Foto: Shutterstock

Matu tipi ir ļoti dažādi un katram ir savas piemērotākās metodes to kopšanā, taču visgrūtāk savaldīt ir sausos matus, kas dažkārt izskatās spuraini un nespodri. Sauso matu īpašniecēm jāņem vērā padoms, ka īpaši šajā laikā uzmanība jāpievērš aizsarglīdzekļiem, taču profilaktiskiem nolūkiem ievēro portāla bhg.com apkopotos padomus no profesionāliem frizieriem.

Pārliecinies par matu tipu

Pirms ievēro šos padomus, pārliecinies, vai matus tik tiešām var attiecināt uz sauso matu kategoriju. Par to, vai tavi mati tik tiešām ir sausi, var noteikt, kad tie ir tikko izmazgāti. Ja matu gali ievērojami ātri izžuvuši tikko pēc mazgāšanas, tā ir zīme par sausu matu īpašību. Arī matu elektrizēšanās aukstā laikā vai ar sintētisku apģērbu raksturo sausus matus.

Eļļas izmantošana pirms matu mazgāšanas

Efektīvs veids, kā sausos matus padarīt spožākus un gludākus, ir ieziest matu galus ar eļļu pirms matu mazgāšanas, lai matu struktūra tiktu savaldīta un tie nebūtu tik spuraini. Eļļu ieteicams iesmērēt sausos matus, tad rezultāts būs efektīvāks. Var tikt izmantota argāna, kokosriekstu vai citu riekstu un augu eļļas, kas ne tikai nogludinās matu struktūru, bet arī pabaros tos ar vitamīniem. Ļauj eļļai uzsūkties matos vismaz 15 minūtes un tad mazgā matus kā parasti ar šampūnu.

Ūdens temperatūra

Par atbilstošu ūdens temperatūru matu mazgāšanā daudzas no mums grēko. Lai arī kā gribētos matus mazgāt ļoti siltā vai pat karstā ūdenī, patiesībā matiem tas nav diez ko vēlams. Jo vēsāks būs ūdens, jo pateicīgāki apstākļi būs matu struktūrai. Sausu matu īpašniecēm jāizvairās no ļoti karsta ūdens izmantošanas, jo tas tikai kaitē vēl vairāk matu struktūrai. Kāds frizieris atklājis noslēpumu ar kontrastdušas izmantošanu. Kā izrādās, mati kļūs ievērojami spīdīgāki, ja tie pēc mazgāšanas tiks skaloti vispirms ar siltu un tad ar aukstu ūdeni.

Matu mazgāšana katru dienu

Zināms, ka daudziem tas kļuvis par ieradumu, mazgāt matus katru dienu, taču tas noteikti nav vēlams sauso matu īpašniecēm. Tik bieža mazgāšana novērš matu dabisko eļļu klātbūtni, līdz ar to pat papildus kondicionieri un maskas nelīdz mitrināšanā. Centies pieradināt matus retākai mazgāšanai, jo tas var ievērojami ietekmēt matu kopšanu turpmāk.

Piemērots šampūns

Sauso matu īpašniekiem īpaši jāpārdomā šampūna un kondicioniera lietojums. Noteikti neizvēlies lētāko produkciju, bet gan tādu, kas atbilst matu struktūrai. Sausiem matiem nepieciešams barojošs un mitrinošs šampūns, kā arī kondicionieris, kas palīdzēs savaldīt sprogas un radušās pinkas.

Maskas izmantoša

Maskas izmantošanai vajadzētu kļūt tikpat lielam ieradumam kā matu mazgāšanai. Protams, ne tik bieži, taču reizi nedēļā sausie mati būs pateicīgi par barojošas matu maskas klātbūtni. Ļauj maskai pietiekami ilgi iesūkties matos, lai tā kārtīgi mitrinātu un pabarotu matus, bet pēc tam kārtīgi to izskalo. Frizieri iesaka maskas iedarbības laikā izmantot dvieli, jo siltumā līdzeklis daudz efektīvāk iedarbosies.

Nepārspīlē ar līdzekļu dozēšanu

Vairums uzskata, jo vairāk šampūns tiek lietos, jo labāk mati tiks izmazgāti, taču šīs iedomas ir aplamas. Patiesībā šampūns lielākoties tiek izmantots pārlieku daudz. Mērenu līdzekļu dozēšanu der atcerēties arī kondicioniera, matu maskas, eļļas un citu līdzekļu izmantošanā, jo pārlieku liels daudzums var radīt arī nevēlamu rezultātu. Piemēram, eļļa nepieciešama viena vai divu zirņu lielumā, atkarībā no matu garuma.

Līdzeklis pret karstumu

Sauso matu īpašniekiem noteikti jāizmanto līdzeklis pret karstuma iedarbību. Pat tad, ja mati netiek žāvēti ar fēnu vai regulāri veidoti ar loku šķērēm, nepieciešams tos aizsargāt arī no spilgtās pavasara saules, kas var tos sausināt un padarīt nespodrus. Izmanto kādu krēmveida aizsarglīdzekli, ko var ieziest sausos matos. 

Matu veidošanas rīku izmantošana

Nekas tā nespēj sabojāt vēl vairāk sausus matus, kā loku šķēres, matu taisnotājs un citas veidošanas ierīces. Jo biežāk tie tiks izmantoti, jo nevēlamākas sekas tiks radītas matu struktūrai, tāpēc centies izvairīties no to lietošanas. Tā vietā centies matus ieveidot tikai ar fēna (vēlams ar vēso gaisu) un sukas palīdzību, lai iztaisnotu vai kuplinātu matu veidojumu.

Matu galu apgriešana

Matiem, kas regulāri cieš no sausuma, noteikti jāievēro regulāra galu apgriešana. Jo biežāk tas tiks darīts, jo ātrāk un veselīgāk tie ataugs. Ja pēc matu mazgāšanas gali ir izžuvuši un jau sausi, tā ir zīme, ka tos nepieciešams apgriezt. Centies regulāri izmantot friziera pakalpojumus, lai matu struktūra ar laiku uzlabotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!