Foto: Foto: Stocksnap.io
Ziemas sezonā ziemeļu valstu iedzīvotājus gaida dažādi pārbaudījumi – tikt pāri sniega kupenām, nepaslīdēt uz ietves, pārdzīvot aukstumu un vēju, elektrizējušos matus un drēbes, un, protams, arī sausumu. Zemas gaisa temperatūras un kondicionētā gaisa apstākļos izžūst ne vien mati un āda, bet arī acis. Daļa sausās acs sindroma pacientu par saasinājumu sūdzas tieši ziemā. Sevišķi izteikts tas var būt tiem, kas nēsā kontaktlēcas.

Ja aukstā laikā tu piedzīvo dedzinošu vai niezošu sajūtu acīs, izteiktu vēlmi acis bieži paberzēt, vai arī tev šķiet, ka acī iekritis svešķermenis, kura tur nav – visticamāk, sausās acs sindroms skāris arī tevi. Ko darīt un kā palīdzēt acīm sagaidīt pavasari možām un veselām?

1. Dzer daudz šķidruma – acis var un vajag mitrināt no ārpuses, taču tas viss būs piliens jūrā, ja pati būsi atūdeņojusies. Ziemā šķidruma lietošanai jāpievērš īpaša uzmanība, jo vēsā laikā padzerties gribas daudz mazāk nekā karstā, tomēr vajadzība pēc šķidruma ir tikpat liela.

2. Kondicionētās vai labi apkurinātās telpās izmanto gaisa mitrinātāju – mitrs gaiss ne vien palīdzēs justies labāk tavām acīm, bet arī pasargās no iesnām un vīrusu infekcijām, mitrinot deguna gļotādu. Dāmas, arī sejas āda to novērtēs!

3. Noteikti lieto mitrinošus acu pilienus, lai palīdzētu acīm justies labāk. Lai arī ikvieni acu pilieni ir labāk nekā nekas, visnoderīgākie acīm būs jaunās paaudzes pilieni, kas acs virsmu ne vien mitrina, bet sadziedē, tādejādi ilgāk pasargājot to no izžūšanas. Tāds līdzeklis, ir, piemēram, Cationorm – tā sastāvs iedarbojas uz visām trim dabiskās asaru plēvītes kārtām un veicina acs dzīšanas procesus. Lietojot šādus līdzekļus, iespējams panākt būtisku uzlabojumu.

4. Ilgstoša skatīšanās datora (patiesībā arī telefona) ekrānā sausās acs sindromu padara vēl jūtamāku. Raugoties ekrānā, mēs aizmirstam mirkšķināt gana bieži, līdz ar to acis izžūst vēl vairāk. Ja pie datora pavadi ilgas stundas darbā vai mācībās, atceries paņemt regulāras pauzes, lai acis var atpūsties.

5. Neberzē acis! Berzēšana tās sakairinās vēl vairāk, turklāt šādi vari netīšām ieberzēt acī infekciju, ja to darīsi ar netīrām rokām. Turklāt, kas nav mazsvarīgi – berzēšana noved arī pie grumbām.

6. Uzsaukums kontaktlēcu nēsātājām: biežāk velciet brilles! Skaidrs, ka ziemā ar brillēm ir sarežģīti – ieejot jebkurā siltā telpā vai sabiedriskajā transportā, uz brīdi jākļūst par "Ezīti miglā". Tomēr acis būs pateicīgas, ja dažas dienas pastaigāsi brillēs, un tām nebūs jāsadzīvo ar kontaktlēcu kairinājumu.

7. Neaizmirsti par aizsardzību pret sauli! Sniegotā ziemas dienā saule žilbina vēl niknāk nekā vasaras laikā. Arī gaisma kairina acis, tāpēc izvēlies saulesbrilles vai optiskās brilles ar aizsardzību pret ultravioletajiem stariem. Par ļaunu nenāks arī platmale vai cepure ar nadziņu.

Vissvarīgākais – atceries, ka acis un arī veselība kopumā tev ir tikai viena uz visu mūžu, tāpēc ir vērts par to parūpēties. Baudi ziemu ar veselām acīm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!