Foto: Shutterstock
Prasme izvēlēties ne vien skaistus, bet arī tiešām ērtus apavus ir ne tikai savdabīgs talants, bet teju vesela zinātnes nozare. Īpaši aktuāls šis jautājums ir pirmssvētku laikā, kad steidzamies uz veikalu, lai atrastu skaistas balles kurpītes, kurās varētu bez bēdu laisties trakulīgās dejās līdz pat rītam. Ko tad būtu ieteicams ņemt vērā, lai kārotais pirkums nesagādātu kāju sāpes, tulznas, noberzumus un citas nepatikšanas?

Pirms dodies uz apavu veikalu, tev ir jāpārdomā savas vēlmes un cieši jāapņemas šogad neiekrist veikalnieku izliktajās lamatās, kas liek kārtējo reizi iegādāties apavus, paļaujoties tikai uz to glīto ārējo veidolu. Portāla "Adme" speciālisti ir noskaidrojuši, kādi ir galvenie nosacījumi, kas būtu jāpatur prātā, dodoties jaunu kurpīšu "medībās".

Daži pamatlikumi:

  • apavu augšpusei jābūt izgatavotai no mīksta, elastīga materiāla, kas piemērojas kājas formai;
  • dabīgās ādas apavi ir visieteicamākā izvēle, jo dabīgā āda labāk saglabā siltumu, – šādos apavos nesvīst kājas un tie nesasprēgā temperatūras maiņu rezultātā, bez tam ādas apavi tev noteikti kalpos ilgāk un palīdzēs izvairīties no iespējamiem ādas kairinājumiem;
  • biezāka apavu zole ir kā spilvens, uz kura atbalstīties pēdai;
  • apavi ar zemākiem papēžiem ir ērtāki, drošāki un mazāk pēdas ietekmējoši nekā augstpapēžu apavi.

Pārbaudi, vai apavu purngals un kape nezaudē formu

Foto: Shutterstock

Ieģērbjot kurpi un palokot pēdu, purngalā nedrīkst palikt redzami locījumi, savukārt pēdu saturošajai kurpes kapei ir jābūt stingrai. Tā nedrīkst būt pārlieku mīksta, jo šāda kape drīz vien sagums un nomīdīsies, noberžot papēžus un padarot staigāšanu šādās kurpēs par īstām mocībām.

Pielaiko apavus uz lielākās pēdas

Kaut tas izklausās visai amizanti, tomēr lielākajai daļai cilvēku viena pēda ir nedaudz lielāka nekā otra. Tādēļ ieteicams pielaikot vairāku izmēru apavus un izvēlēties tos, kuros abas pēdas jūtas vienlīdz ērti.

Novērtē kupju stabilitāti

Foto: Shutterstock

Stabilitāte ir viens no svarīgākajiem ērtu apavu – it īpaši augstpapēžu kurpju – rādītājiem. Tādēļ, izvēloties kurpes ar augstiem papēžiem, paloki tos pacēluma daļā. Ja papēdis it kā paslīd uz aizmuguri, labāk atstāj šos apavus veikala plauktā, jo ļodzīga gaita, cenšoties saglabāt līdzsvaru un nestabiliem papēžiem, ne vien nedaiļos tevi, bet sagādās ne mazums galvas sāpju.

Novērtē zoles lokanību

Pirms apavu iegādes vajadzētu virzienā uz augšu palocīt to zoli. Ja zole ir stīva un nelokās vai lokās nepietiekami, tas nozīmē, ka, staigājot šādos apavos, tiks traucēta normāla pēdas muskuļu darbība. Tā rezultātā var mainīties gaita, turklāt kājas nogurs ātrāk un tev būs jātērē kustībām vairāk enerģijas.

Neizvēlies pārāk ciešus apavus

Nekādā gadījumā nevajadzētu izvēlēties apavus, kuros pēda ir pārāk cieši iespīlēta, cerot, ka gan jau tie ar laiku ienēsāsies un pastiepsies līdz vajadzīgajam lielumam. Pārāk cieši apavi traucēs normālu asinsriti un pēdas muskuļu darbību, turklāt šādas kurpes, visticamāk, visai ātri zaudēs arī pievilcīgu izskatu.

Lai izvairītos no šīs situācijas, ar abām kājām nostājies uz kartona gabala vai cita stingra papīra, apvelc pēdu kontūras ar pildspalvu un izgriez ar šķērēm. Veikalā mēģini ievietot sagatavotos šablonus izvēlētajos apavos, nesaliecot papīra malas. Ja tas neizdodas, labāk turpini meklējumus.

Vienīgais izņēmums varētu būt zamšādas apavi, jo tie tiešām ir visai elastīgi un maina formu, tādēļ pērkot būtu ieteicams izvēlēties kurpes, kas ļoti stingri pieguļ kājai.

Pērc kurpes vakarā

Foto: Shutterstock

Visam, arī apavu iegādei, ir savs īstais laiks. Jaunu apavu "medībās" vispareizāk būtu doties tieši vakarā. Jo pa dienu kājas nogurst un uz vakarpusi var būt nedaudz pietūkušas, kā rezultātā mainās arī apavu izmērs. Tādēļ nav nekāds brīnums, ka apavi, kas no rīta veikalā derēja kā uzlieti, vakarā šķiet pārāk šauri un berž kājas.

Pārbaudi apavu iekšzoli

Ar roku rūpīgi iztausti apavus no iekšpuses. Apavu iekšzoles virsmai jābūt gludai, maigai, bez jūtamām šuvēm, mezgliņiem vai grubuļainām līmes atliekām.

Pastaigā pa cietu virsmu

Foto: Shutterstock

Laikojot apavus veikalā, pastaigā nedaudz ar tiem, lai pārliecinātos, ka tie der un ir ērti. Uzvelc abas kurpes un pastaigā pa cietu virsmu – paklājs nederēs, jo tas mīkstina triecienu, padarot jebkurus apavus šķietami ērtākus nekā tie ir patiesībā.

Seko līdzi kājas izmēram

Atceries, ka laika gaitā tavas pēdas var kļūt garākas un platākas, tādēļ ik pēc pāris gadiem būtu vēlams pārmērīt to lielumu, nevis paļauties uz to, ka kurpju izmērs ir nemainīgs. Īpaši svarīgs šīs nosacījums ir tad, ja mēdz iegādāties apavus interneta veikalos.

Atstāj brīvu vietu

Iegādājoties apavus ar sašaurinātiem purngaliem, jāpielūko, lai, ieģērbjot kurpē pēdu, purngala daļā paliktu brīvi 1–2 centimetri.

Novērtē liesti

Foto: Reuters/Scanpix

Iegādājoties augstpapēžu kurpes, teju svarīgākais priekšnosacījums ir ērta lieste. Staigājot tajās, nedrīkst būt sajūta, ka viss svars tiek balstīts uz purngaliem, liekot kāju pirkstiem slīdēt uz priekšu. Nepareizs un neērts liestes izliekums bojās ne vien apavus, bet arī tavu gaitu. Turklāt šādas kurpes būs tik neērtas, ka jau pēc neilga laika, tava vienīgā vēlēšanās būs tās iemest tuvākajā atkritumu urnā.

Pirms dodies uz balli savās jaunajās kurpītes, panēsā tās nedaudz pa māju, lai kāja pie tām pierastu. Kā ienēsāt jaunus apavus, lai tie kļūtu patiešām ērti, uzzināsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!