Foto: Publicitātes foto
Pastāv uzskats, ka skaitļos ir iekodēta vēl kāda papildu informācija, ne tikai skaits, ko ar tiem apzīmē. Tāpēc esot laimīgi un nelaimīgi skaitļi, skaitļi, kas nes veiksmi, skaitļi, no kuriem jāizvairās. Var piekrist vai nepiekrist numerologu atziņām, taču, runājot par sirds un asinsvadu veselību, ir skaitļi, kuri jāzina arī tad, ja uzticies tikai zinātniski pamatotai informācijai.

120/80

Kaut kur redzēta ciparu kombinācija? Šāds ir ideālais asinsspiediens. Pirmais no skaitļiem apzīmē tā saukto sistolisko asinsspiedienu jeb spiedienu, kāds tas ir brīdī, kad sirds saraujas un asinis tiek iepludinātas artērijās. Savukārt otrs – diastolisko asinsspiedienu, kāds rodas, sirdij atslābstot un gatavojoties nākamajam ciklam.

Paaugstināts asinsspiediens (virs 140/90) ir viens no signāliem, ka kaut kas nav kārtībā ar sirds un asinsvadu veselību. Pakāpeniski tas var novest pie nāves, neatgriezeniskiem kustību un uztveres traucējumiem (invaliditātes) un citām nopietnām problēmām.

1,8–3

Otrs sirdsskaitlis, ko noteikti jāzina, ir holesterīna līmenis. Cilvēks pats nejūt, ja tas ir paaugstināts, tāpēc ir svarīgi veikt analīzes. Dzīvot neziņā par šo skaitli ir kā pastaigāties, nezinot, vai tavā rokassomiņā tikšķošais objekts ir pulkstenis vai bumba ar laika skaitītāju, kas vienā brīdī var sprāgt (insults vai infarkts ir divi no iespējamajiem "sprādziena" veidiem).

Viena konkrēta cipara, kas būtu optimāls katram cilvēkam, nav – tas atkarīgs no dažādiem riska faktoriem (citiem veselības rādītājiem, vecuma, dzimuma, smēķēšanas, iedzimtības u.c.). Ņemot vērā šos citus faktorus, maksimāli pieļaujamais tā sauktā sliktā holesterīna (ZBLH) daudzums svārstās no 1,8 līdz 3 mmol/l. Lai veiktu analīzes un noteiktu, kāda ir tieši tava pieļaujamā robeža, ir jāiet pie ārsta.

3,3–5,5

Trešais skaitlis, kam jāpievērš uzmanība, ir cukura līmenis. Arī paaugstinātu cukura līmeni cilvēks pats sākumā nemana. 3,3 līdz 5,5 mmol/l ir cukura līmeņa norma, nododot asins analīzes tukšā dūšā no rīta, kad kopš pēdējās ēdienreizes pagājušas vismaz 8 stundas. Arī šos ciparus varbūt pat nav tik svarīgi paturēt prātā, taču ļoti svarīgi ir zināt, vai cukura līmenis nav paaugstināts, un to var noskaidrot, aizejot pie ārsta. It īpaši tas attiecas uz cilvēkiem, kas sasnieguši 40 gadu vecumu, – risks palielinās un ar sirdi jokot nevajag.

Vēl daži skaitļi

16 000: aptuveni tik daudz cilvēku gadā Latvijā mirst no sirds un asinsvadu slimībām. Tā ir vairāk nekā puse no visiem nāves gadījumiem.

3000: aptuveni tik daudz cilvēkiem Latvijā ik gadu tiek konstatēta pirmreizēja invaliditāte sirds un asinsvadu slimību dēļ. Sirds un asinsvadu slimības nenozīmē vieglu nāvi!

80: Par tik procentiem būtu iespējams samazināt no sirds un asinsvadu slimībām mirušo skaitu, ja cilvēki laikus būtu vērsušies pie ārsta un uzsākuši ārstēšanu.

Raksts tapis informatīvās kampaņas "Soli priekšā" ietvaros. Apzinies riskus, parūpējies par savu sirdi laikus!

SIA KRKA LATVIJA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!