Foto: Shutterstock
Nav nozīmes tam, vai kosmētiku uz sejas liec jau 15 gadus vai 15 mēnešus, vienmēr var iemācīties ko jaunu šajā sfērā. Iemācīties var gan lietas, ko darīt pareizi, gan lietas, ko, iespējams, līdz šim esi darījusi nepareizi. Pēdējo dažu gadu laikā dekoratīvās kosmētikas jomā ir bijusi tik strauja attīstība, ka atliek vien uzzināt par ko vienu, kad modē nācis jau kas cits. Tomēr līdzās jaunajam ir arī vairāki mīti par kosmētiku un tās lietošanu, ko vajadzētu izskaust.

Piemēram, vai tu joprojām vairākas reizes ar veiklu kustību "pumpē" skropstu tušas birstīti iekšā un ārā no tūbiņas? Izrādās, šai darbībai jau kādu laiku nav absolūti nekādas jēgas. Desmit kosmētikas mītus portālam "Popsugar" atspēkojis Nikolass Luans, dekoratīvās kosmētikas giganta "Make up forever" izglītojošais lektors un grima speciālists.

Jo vairāk "pumpēsi" otiņu, jo vairāk skropstu tuša uz tās

Šī ir viena no darbībām, kas pie jaunākajām skropstu tušu tehnoloģijām vairs nesasniedz agrāk cerēto rezultātu. Jā, protams, "pumpējot" skropstu tušas otiņu iekšā un ārā no tūbiņas tiešām uz birstītes būs vairāk tuša. Bet – tas tāpēc, ka ar šo kustību skropstu tušā sadzīsi vairāk skābekli. Ilgtermiņā šī darbība ir lieka – tas tikai saīsina tušas "mūžu", norāda Luans, jo tā tuša ātrāk izkalst.

Konsīlerim jābūt gaišākam par ādas toni

Par principu, ka konsīlerim jābūt gaišākam, nekā sejas tonim, arī jāaizmirst. Izvēloties gaišāku konsīleri, vari panākt tikai to, ka koriģējamās vietas būs pelēcīgas. Labāk izvēlēties konsīlera krāsu, kas ir ļoti tuva tavam ādas tonim, tikai nedaudz siltāka, iesaka Luans.

Skaidrojumu, kādam mērķim paredzēts katrs konsīlera tonis, meklē šeit.

Mirdzums nav domāts nobriedušai ādai

"Tu nekad neesi par nobriedušu, lai izskatītos starojoši," iesaka Nikolass Luans. Pat tāda āda, kas jau ir nobriedusi, ir paredzēta tam, lai to akcentētu ar kādu mirdzumus saturošu izgaismotāju. Tas gan nenozīmē, ka seja jānoklāj ar lieliem gliteriem. Pietiks vien, ja izvēlēsies pūderi vai vaigu sārtumu, kas satur sīkus mirdzumiņus. Turklāt, klāj mirdzošo kosmētiku vietās, ko nepieciešams akcentēt – uzacu kauliņi, deguns un vaigu kauli ir šim mērķim īstās zonas.

Sievietēm ar taukainu ādu jāizvairās no sejas mitrināšanas

Vēl viens aplams skaistumkopšanas pieņēmums, ko vajadzētu izskaust. Ja tev ir taukaina sejas āda, nekādā gadījumā neizslēdz sejas mitrināšanu no sava skaistumkopšanas rituāla. Ja ādu turēsi mitruma badā, seja tieši izstrādās dabiskās taukvielas, lai to mitrinātu pati. Galvenais šādā gadījumā – mitrināt ādu minimāli. Šeit var noderēt sejas kopšanas līdzekļi, kas satur hialuronskābi – tā palīdzēs ādai saglabāt mitrumu, it īpaši ziemas sezonā.

Pūderis obligāti jāklāj uz visas sejas

Protams, pūderis ir viens no tiem brīnumlīdzeklīšiem, kas palīdz kontrolēt sejas spīdīgumu, to matējot. Tomēr tas nenozīmē, ka pūderi obligāti jāklāj uz pilnīgi visas sejas. Tādā veidā tikai tiek panākts tas, ka tiek izlīdzināts sejas tonis, akcentētās un izgaismotās daļas nozūd un seja vairs nav tik starojoša. Tā vietā labāk uzklāt pūderi ar šauru otu tikai tajās zonās, kas patiešām ir taukainas, piemēram, uz deguna un zoda, iesaka Luans. Bet noturēt grimu palīdzēs speciāls fiksators.

Kosmētika liek mesties pumpām

Dekoratīvās kosmētikas speciālists neizslēdz iespēju, ka kosmētika tiešām izraisa alerģisku reakciju, kas liek mesties pumpām. Taču ne vienmēr pie šī nelāgā rezultāta noved kosmētika. Pumpas metas nevis no kosmētikas, bet gan neapdomīgas tās lietošanas, kad vakaros seja netiek notīrīta. Dienas beigās vienmēr vajag notīrīt kosmētiku ar speciālu losjonu un attīrīt seju ar mazgāšanas līdzekli. Tāpat jāatceras par regulāru kosmētikas otu mazgāšanu, lai tās būtu tīras.

Izvēloties tonālo krēmu, toņa piemērotība jāpārbauda uz rokas

Vecais triks ar tonālā krēma testera uzklāšanu uz plaukstas virspuses ir jāaizmirst. Vislabākais veids, kā noteikt, vai tonālā krēma tonis tev ir piemērots – uzziest to uz sejas, nevis rokas. Tas tāpēc, ka tavs sejas tonis pavisam noteikti atšķiras no tā, kāda ir tava roka. Un neuztraucies, ja īstais tonis izrādīsies trešais vai ceturtais pamēģinātais – labāk atrast piemērotāko, nekā nopirkt tādu tonālo krēmu, ko pēc tam nevarēsi lietot.

Tavs īstais un vienīgais tonālā krēma tonis noteikti ir "tur ārā"

Lai arī cik skumji tas neizklausītos, bet pastāv iespēja, ka kosmētikas reklāmās pozicionētais par to, ka tu noteikti atradīsi savu īsto toni, ir visai mānīgs. Tas tāpēc, ka sejas ādas toni var mainīt laikapstākļi – saulē tā kļūst tumšāka vai sārtāka. Tieši tāpēc daudzi grima mākslinieki uz viena klienta sejas mēdz jaukt vairākus tonālā krēma toņus. Ērtākais variants, kā tiešām panākt to, ka seja neizskatās pleķaina, ir turēt kosmētikas maciņā divu toņu tonālos krēmus, pēc tam sapludinot tos uz sejas.

Acu krēms jāsmērē katru rītu, pirms esi sākusi krāsoties

Fakts, ka katru rītu ievēro stingru skaistuma rituālu, parūpējoties par ikkatru sejas centimetru, ir ļoti apsveicams. Tomēr dekoratīvās kosmētikas speciālists norāda, ka iemesls tam, kāpēc tavas acu ēnas pēc kāda laika izplūst, ir tieši acu krēma uzklāšana no rīta. Tā vietā labāk pieturies pie tā, ka acu krēmu lieto regulāri – bet vakaros. Tas var rezultēties daudz mitrinātākā ādā, turklāt to nevajadzēs darīt papildus no rītiem.

Ne visām piestāv dūmakainas acis

Varbūt kāda draudzene reiz tev ir iegalvojusi, ka tev noteikti nepiestāvēs dūmakainas acu ēnas, jo uz tavas bālās ādas šāds grims izskatīsies pārāk dramatiski. Muļķības – tas ir tikai kārtējais mīts. Sāc ar grima bāzes vai konsīlera uzklāšanu uz acu plakstiņiem un uzacu kaula, bet pēc tam sāc pludināt pamata acu ēnu toni, iesaka Luans. Pludināšana jāsāk ar vienu līniju, kas ir tuvāka acu plakstiņa malai, virzoties uz augšu. Tā vietā, lai izvēlētos melna vai pelēka toņa acu ēnas, pamēģini gaišākus brūnos toņus. Bet, ja baidies dūmakainās acis uzklāt pati, dodies pie kāda grima mākslinieka uz konsultāciju, lai to iemācītos perfekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!