Foto: PantherMedia/Scanpix
Muskuss – viens no visbiežāk lietotajiem komponentiem parfimērijā. Šis komponents devis nosaukumu veselai aromātu grupai. Par muskusu sauc jutekliskus, siltus, saldus, ādas-koksnes, garšaugu aromātus. Bez tam, šis komponents padara aromāta kompozīciju daudz noturīgāku.

Dzīvnieciskais muskuss

Vārds "muskuss" cēlies no latīņu valodas, kur tas nokļuva no sanskrita. "Muskus" nozīmē – pardon – "oliņa" vai "sēklinieku maisiņš". Patiesībā, viss nemaz nav tik intīmi, kaut gan šeit noteikti nevar iztikt bez fizioloģiskām īpašībām. Muskusu izstrādā dažu dzīvnieku tēviņu dziedzeri (alnis, briedis, stirna, buks, bebrs, bizamžurka). Muskusa dziedzeri absolūti nav tas, ko domāja mūsu senči, bet iekšējs "maisiņš", kas atrodas starp dzīvnieka aizmugurējām ķepām.

Ārēji muskuss līdzīgs griķu medum, tikai tam nav tik salda smarža. Tieši pretēji – muskusa aromāts ir ļoti ass un spēcīgs. Savādāk nemaz nevar būt. Jo šī viela nepieciešama tēviņiem, lai iezīmētu savu teritoriju un pievilinātu mātītes. Muskusa sastāvā ir daudz komponentu. Savukārt mūs interesē tikai viens, pats galvenais ingredients – makrocikliskais ketons muskons. Tieši tas piešķir dzīvniekam šo specifisko aromātu.

Līdz 1979. gadam, lai iegūtu muskusu (visbiežāk tas bija alnis, kas dzīvo Tibetā, Himalajos, Korejā un Sahalīnu salās), dzīvniekus nogalināja. Taču pagājušā gadsimta 80-tajos gados tos ierakstīja Sarkanajā grāmatā, tāpēc tiem vairs nekas nedraud. Šī iemesla dēļ tika izveidotas fermas, kur audzēja šos dzīvniekus, lai iegūtu muskusu. Tur muskusu iegūst, nevienu nenogalinot un netraumējot.

Augu valsts izcelsmes muskuss

Mūsdienās parfimērijā visbiežāk tiek izmantots augu valsts izcelsmes vai sintētiskais muskuss. Augu valsts izcelsmes muskusu iegūst no galbanuma un angeligas, hibiskusa sēklām un ambretas. Šim muskusam piemīt svaigs zāles aromāts.

Sintētiskais muskuss

Nitroglicerīna muskusu izgudroja Alberts Bajers 1888. gadā. Ķīmiķis nosauca to ļoti pieticīgi – barjera muskuss, bez šaubām, sev par godu. Pēc tam tika iegūti vairāki sintētiskā muskusa veidi. Tā, piemēram, ketona muskusu izmantoja parfimērs Ernests Bo (Ernest Beaux), savukārt muskuss amberts iekļauts Nina Ricci smaržu L'air du Temps aromāta kompozīcijā.

Vēlāk nitroglicerīna muskusu atzina par toksisku vielu un to aizliedza lietot. Tāpēc šo kaitīgo ingredientu daudzās smaržās nācās aizstāt ar kaut ko mazāk kaitīgu.

Tā, 1951. gadā tika izgudrots fantolīds, pirmais daudzkodola muskuss. Saldeno-koksnes galaksolīdu var atrast Lancome zīmola Tresor smaržu sastāvā.

Un visbeidzot, parādījās sintētiskais makrocikliskais muskuss, vēl to sauc par "balto" muskusu. Nirvanolīds tiek izmantots Elizabeth Arden, Forever Elizabeth, bet gabanolīds – Emporio Armani, White.

Septiņi populārākie muskusa aromāti

Kiehl's, Original Musk. Tas ir klasiskā aromāta "apgreids", kuram pamatā ir muskusa eļļa. Sākuma notis: bergamots un flerdoranžs. Sirds notis: roze, neroli, īlang-īlangs, lilija. Izskaņā: pačūlija, tonkas pupiņas, muskuss.

Serge Lutens, Muscs Koublai Khan. Šipra aromāts, kas veltīts mongoļu hanam Hubilajam. Sākuma notis: cibetīns, labdanums un kastroneums. Sirds notis: pelēkā ambra, dambreti sēklas, ķimenes un Marokas roze. Izskaņā: kaktusa sakne un pačūlija.

Nina Ricci, L'air du Temps. Franču modes nams Nina Ricci bija viens no pirmajiem, kas sāka iekarot Ameriku, tāpēc viņu smaržām bija jāseko visām jaunākajām modes tendencēm. Tā, 1948. gadā parādījās L'air du Temps. Novatorisko ziedu-garšaugu kompozīciju izveidoja Frānsiss Fabrons (Francis Fabron). Sākuma notis: gardēnija un jasmīns. Sirds notis: neļķe un roze. Izskaņā: muskuss, īriss, krizantēma, sandalkoks.

Byredo, Blance. Byredo zīmola kreatīvais direktors Bens Gorhams un parfimērs Džeroms Epinets izveidoja šo aromātu Bena meitenei. Taču šis aromāts iepatikās arī citām meitenēm. Sākuma notis: aldehīdi, roze un Madagaskaras rozā pipari. Sirds notis: peonijas, vijolītes un jasmīns. Izskaņā: koksne un muskuss.

Etro, Musk. Šis koksnes-orientālais aromāts veltīts Seno Austrumu skaistulēm. Sākuma notis: verbena, bergamots un greipfrūts. Sirds notis: ciedrs un gvajaka koks. Izskaņā: muskuss un Indijas sandalkoks.

Tom Ford, Musk Pure. Muskuss – viens no mīļākajiem Toma Forda aromātiem. Ne velti tieši tam veltīta vesela aromātu kolekcija White Musk Collection. Šajā kolekcijā ietilpst Urban Musk, Jasmin Musk, White Suede un Musk Pure, kas izveidots 2009. gadā. Sākuma notis: pipari, bergamots, īlang-īlangs. Sirds notis: jasmīns, vijolītes sakne, maijpuķītes. Izskaņā: muskuss, benzoīns, tonkas pupiņas, bišu vasks.

Carolina Herrera, 212. Šo ziedu-augļu aromātu izveidoja Karolīnas Hereras meita. Karolīna-jaunākā gribēja atspoguļot Manhetenes garu. Sākuma notis: mandarīns, bergamots, flerdoranžs. Sirds notis: kamēlija, gardēnijaя, lilija. Izskaņā: sandalkoks un muskuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!