Foto: DELFI

Rīgas modes nedēļai uzņemot apgriezienus, sekojam līdzi ne tikai jaunāko kolekciju skatēm un tematiskajiem pasākumiem, kas šonedēļ bagātina Rīgas izklaides un kultūras dzīvi, bet arī modes nedēļā iesaistīto cilvēku gaitām – jaunatklātajiem modes talantiem – dizaineriem, spilgtākajām personībām pašmāju modes pasaulē un citiem jaunumiem.

Šai sakarā, izmantojot iespēju paviesoties modes nedēļas aizkulisēs un vērojot modeļu gatavošanos iznācieniem, noskaidrojām, kāda ir viņu ikdiena, gatavojoties dalībai skatēs, un kā norisinās dzīve modes nedēļas laikā.

Sarunājoties ar modelēm, noskaidrojām, ka vecuma amplitūda, ko meitenes pārstāv, ir samērā plaša – no 13 līdz 30 gadiem. Turklāt ārējais izskats tā noteikšanā nepavisam nav vērā ņemams indikators. Bez tam – ar grima palīdzību meiteņu izskatu iespējams pārvērst līdz nepazīšanai, vairākus gadus pieliekot klāt vai, tieši otrādi, veiksmīgi atņemot.

Kā atzīst aptaujātās modeles, gatavošanās process jauno kolekciju demonstrēšanai ir diezgan haotisks. Dizaineriem un viņu asistentiem ir jāpaspēj modeles saģērbt, izvēlēties katrai piemērotāko tērpu un parūpēties par iecerēto tēlu realizāciju ar grima un frizūru palīdzību, kur talkā savukārt nāk neskaitāmas vizāžistes un frizieres. Darba ir daudz, tāpēc aizkulisēs nemitīgi kūsā dzīvība, virmo pūdera putekļi un matu lakas aromāts.

Laipojot caur apģērbu statīviem un apejot vizāžistu darba galdus, pie kuriem ar neizmērojamu pacietību sēž meitenes, viņu sejām pamazām tiekot teju vai apgleznotām, netālu no atpūtas zonas notvērām arī pāris modeles, kuras gaidīja savu iznācienu pirmajai modes nedēļas trešās dienas skatei.

"Modes nedēļas laikā vietā, kur notiek skates, principā dzīvojam. Pavadām šeit laiku aptuveni no deviņiem rītā līdz vienpadsmitiem vakarā. Tiek veidoti mati un grims, pielaikoti tērpi, tāpat ietrenējam gaitu. Brīvajos brīžos lasām grāmatas, runājamies vai kā citādi kavējam laiku. Tomēr to nav daudz. Nīkšanai šeit vaļas nav," stāsta kāda no meitenēm.

Savukārt modele, ar ko aprunājamies starplaikā, kamēr meitenes matos tika iepīti visneiedomājamākie palīgmateriāli, lai realizētu iecerēto frizūru, atklāja, ka, neraugoties uz steigu un arī fizisko slodzi, modes nedēļa nebūt netiek uztverta kā darbs.

Tā ir lieliska iespēja sevi parādīt gan jaunajām meitenēm, kuras skatēs piedalās vien otro reizi, gan pasākuma veterānēm, kuras aizvadījušas jau desmito modes nedēļas sezonu. Tāpat pozitīvas emocijas un gandarījumu sagādā arī adrenalīns, kas, neraugoties uz darba pieredzi, katru no meitenēm piemeklē pirms skatēm.

Taujātas par īpašiem izskata uzlabošanas paņēmieniem, meitenes atklāj, ka visa pamatā ir veselīgs uzturs un sports. Daudzas regulāri apmeklē sporta zāli, trenējoties privātā trenera pavadībā, tāpat visām neiztrūkstoša ikdienas sastāvdaļa ir sekošana savai ēdienkartei. Tiesa, nevis bailēs par liekajiem kilogramiem, bet savas veselības vārdā - daudz augļu, dārzeņu, olbaltumvielām bagāti produkti – tas viss redzams arī uz aizkulisēs iekārtotās ēšanas zonas galda, līdztekus lieliem zupas katliem.

"Gatavojoties modes nedēļai vai pirmajās dienās pēc tās noslēguma, dzeram daudz ūdens, iespējams, nedaudz palielinot to apjomu, kas tiek izdzerts parasti. Taču speciālu izskata uzlabošanas triku mums nav. Ikdienā tāpat sevi kopjam, rūpējamies par ādu, matiem. Tāpēc arī pēc modes nedēļas nav jācīnās ar sabeigtu izskatu kosmētikas apjoma dēļ – īslaicīgā slodze neko ļaunu nenodarīs, ja arī ikdienā par sevi apzinīgi rūpēsimies," stāsta modeles.

Protams, modes nedēļas laikā, īpaši, ja piedzīvotas teju visas tās sezonas, neiztrūkst arī kuriozu – nokritušas kurpes, neērti tērpi vai piemirsti aksesuāri ir tikai mazākais no ļaunumiem un gadījušies katrai modelei. Apzinātas ļaunprātības gan netiek piekoptas – tās, kā meitenes smejas, lai paliekot šovbiznesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!