Foto: Vladislavs Proškins/F64

Lai gan vairumam no mums Igo vārds saistās ar viņa radīto mūziku, aizvadītajā ceturtdienā mākslas galerijā "Putti" arī tika atklāta mūziķa un mākslinieka pirmā tērpu kapsulkolekcija "Akcents personībai". Tajā Igo grafikās radītie vizuālie tēli - pīlādzis un ozols, ziedi un zāles stiebri pārtapuši ornamentālos zīmējumos uz lina apģērbiem un mājlietām, sieviešu un vīriešu tērpu kolekcijā dominējot lina audumam, krāsu apdrukām dažādās tehnikās un izšuvumiem.

Lai noskaidrotu, kā radusies iedvesma radošo garu ietvert ne tikai notīs, bet arī paliekošos attēlos, uz īsu sarunu kolekcijas atklāšanas vakarā aicinājām pašu mākslinieku, Igo atklājot ne tikai kolekcijas tapšanas gaitu, bet arī ideju, ko tā sevī iemieso.

"Šis process kopumā aizsākās pagājušā gada augustā, kad šķita, ka dzejoļu grāmatai "Debesis karstas" varētu radīt pievienoto vērtību, klajā laižot tematiski apdrukātas krūzītes. Tās attiecīgi tirgojām koncertos, līdztekus dzejoļu grāmatām. Tas bija pirmais moments, kam sekoja viss pārējais.

Nākamā grafika uz citas formas krūzītēm, labāku un ātrāku profesionālo drukātavu meklējumi un atradumi, kā arī doma, ka šo pašu ideju var lieliski izmantot, noformējot sveces. Tā kā viena veiksmīga doma vienmēr mudina domāt un radīt arī nākamo, tai gluži likumsakarīgi sekojot, izlēmām, ka varētu apdrukāt arī audumu, šujot dažādus tērpus," atklāj Igo.

Taujāts par izšķirīgo mirkli, kurā dzima idejas pirmsākums, Igo atzīst, ka process bijis gluži organisks, domai ar talantīgu un profesionālu cilvēku iesaistīšanos ātri vien pārvēršoties matērijā.

"Es pat nezinu, kurā brīdī un kā tas vispār notika, bet sapratu, ka gribu izveidot kreklu, ko varētu valkāt vīrietis, un man bija skaidrs, ka tam virsū būs ozols. Tiesa, nebija ne mazākās nojausmas, kā un kur to vispār izdarīt – vai tas maz ir iespējams Rīgā un Latvijā kopumā.

Tā nu šī gada janvārī sāku šo ideju īstenot. Zīmēju ozolus, nonākot pie domas, ka ko šādu vajag arī meitenēm. Tā nu man radās vīzija par pīlādža sirdi, kas šobrīd redzama kolekcijas sieviešu apģērbos. Kopumā šī apģērbu kolekcija tapa necilvēciskā ātrumā, prasot ārkārtīgi daudz enerģijas un spēka," atzīst mākslinieks, uzsverot, ka darbi nebūtu tapuši bez kolektīvas sadarbības.

"Šie tērpi ir ļoti lielas kolektīvas apvienošanās rezultāts. Mans ieguldījums ir vīzija par to, kā tas viss varētu izskatīties, un esmu neizsakāmi gandarīts, ka, iesaistoties neskaitāmiem talantīgiem un profesionāliem cilvēkiem, to ir izdevies patiešām realizēt."

Savukārt iedvesmas notveršanai, kā apgalvo Igo, atliek vien sagaidīt īsto mirkli, ļaujot domām, idejām un aptuvenām to aprisēm iezīmēties paliekošā vērtībā.

"Vai tā ir koku vai krūmu apgriešana, vai zīmējums, kas no ir izdevies no desmitās vai pat simtās mēģināšanas reizes, ja būsi dzīvs cilvēks un par kaut ko ieinteresēsies, tad roka šai enerģijas plūsmai likumsakarīgi sekos. Ja tevī iekšā sēž šis dzinulis, tad to atliek vien atbrīvot redzama rezultāta formā," nosaka mūziķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!