Foto: DELFI
Irina informācijas tehnoloģiju (IT) nozarē strādā vairāk nekā 14 gadus, taču rutīnu nepazīst, jo katrs projekts ir izaicinājums, turklāt ikdienā var izmēģināt strādāt ar dažādām tehnoloģijām. Irina ir “Oracle” datubāzu izstrādātāja, bet šobrīd projektā strādā pie SAP risinājumiem.

Pirms pievienošanās "Accenture" Irina piecus gadus strādāja valsts iestādē, pildot iekšējā IT departamenta programmētājas pienākumus, taču īstajā laikā un brīdī ieraudzītais darba sludinājums pamodināja viņas iekšējo balsi pārmaiņām.

"Strādājot valsts sektorā, ieguvu labu pieredzi un vērtīgas zināšanas un vēlējos spert nākamo soli. Kad atvērās durvis uz "Accenture", es to uztvēru kā pakāpienu augšup. Lai arī sākotnēji nejutos droša, vai tikšu galā ar jaunajiem pienākumiem, biju gatava sevi izaicināt," atceras Irina.

Tolaik "Accenture" Latvijā bija salīdzinoši neliels uzņēmums ar aptuveni 100 darbiniekiem, un kopš tā laika tas ir izaudzis līdz vairāk nekā 1600 darbiniekiem.

Mūsdienās komunikācija iegūst arvien lielāku nozīmi. IT nozarē nepietiek tikai ar to, ka klientam tiek izveidots produkts vai risinājums, ir jāspēj to piedāvāt, izskaidrot, kā arī iemantot otra uzticēšanos un uzturēt veiksmīgu komunikāciju. Aizvien lielāka loma ir arī darbam komandā – sievietēm šīs lietas labi padodas.

"Mani pieņēma darbā par informācijas sistēmu izstrādātāju apdrošināšanas uzņēmumam. Viens no iemesliem, kāpēc izvēlējos strādāt "Accenture", bija tas, ka uzņēmums piedāvāja darbu starptautiskā vidē. Es vēlējos redzēt, kā manas jomas speciālisti strādā citās valstīs, un iegūt plašāku darba pieredzi," skaidro Irina.

Ceļš līdz profesijai

"Bērnībā, kad mācījos skolā, dators nebija plaši pieejams, tāpēc datorzinātne sākotnēji šķita ļoti sarežģīta joma, līdz ar to sevi neredzēju ar to saistītā profesijā. Viss mainījās, kad mūsu skolā sāka strādāt datorzinību pasniedzēja no universitātes. Viņa mācēja ar piemēriem parādīt, ka IT nozare nav sarežģīta, un man parādījās interese," atceras Irina.

Pabeidzot 12. klasi, viņa apsvēra domu mācīties ekonomiku, taču no šī soļa atturēja pārdomas par lielo konkurenci nākotnē, jo tajā laikā lielākā daļa jauniešu kā studiju virzienu izvēlējās jurisprudenci vai ekonomiku.

"Pēc vidusskolas nolēmu iestāties Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē, kur ieguvu bakalaura un vēlāk – maģistra grādu. Tāpat kā lielākā daļa manu kursabiedru, paralēli studijām sāku strādāt šajā profesijā," ar karjeras sākumu IT nozarē iepazīstina Irina.

Perfekcionisms man reizēm traucē, tāpēc es cenšos iemācīties, ka dažreiz ir vērtīgi pamēģināt jaunas lietas un pieejas. Pat ja nesanāk, kā plānots, arī tas ir labi, jo var saprast pareizo virzienu.

Viņa joprojām ir ļoti apmierināta ar savu izvēli, kā arī nākotnē sevi redz IT nozarē. Iespējas ir plašas, un katrs projekts paver jaunu zināšanu lauku un pieredzi. "Šobrīd pirmoreiz darbojos projektā, kas ir saistīts ar SAP datu noliktavām. Procesa gaitā sapratu, ka mani aizrauj un interesē iespēja strādāt ar dažādām tehnoloģijām un pieejām. Pašlaik veidojam datu noliktavas lielai apdrošināšanas kompānijai. Šo jomu vēlos apgūt dziļāk un nākotnē neizslēdzu iespēju izmēģināt strādāt vēl ar citiem risinājumiem un tehnoloģijām," interesi neslēpj Irina.

Darba ikdienā liela vērtība ir komanda, ar kuru ir patīkami kopā strādāt, kā arī starptautiskā darba vide, kas ietver komandējumus un iespēju apskatīt citas valstis, iepazīt dažādas kultūras un cilvēkus, – tas paplašina redzesloku. Tāpat Irina atzīst, ka ikdiena ir izaicinājumu pilna, jo vienmēr ir procesi, kurus apdomāt, meklējot pareizo risinājumu, tomēr tas sniedz gandarījumu un daudz prieka.

Vērtīgi izmēģināt jaunas lietas

"Nozarē viss ļoti strauji mainās, tāpēc nepārtraukti ir jāmācās, turklāt šo pārmaiņu ātrums un temps ir diezgan intensīvs," stāsta Irina. Viņa sevi raksturo kā atbildīgu darbinieku, taču, iespējams, ar pārāk izteiktu vēlmi visu izdarīt nevainojami.

"Perfekcionisms man reizēm traucē, tāpēc es cenšos iemācīties, ka dažreiz ir vērtīgi pamēģināt jaunas lietas un pieejas. Pat ja nesanāk, kā plānots, arī tas ir labi, jo var saprast pareizo virzienu," pārdomās dalās Irina.

Kaut gan "Accenture" ir aizvadīti gandrīz 14 gadi, atskatoties Irina secina, ka šis laiks ir paskrējis nemanot.

"Man nav sajūtas, ka strādāju vienā vietā, jo, mainoties projektiem, mainās kolēģi, klienti, sadarbības uzņēmumi un valstis, kurās tie bāzējas. Projekts, pie kura visilgāk strādāju, ilga piecus gadus, bet lielākoties projekti ilgst no viena līdz diviem gadiem," skaidro Irina.

Ģimene un brīvais laiks

"Divreiz esmu gājusi bērna kopšanas atvaļinājumā, un katru reizi, atgriežoties darbā, bija sajūta, ka esmu jaunā vidē, jo uzņēmums turpināja strauju izaugsmi," stāsta Irina, kura ir māmiņa diviem bērniem (6 un 13 g.).

Būt sievietei, sievai, mammai un IT speciālistei, kā arī ikdienā izpildīt vēl citas dzīves lomas ne vienmēr ir viegli, taču Irinai ir palīgi. Viņa priecājas, ka ikdienā palīdz gan viņas, gan vīra vecāki.

"Ģimenes un darba "menedžments" attiecas uz visām sievietēm, kuras strādā un audzina bērnus, turklāt nav svarīgi, kurā jomā viņas strādā. Iespējams, IT nozarē tas ir vieglāk, jo uzņēmums atbalsta attālinātā darba iespējas, kas palīdz darbu līdzsvarot ar privāto dzīvi, kas īpaši noder situācijās, kad ir saslimis bērns vai ir nepieciešams palikt mājās citu iemeslu dēļ," pārdomās dalās Irina, vēršot uzmanību, ka mūsdienās ar kolēģiem iespējams ērti sazināties, izmantojot dažādus čatus, tālruņa un video zvanus.

Savukārt brīvajā laikā Irinai dzīvesprieku sniedz ceļojumi. Ja arī neizdodas kaut kur aizbraukt atvaļinājumā, viņa cenšas apvienot komandējumus ar pastaigām un ekskursijām. Patīkamas emocijas sagādā sarunas ar draudzenēm, enerģiju – saule un jūra, bet spēku un mundrumu – fiziskās aktivitātes.

"Esmu atklājusi labu vietu – sporta zāli. Sportoju kopā ar treneri. Es sapratu, ka man ir nepieciešama papildu enerģija, un tieši ar fiziskajām kustībām es to varu iegūt. Pagājušajā gadā kopā ar kolēģiem aizbraucām slēpot. Es pirmo reizi uzkāpu uz slēpēm un šogad plānoju to atkārtot," atklāj Irina.

Sieviete IT nozarē

Irinai kolēģu lokā nav nācies saskarties ar nostāju, ka IT nozare vairāk būtu piemērota vīriešiem.

"Iespējams, tikai no tālām paziņām ir dzirdēti stereotipi, ka sieviete nevar būt laba programmētāja, bet es šo domu, protams, neatbalstu. Mana pieredze rāda, ka ir daudz sieviešu, kas IT nozarē var izdarīt brīnumainas lietas," pārliecinājusies Irina. Viņa uzskata, ka IT nozare ir piemērota ikvienam, tai skaitā sievietēm.

Ģimenes un darba "menedžments" attiecas uz visām sievietēm, kuras strādā un audzina bērnus, turklāt nav svarīgi, kurā jomā viņas strādā. Iespējams, IT nozarē tas ir vieglāk, jo uzņēmums atbalsta attālinātā darba iespējas, kas palīdz darbu līdzsvarot ar privāto dzīvi, kas īpaši noder situācijās, kad ir saslimis bērns vai ir nepieciešams palikt mājās citu iemeslu dēļ.

"Mūsdienās komunikācija iegūst arvien lielāku nozīmi. IT nozarē nepietiek tikai ar to, ka klientam tiek izveidots produkts vai risinājums, ir jāspēj to piedāvāt, izskaidrot, kā arī iemantot otra uzticēšanos un uzturēt veiksmīgu komunikāciju. Aizvien lielāka loma ir arī darbam komandā – sievietēm šīs lietas labi padodas," novērojusi Irina.

IT nozarē profesiju un tehnoloģiju spektrs ir plašs un katrs var atrast sev vēlamo virzienu un jomu. Tāpat nozarē parādās jaunas profesijas, kas paplašina iespējas.

Vairāk par karjeras un mācību iespējām uzņēmumā "Accenture" uzzini shegoestech.lv un bootcamp.lv.

IT nozares potenciāls dod iespēju savu vietu atrast motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!