Foto: Shutterstock
Lūkojoties pēc iedvesmas savas garderobes papildināšanā, mājokļa iekārtošanā vai ceļojumu plānošanā, kā arī daudzās citās jomās, internets viennozīmīgi ir viens no neaizstājamākajiem resursiem, kur meklēt vajadzīgo informāciju, taču reizēm populārākajās vietnēs atrodamie ieteikumi var izrādīties nevis noderīgi, bet pat nevēlami.

Kā uzsver speciālisti, īpaši piesardzīgi jāvērtē padomi skaistumkopšanā, tai skaitā, mājās veicamās metodes sejas ādas izskata uzlabošanai un atsvaidzināšanai. Šai sakarā iepazīsties ar portāla health.com apkopotiem dermatologu ieteikumiem, no kādām tautas metodēm ādas veselības un izskata uzlabošanā vēlams izvairīties, kā arī padomiem to aizstāšanai!

Citrona un cukura skrubis

Šī "recepte" ir viena no populārākajām internetā atrodamajām sejas ādas kopšanas metodēm, taču tai pat laikā tā ir arī ādas veselībai bīstamākā, nopietni kaitējot epidermai. Visticamāk, esi dzirdējusi, ka arī ādā jāuztur noteikts pH līmenis, taču šai gadījumā tas ir krietni augstāks par citrusaugļu sulas radīto vidi, kas patiesībā ādas vidi padara sārmainu.

Tādējādi sejas āda tiek kairināta, veidojoties arī iekaisuma procesiem un no ādas virskārtas tiekot likvidētām to aizsargājošām eļļām. Savukārt cukurs šo situāciju tikai pasliktina, vēl vairāk veicinot ādas iekaisuma procesus un nolobot jau tā sakairināto ādas virskārtu, ko paguvusi izraisīt citrona sula.

Šo līdzekļu vietā izvēlies sejas kopšanas līdzekļus ar augļskābēm, kā arī izvēlies maigus skrubjus atmirušo ādas šūnu noņemšanai, tā lieki nekairinot sejas ādu.

Foto: Shutterstock

Zobu pasta uz pūtītēm

Visticamāk, arī tu pusaudzes gados esi izmēģinājusi vecum veco metodi – uz nesen veidoties sākušas pūtītes pirms gulētiešanas uzklāt zobu pastu, lai to it kā mazinātu. Protams, zobu pastai pievienoto vielu dēļ tā lieliski izcnīcina baktērijas un efektīvi attīra ādu no mikrobiem, taču spēcīgā sastāva dēļ zobu pasta nojauc arī ādas dabisko aizsargbarjeru, kas savukārt ierosina vēl lielāku iekaisumu veidošanos un sejas ādas veselības acīmredzamu pasliktināšanos.

Lai izsitumus un ādas iekaisumus mazinātu, lieto tējas koka eļļu saturošus produktus, kā arī ikdienā lieto poras savelkošus kosmētikas līdzekļus, kas mazinās ādas taukainību un izsitumu veidošanos.

Foto: Shutterstock

Pašgatavots saules aizsargkrēms

Valda uzskats, ka, kombinējot dažādas ķermeņa eļļas ar krēmiem bez aromatizētājiem, cinka oksīdu un šī sviestu, iespējams pagatavot veselībai un videi draudzīgu saules aizsargkrēmu, kas būs tikpat efektīvs kā veikalā vai aptiekā iegādātie līdzekļi. Taču patiesībā šī recepte, kā brīdina dermatologi, ir nepilnīga, jo pilnībā neaizsargā ādu no UVA starojuma, tā neaizkavējot brīvo radikāļu veidošanos un ādas novecošanas procesus, kā arī nespējot novērst saules radītos apdegumus un šūnām nodarīto kaitējumu.

Foto: Shutterstock

Sejas ādas tīrīšana ar sodu

Ja arī tu laiku pa laikam sodu izmanto skrubja veidā, lai mazinātu aizsprostoto poru radītos melnos punktus, ņem vērā, ka šādi tiek izjaukts ādas dabiskais pH līmenis, sodai pārlieku agresīvi iedarbojoties uz maigo ādas virskārtu.

Foto: Shutterstock

Majonēzes maska

Lai gan uz ādas vari klāt masku, kas gatavota no olas dzeltenuma un olīveļļas, majonēzi, kas nereti tiek pievienota šai kombinācijai, gan labāk atstāj ledusskapī! Tajā esošā citrona sula un etiķis ir pārlieku skābi, tā lieki kairinot ādu, rosinot izsitumu veidošanos un likvidējot tās dabiskās eļļas, kas ikdienā apsargā ādu no mitruma iztvaikošanas un apkārtējās vides kaitīgās iedarbības.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!