumu, atgriež ādai mirdzumu un komforta sajūtu, nostiprina sejas ovālu. Pateicoties atvēsinošajai formulai, Neovadiol nakts krēms atvieglo karstuma viļņu radītās ādas problēmas. Neovadiol līnijā ikviena dāma var atrast savai ādai piemērotāko produktu:

NEOVADIOL COMPENSATING COMPLEX dienas krēms (normālai/kombinētai vai sausai ādai)

Formula aizsargāta ar 13 patentiem – ādu atjaunojošs aktīvo sastāvdaļu komplekss:

Proksilāns, kas stiprina ādas atbalsta audus un iedarbojas uz pigmentāciju + HEPES, kas palīdz izlīdzināt ādu,+ Hedione - stimulē dabisko lipīdu ražošanu, un mitrinošie hialuronskābe un glicerīns.

NEOVADIOL nakts krēms papildina dienas krēmu un, pateicoties speciālajai AQUAKEEP tehnoloģijai, atvēsina ādu.

NEOVADIOL MAGISTRAL barojošais krēms un eliksīrs ādai postmenopauzē piemēroti ļoti sausai, nobriedušai ādai postmenopauzē. Tie papildus bagātināti ar unikālu eļļu kompleksu, kas satur omega 3, 6 un 9 taukskābes.

NEOVADIOL PHYTOSCULPT radīts īpaši kakla ādas un sejas ovāla izmaiņu koriģēšanai. Pateicoties fitosterolam, kas samazina ādas elastīgo šķiedru zuduma radītās redzamās pārmaiņas un kompensējošajam kompleksam ar proksilānu, tas nostiprina kakla ādu un sejas ovālu. Speciālā masāžas tekstūra pastiprina efektu.

Vichy Neovadiol nopērkams aptiekās un internetaptiekās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!