Foto: Shutterstock
Iespējams, tev ir bijusi situācija, kad apēd šķietami lielu porciju, bet pēc neilga brīža jau atkal jūties izsalkusi, ko nespēj izskaidrot. Šādu izsalkumu, visticamāk, ir radījis kāds konkrēts produkts vai ēdiens, kuru esi ēdusi. Iedvesmojoties no portāla ''Health'', piedāvājam iepazīties ar ēdienu sarakstu, kuri arī pēc kārtīgas maltītes tev radīs izsalkumu.

Baltmaize

Baltajiem miltiem, kurus izmanto baltmaizes cepšanai, ir noņemts ārējais apvalks jeb klijas, kas samazina graudu šķiedrvielu saturu. Savukārt baltmaizes ēšana pastiprina insulīna līmeņa ražošanu, kas pastiprina izsalkumu. Tāpat ir pētījumi, kas rāda – baltmaizes ēdājiem ir lielāks risks pieņemties svarā un aptaukoties.

Sulas

Arī mājas apstākļos spiežot sulas, iegūtais dzēriens saturēs auglī esošo cukuru, taču tajā nebūs šķiedrvielu. Kā rezultātā, izdzerot glāzi sulas, cukura līmenis asinīs var paaugstināties, bet pēc tam pazemināties, izraisot izsalkumu. Tāpēc labāk izvēlies smūtiju, kura pagatavošanai iespējams izmantot visu augli, ne tikai tā sulu.

Sāļās uzkodas

Iespējams, esi pamanījusi, ka pēc sāļo našķu ēšanas vēlies kaut ko saldu, un tam ir savs iemesls. Čipsi, krekeri un citas sāļās uzkodas ir ātri sagremojamie, vienkāršie ogļhidrāti, kas liek insulīna līmenim paaugstināties un ātri nokristies. Tā kā tavs organisms šādu norisi saista ar enerģijas patēriņu, tas vēlēsies atgūt enerģijas rezerves, radot sajūtu, ka gribas apēst ko saldu.

Alkohols

Ļoti iespējams, tev ir pazīstama situācija, kad pēc pāris dzērieniem vairāk, nekā ierasts, tevi māc izsalkums. Ir pētījumi, kas rāda, ka pat trīs glāzes grādīgā dzēriena var samazināt leptīna līmeni – hormona, kas regulē apetīti. Samazinoties hormona līmenim, tu kļūsti izsalcis un steidz meklēt ko ēdamu.

Suši

Varbūt tev šķiet, ka, ēdot suši, tu apēd gana daudz zivju, kas radīs sāta sajūtu. Taču suši ir pagatavoti lielākoties no rīsiem, nekā no zivīm. Ja pēc suši ēšanas tu neko citu neēd, tavs kuņģis tos diezgan ātri sagremo, mazinot sāta sajūtu un radot izsalkumu.

Bērnu iecienītās brokastu pārslas

Šādas brokastu pārslas visbiežāk ir saldinātas ar dažādiem krāsainiem cukuriem, lai bērni patiesi tās vēlētos ēst. Tāpat tās visbiežāk ir gatavotas no baltajiem miltiem, līdzīgi kā baltmaize. Baltie milti un daudz cukura strauji paaugstina cukura līmeni asinīs, kas savukārt liek strauji celties arī insulīna līmenim, kas pēc tam arī strauji krītas. Rezultātā tu jūti izsalkumu.

Pica

Tu noteikti zini, ka ar vienu picas šķēli nekad nav gana, lai arī cik liela tā nebūtu. Arī šis ēdiens ir viens no tiem, kas rada izsalkumu. Tās pagatavošanā izmantota balto miltu mīkla, hidrogenētas eļļas, pārstrādāti sieri un konservanti, kas var likt sašūpoties cukura līmenim asinīs un samazināt sāta hormona ražošanu. Tāpēc, ja tev kārojas pica, vislabāk to pagatavo pati mājas apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!