Foto: PantherMedia/Scanpix
Tava āda ir gluda, tvirta, elastīga, veselīgā krāsā, bez dziļām grumbām – jo tā ir pietiekami mitrināta. Par tavu gadu skaitu stāsta tava personība, par tavu ādas tipu – zina tikai tuvākie cilvēki. Tavas jaunības noslēpums – mitrināšana.

Lai tava āda labi izskatītos, tai veiksmīgi jātiek galā ar vienu no svarīgākajiem uzdevumiem - mitruma saglabāšanu. Dzīvas šūnas pastāv tikai ūdens vidē. Ūdens trūkums palēnina vielmaiņas procesus - sausa āda lēnāk atjaunojas.

Ādas redzamajā slānī - epidermā (1 - skat.bildi "ādas struktūra"), nav asinsvadu, tādēļ  tās mitrināšana pilnībā atkarīga no tā,

  • cik daudz ūdens epiderma saņem no dermas (ādas vidējā slāņa),
  • un cik intensīvi ūdens iztvaiko no ādas virsmas. Tu zini, cik labi āda jūtas un izskatās pēc pastaigas lietū vai mitrā mežā.

Dermai (2) ir pašai savs ūdensapgādes asinsvadu tīkls. Ūdens izsūcās caur kapilāru sieniņām dermas starpšūnu telpā, veidojot želeju, kas kā sūklis aiztur ūdeni. Liekais ūdens lēnam izkļūst ādas virspusē, iesūcoties epidermā.

No ūdens zuduma ādu pasargā arī hipoderma (3) (dziļākais ādas slānis) - tauku starpkārta, kas ietin tavu ķermeni kā saudzīgs apmetnis.

Lai uzturētu līdzsvaru starp ūdens iztvaikošanu un tā saņemšanu no asinsvadiem, svarīgi ādu mitrināt saprātīgi. Pārlieku intensīvi mitrinot ādu, tā piebriest un sakrunkojas kā tas notiek ilgstošas peldēšanās laikā. Tomēr visbiežāk āda cieš no nepietiekamas mitrināšanas.

Ir virkne iemeslu, kāpēc epiderma nespēj pietiekami aizturēt ādai nepieciešamo mitrumu:

  • ģenētika,
  • hormonālais disbalanss,
  • gremošanas traucējumi,
  • infekcijas slimības,
  • klimatiskie apstākļi - UV starojums, vējš, sals u.c.
  • nesabalansēta diēta,
  • sauss gaiss.
Ar kontrastvannām un maskām
tu vari
stimulēt ādas asinsriti un tādējādi ietekmēt ātrumu, ar kādu āda saņem ūdeni no dermas asinsvadiem. Vajag tik vien kā mitrināt ādu, un
tu iegūsti tik daudz
- sīku grumbiņu izlīdzināšanos, tumšo loku izzušanu zem acīm un gaišākas nokrāsas piešķiršanu ādai.

Ādas struktūra

Foto: Publicitātes attēli

Kā mitrināt ādu ar kosmētikas palīdzību?

Lai tu labāk izprastu sejas kosmētikas iedarbību, mēs pastāstīsim par 4 efektīviem ādas mitrināšanas paņēmieniem.

Oklūzija Lai aizturētu ūdens iztvaikošanu no ādas augšējā slāņa, ir svarīgi epidermu pārklāt ar saudzīgu pusnecaurlaidīgu plēvi. To nodrošina augu tauki (šī sviests, kakao sviests) un dabiskie vaski (bišu vasks). Pievienojot vielas, kas spēj arī piesaistīt un noturēt ūdens molekulas (glicerīns, hialuruonskābe) iegūst efektīvu ādas mitrināšanas kosmētiku.

Osmoze


Ādas mitrināšanu ietekmē arī minerālvielas (sāļi). Iekļūstot epidermas dziļākajos slāņos, tās atšķaida ūdens fāzi un normalizē sāļu koncentrācijas līmeni. Rezultātā pieaug ūdens daudzums. Kosmētikā šim nolūkam mēdz izmantot
aļģes
.


Raga kārtas lipīdu barjeras atjaunošana


Visbiežākais ādas sausuma cēlonis ir raga kārtas lipīdu barjeras bojājumi (epiderma). Raga kārta ir epidermas augšējais un galvenais ādas aizsargslānis, t.sk., no mitruma zaudēšanas. To var atjaunot ar augu eļļu palīdzību -
makadāmijas, jojobas, vīnogu kauliņu, šī, kakao
u.c.


Aizsardzība pret brīvajiem radikāļiem

Brīvie radikāļi  - aktīvi atomi vai atomu grupas, ko saņemam līdz ar vides piesārņojumu un UV starojumu. Brīvajiem radikāļiem trūkst viena vai vairāku nepāra elektronu, tāpēc tie piesaista oksidācijas procesā radušos veselo šūnu brīvos elektronus. Tas rada šūnu bojājumus. Visaktīvākie komponenti, kas pasargā ādu no brīvajiem radikāļiem ir antioksidanti - tokoferoli (E vitamīns) un bioflavonīdi no ārstniecības augu ekstraktiem - gingko, efejas, vīnogu kauliņu, zaļās tējas, burvju lazdas.


 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!