Foto: DELFI
Novembra pēdējā nedēļā, 25. novembrī, jau trešo reizi norisinājās jauno modes dizaineru konkursa "Meringue" fināla modes skate, kura šī gada devīze bija ''Cīņa par skaisto''. Modes skatē piedalījās 11 kolekcijas, bet par labāko tika atzīta Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) absolventes Unas Bērziņas kolekcija ''Stāsti. 1. daļa'', informēja konkursa organizatori.

Šogad konkursam tika iesūtīti 20 pieteikumi, no kuriem finālam kvalificējās 11 kolekcijas, kuru autori bija LMA, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas jaunie dizaineri. Par šī gada konkursa uzvarētāju kļuvusi LMA absolvente Una Bērziņa ar kolekciju ''Stāsti. 1. daļa''. Savukārt laureātu titulu ieguvušas arī Anitas Leinas kolekcija ''Virpuļojošais lidojums'' un Milēnas Emīlijas Seržantes kolekcija ''Frekvences''.

Unas Bērziņas kolekcijas "Stāsti. 1. daļa" iedvesma rasta dzimtas fotogrāfiju albumos un ģimenes vērtībās, attieksmē pret apģērbu, tā ilgtspēju agrāk un šodien, tradīcijās un paradumos. Vēsture kārtojas slāņos, atsedzot iepriekšējās paaudzes, to likteņus un dzīves stāstus; kaut kas ir visiem zināms, kaut kas paliek noklusēts kā dzimtas noslēpums. To simbolizē auduma kārtas, savilkumi, polsterējumi, silueti, kas piemēroti vīriešiem, bet pāršūti sievietēm. Tonāli kolekcija atbilst melnbaltās fotogrāfijas estētikai.

Anitas Leinas kolekcija "Virpuļojošais lidojums" ir tapusi, iedvesmojoties no sērferiem, viņu dzīves stila – būt nemitīgā kustībā, dzīvot šeit un tagad, sekot savām sajūtām, pārāk neaizkavēties komforta zonā. Kolekcija ir kā aicinājums ieklausīties sevī un uzdrošināties darīt, riskēt un pamēģināt jauno. Tērpi radīti valkāšanai pēc sportiskām aktivitātēm ārtelpās, tāpēc lietoti netradicionāli materiāli, piemēram, dūnu sega, vaskots diegs un kokvilnas pleds. Tērpi ir ērti un viegli uzvelkami, tai pat laikā izskatās sirreāli.

Savukārt Milēna Emīlija Seržante kolekcijai "Frekvence" iedvesmojusies no monumentālās, sarkanās Kolkas bākas. Tās forma ietekmējusi apģērbu līnijas. Sarkanā krāsa dominē kolekcijā, veidojot atsauci uz bākas funkciju – dienā tā ir pamanāma, naktī izstaro enerģiju ar signāla frekvenci.

Tāpat tika pasniegtas arī četras speciālās balvas:

  • Unai Bērziņai un Elīnai Grīnbergai universālveikala ''Stockmann Riga'' balva – kolekcijas pārdošana ''Stockamnn Riga'' 2020. gada pavasarī;
  • Kristīnei Zariņai žurnāla "Pastaiga" balva – atpazīstamības publikācija žurnālā;
  • Ilzei Muciņai žurnāla "Lilit LOOK" balvu par labāko dizainu – atpazīstamības publikācija žurnālā.

Konkursa kolekcijas vērtēja starptautiska žūrija, kuras priekšsēdētāja bija modes žurnāliste un Milānas Jaunās mākslas akadēmijas (New Academy of Fine Arts) profesore Ļuba Popova. Viņa par konkursā pieredzēto saka: "Konkursā "Meringue" redzētās finālistu kolekcijas bija ļoti augstā līmenī, kas norāda uz Latvijā iegūtu labu izglītības bāzi un konkrēto topošo dizaineru nopietnu personisko attieksmi. Es novērtēju tēmu dažādību un dalībnieku personiskos uzskatus par modi. Gan konkursa organizēšana, gan modes skašu norise bija patiesi ļoti augstā profesionālā līmenī.''

Modes skates noslēgumā tika demonstrēta konkursa vēstneses, modes dizaineres Laimas Jurčas kolekcija "Illuminated", kas radīta cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Par to, kā radās kolekcijas ideja un vai Latvijā par šādu modes virzienu – tieši cilvēkiem ratiņkrēslā – ir gana domāts, lasi šeit. Kā arī skatītājus priecēja īpašās viešņas – modes dizaineres Ivetas Vecmanes jaunākā kolekcija.

Šī gada konkursa devīze "Cīņa par skaisto" radīta ar mērķi raisīt pārdomas par modes dizaina lomu plašākā kontekstā un katra modes dizainera nosacīto varu un atbildību veicināt dizaina saprātīgu lietošanu. Tēmas iedvesma meklējama 6. gs. austrumu karavadoņa vārdā Sun Dzina gudrībā, kurš motivē doties cīņā, lai pastāvošajā haosā iezīmētu kārtību un novilktu robežas, kā rezultātā iestātos miers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!