Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 10. jūnijā, Tartu sākas "Estonian Fashion Festival", ko neklātienē varēs vērot ikviens "Delfi TV" tiešraidē. Savu veikumu izrādīs 30 modes dizaineri, kas mirkļa modes vietā galvenokārt koncentrējas uz ilgtspējīgas un lēnas modes attīstību.

Šogad festivāls pirmo reizi būs redzams Igaunijas, Latvijas un Lietuvas "Delfi TV" katru dienu pulksten 19. Trīs vakarus trīs unikālas modes skates sniegs skatītājiem jaunu redzējumu uz modes skatēm, kurās mode tiek apvienota ar mākslu, deju un vēsturi.

"Estonian Fashion Festival 2020" trīs dienu festivālu 10. jūnijā atklāj skate "Mood-Performance-Tants" ("Mode–Performance–Deja), kas notiek Tartu radošā kvartāla Aparātu rūpnīcas telpās. Šogad "Mood-Performance-Tants" ciešāk sasaistīs modes mākslu ar dejas un kino mākslu ning, izrādīs no deviņām īsfilmām sastāvošu sēriju kā 30 minūšu ilgu izrādi. Visas filmas tiek uzņemtas, pamatojoties galvenokārt uz modes kolekciju koncepciju, vienlaikus neaizmirstot gala rezultātā ietvert arī tieši šobrīd aktuālo sociālo distancētību. Skates galvenā producente Kerli Jõgi uzskata, ka jaunā pieeja ir ļoti apsveicama: "Izmantojot kino mākslai raksturīgās iespējas, ļaujam skatītājam piekļūt daudz tuvāk mākslinieku domu pasaulei, nekā tas būtu iespējams ar skatuves mākslas palīdzību."

11. jūnijā varēs vērot otro modes skati – "OmaMood" ("SavaMode") tiešraidē no Tartu Valsts arhīva zāles "Noora". Reālajā laikā varēs baudīt 10 dizaineru veikumu. Savus darbus izrādīs arī jau zināmāki modes dizaineri Cärol Ott, Vilve Unt un Katre Arula. Ar šo modes skati OmaMood vēlas atbalstīt vietējā rokdarbu mantojuma iedvesmota, ilgtspējīga, pēc dizaina kustības principiem izgatavota apģērba radīšanu un valkāšanu.

"Estonian Fashion Festival 2020" noslēgsies 12. jūnijā ar modes skati "Antonius", kas trešo gadu pēc kārtas notiek Igaunijas Nacionālajā muzejā. Šajā skatē, kurā galvenais uzsvars tiek likts uz Ready-to-wear apģērbu un aksesuāriem, piedalās 11 dizaineri, tai skaitā Jūratė Vaškienė, kura savu kolekciju atsūtīja no Lietuvas. Papildus sieviešu modei būs redzamas veselas trīs vīriešu apģērbu kolekcijas, kā arī bērnu apģērbi. Aksesuāru kolekcijās tiks izrādīti zīda lakati un ādas somas.

Festivāla mērķis ir ne tikai piedāvāt skatītājiem lielisku piedzīvojumu, bet arī dot iespēju jaunajiem dizaineriem pilnveidoties. Lai dizaineri varētu attīstīt savu radošumu, viņiem ir jāsniedz zināšanas, profesionālas atsauksmes, atbalsta tīkls un arī drosme. Ne mazāk svarīgi ir arī pārdošanas un mārketinga materiāli, kas priekš dizaineriem iesācējiem var būt dārgi. "EFF dizaineri iegūs kolekcijas tīmekļa katalogu, attēlus un videoklipu, ko viņi varēs izmantot iepazīstināšanai ar savu zīmolu. Turklāt mēs turpinām mūsu tradīciju un dodam iespēju dizaineriem saņemt personiskas atsauksmes no īstiem augstākās klases profesionāļiem", festivāla organizatore Kaari Soosalu uzskaita pasākumus, kas arī turpmāk palīdzēs modes dizaineriem attīstīt savu radošo darbību.

Programma:

10. jūnijā "Mood-Performance-Tants": Victoria Käesel, Katry Mets, Kirke Talu, Marili Järv, Susanna Belinda Kõgel, Lisette Sivard, Mariliis Niine, Kaire Avi-Kinnunen un Annika Kiidron.

11. jūnijā "OmaMood": Cärol Ott; Eleriin Seim un Janika Solmann; Marge Allik, Anett Niine un Liisi Tamm; Anneliis Reili; Siret Ott; Annika Vaalma; Heli Kiverik un Kätli Saarkoppel-Kruuser; Katre Arula; Piret Albert un Vilve Unt.

12. jūnijā "Antonius": Sille Sarapuu, Katrin Aasmaa, Hannes Rüütel, Jūratė Vaškienė, Zack Marques, Kairi Lentsius, Mekoome, Irja Lembra, Gerda Retter, Kristina Puz (VETKA) un TATA.

Ar mērķi attīstīt Baltijas modes pasauli un atrast jaunus izcilus modes māksliniekus, EFF laikā profesionālus padomus sniegs izdevuma "L'Officiel Baltics" galvenā redaktore Līga Zemture. Visi 30 modes dizaineri saņems ekskluzīvas atsauksmes no Līgas, kura vēlas Baltijas modi padarīt atpazīstamu visā pasaulē. Viņa modi uzskata par universālu valodu, kuru saprot ikviens: "Tā kā esam mazi, tad mums vēl pārliecinošāk jādemonstrē un jāreklamē savs veikums."

30 modes dizaineriem profesionālu vērtējumu sniegs arī citi EFF eksperti - "Vogue Italia" žurnālists Rikardo Terco, "Ukrainian Fashion Week" galvenā organizatore Viktorija Harčenko, "Tallinna Loomeinkubaator" dibinātāja Anu Lohmusa, modes žurnāliste Kristina Herodesa, Norvēģijas ilgtspējīgā dizaina veicinātāja Veronika Gliča u.c.

Plašāka informācija festivāla mājaslapā: "Fashionfestival.ee".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!