Foto: Publicitātes foto
Nereti virtuve ir visa mājokļa epicentrs, tajā pulcējas draugi un ģimene, tiek apspriesti jaunāki notikumi, ieturētas kopīgas maltītes un, protams, gatavots. Tieši tādēļ virtuves iekārtošanā tiek izmantota visa fantāzija, talkā tiek saukti interjera speciālisti, pasūtītas krāšņas virtuves mēbeles, līdz viss virtuves interjers tiek pilnībā pakārtots iemītnieku un viesu vajadzībām. Protams, tas, kā virtuvi iespējams iekārtot lielā mērā atkarīgs no tās izmēra un telpas specifikas. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, nu gana funkcionāli un praktiski iespējams iekārtot pat ļoti maza izmēra virtuves un aprīkot tās ar atbilstošu sadzīves tehniku. Kādi priekšnosacījumi tad jāņem vērā, iekārtojot virtuvi un izvēloties virtuves mēbeles, par to sīkāk pastāstīsim raksta turpinājumā.

Telpas specifika un izmērs

Nereti virtuvei atvēlētā telpa ir izmērā neliela, tādēļ mājokļa saimniekiem nekas cits neatliek, kā pilnībā izmantot telpas sienas un nišas visā to garumā. Virtuvē jāatrod vieta, kur uzglabāt dažādus sadzīves priekšmetus un sīko sadzīves tehniku, vienlaikus ietaupot vietu un paslēpjot lieko no acīm. Tādēļ reti kura virtuve redzama bez ietilpīgiem virtuves skapīšiem vai plauktiem.

Ne katra telpa var lepoties ar regulāru formu, bieži vien tajā atrodama kāda niša vai izcilnis, ko, izmantojot izdomu, var pārvērst kādā praktiskā mantu glabātuvē, izvietojot plauktus vai skapīšus.

Protams, mēdz gadīties arī gluži pretējais - virtuvei atvēlētā telpa ir pārāk plaša un griesti pārāk augsti, šajā gadījumā jāpiestrādā pie tā, lai telpa iegūtu mājīgu atmosfēru un būtu iespējams to harmoniski aizpildīt ar mēbelēm un sadzīves tehniku.

Toņu izvēle

Jāatceras, ka virtuve ir telpa, kurā ikdienā jāpavada ne mazums laika, tāpēc īpaši jāpiedomā pie tā, lai izvēlētie toņi ar laiku neapniktu vai neapgrūtinātu redzi. Tāpēc noteikti nevajadzētu pārāk eksperimentēt ar košām un krāsām. Vislabākais risinājums jebkurai virtuvei ir gaišu toņu izvēle, kas tik ātri neapniks un būs vieglāk saskaņojama ar mēbelēm un sadzīves tehniku.

Izvēloties sienu krāsojumu spilgtos toņos, īpaši būs jāpiedomā pie pārējo interjera priekšmetu, mēbeļu un aksesuāru krāsu. Jāatceras, ka ir krāsas, kas nogurdina, nevis uzmundrina. Tāpēc gaišo krāsu vai pasteļtoņu izvēle vienmēr būs pareizs lēmums virtuves sienu krāsojumam un kopējam dizanam.

Lielā mērā krāsu izvēli virtuvē nosaka arī telpas izmērs, piemēram, liela izmēra telpā vienmēr varēs drošāk eksperimentēt ar dažādām krāsām vai spilgtiem un apjomīgiem tapešu rakstiem. Bet mazāka izmēra telpā izvēlētajiem toņiem būtu jābūt pēc iespējas gaišākiem un nevajadzētu izvēlēties tapetes ar lieliem un spilgtiem rakstiem, jo tie vizuāli samazinās jau tā izmērā nelielo telpu.

Mēbeles

Virtuves mēbeles ieteicams izvēlēties, pieskaņojot tos telpas krāsu gammai un specifikai. Tāpat virtuves mēbeļu izvēlē vajadzētu vadīties pēc telpas izmēra. Ja virtuve ir vidēja vai neliela, nevajadzētu to pārblīvēt ar masīvām, tumšas krāsas mēbelēm. Tā vietā priekšroku vajadzētu dot optimāla izmēra vieglām mēbelēm gaišās krāsās.

Lai ietaupītu vietu ap ēdamzonu, kur izvietoti virtuves krēsli, tos ieteicams izvēlēties bez atzveltnēm un viegli pārnēsājamus. Ja plānots virtuvi iekārtot vienā piegājienā, pasūtot virtuves iekārtu, nevajadzētu aizmirst par precīzu telpas mērījumu veikšanu vai atstāt to profesionāļu ziņā.

Jāņem vērā, ka virtuves mēbele aizņems vietu ne tikai garumā, bet arī platumā, tāpēc vienmēr jāaprēķina tas vai mēbeles netraucēs ikdienā. Sevišķi rūpīgi jāizmēra virtuves skapīši, tos nebūtu ieteicams iekārtot pārāk tuvu telpas stūriem, kas varētu apgrūtināt durvju atvēršanu, tāpat to augstumam jābūt atbilstošam un tas nedrīkst traucēt ikdienas darbību veikšanai.

Ja telpa ir neliela, tad, lai to padarītu vizuāli plašāku, jāizvēlas mēbeles ar gaismu atspīdošām virsmām vai stikla elementiem. Piemēram, masīvu plauktu vietā, pie sienas var piestiprināt vairākus smalkus stikla plauktiņus, kas ne tikai radīs patīkamu un vieglu akcentu, bet arī atstaros gaismu, radot iespaidu, ka telpa ir lielāka nekā īstenībā.

Apgaismojums

Apgaismojumam ir liela nozīme telpā valdošās noskaņas radīšanai. Protams, nekas nav salīdzināms ar dabisko apgaismojumu, ko nodrošina telpā pieejamie logi, tomēr jebkurš papildus apgaismojums telpā palīdzēs likt vajadzīgo uzsvaru izvēlētajam dizaina priekšmetam. Piemēram, labi izgaismota gatavošanas virsma, kurā gaismas objekti izvietoti gan no augšpuses, gan istabas stūriem radīs galveno uzsvaru uz ēdamzonu. Īpaši par pārdomātu telpas apgaismošanu vajadzētu piedomāt mazo virtuvju īpašniekiem, jāatceras, jo telpa labāk izgaismota, jo vizuāli plašāka tā izskatīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!