Košais dārza ziediņš kliņģerīte jau sen pazīstams kā ļoti ārstniecisks augs ar stipru iedarbību. To senāk izmantoja pat dakteri, pirms operācijas izskalojot muti un mazgājot rokas, lai tās dezinficētu. Tieši pašlaik ir labākais laiks, lai ievāktu kliņģerīšu ziedus tējai, kas ziemā lieti noderēs.

Lai arī spilgti oranžās kliņģerītes ir viengadīgs augs, tas salīdzinoši īsajā laika periodā izaug 40-50 cm augstumā ar lapu rozeti un ziedstublāju. Kliņģerīšu ziedi mēdz būt tumši vai oranždzelteni un pat citrondzelteni, atkarībā no šķirnes, turklāt tie mēdz būt arī pildīti. Ārstniecībai gan derēs tikai visparastākās, vienkāršās kliņģerītes, kas auga jau mūsu vecmāmiņu dārzos.

Kliņģerīšu jeb ‘Canlendula officinalis’ ziedus plūc jūnijā un jūlijā, uzreiz pēc uzziedēšanas. Tie satur daudz ēterisko eļļu, karotinoīdu, organisko skābju, nedaudz alkaloīdu, rūgtvielu kalendēnu, miecvielas un daudz citu nozīmīgu vielu.

Preparātus un drogas, kuru sastāvā ir kliņģerītes vai to eļļa, var nopirkt gan aptiekās, gan kosmētikas veikalos, bet arī pats var pagatavot uzlējumu, kas noderēs dažādu kaišu ārstēšanai.

Uzlējuma pagatavošana. Ārīgai lietošanai ņem 3 ēdamkarotes (iekšķīgai – 2) sasmalcinātu kliņģerīšu ziedu uz vienu glāzi ūdens. Iekšķīgi lieto siltu, vienu līdz divas ēdamkarotes trīs līdz četras reizes dienā. Ar šādu šķidrumu var skalot arī sāpošu kaklu vai ārstēt nelielus bojājumus mutes gļotādā.

Uzlējumam ir pretiekaisuma un nomierinoša iedarbība, tāpēc to var izmantot kompresēm. Ar vates piciņu, kas samērcēts kliņģerīšu uzlējumā, var tīrīt seju, lai cīnītos ar pinnēm un akni.

Kliņģerīšu uzlējums uzlabo kuņģa darbību, palielinot skābes daudzumu kuņģī un fermentatīvo aktivitāti. Lieto arī kuņģa čūlas un divpadsmit pirkstu zarnas iekaisuma, gastrīta un žultsceļu iekaisuma gadījumā. Eksperimentāli pierādīts, ka tas labi palīdz šādu iekaisumu gadījumā, jo samazina distrofiskos bojājumus un veicina audu atjaunošanos. Kliņģerītes tējai piemīt arī nomierinoša iedarbība, tā nedaudz samazina asinsspiedienu, īpaši klimaksa laikā.

Tāpat kliņģerīšu uzlējuma kompreses var likt uz apdegumiem, grūti dzīstošām čūlām, iekaisušām vēnām.

Kliņģerītes izmanto arī ginekoloģijā iekaisumu ārstēšanā, piemēram, svecīšu veidā, kas nopērkamas aptiekā. Tāpat kliņģerīšu tēju var dzert menstruāciju traucējumu gadījumā.

Ievēro! Kliņģerītēm ir stipra iedarbība un to lietošanu neiesaka grūtniecēm, jo to sastāvā ir abortatīvas vielas.

Pārdozējot kliņģerītes preparātus, iestājas miegainība, samazinās muskuļu tonuss, un kustību precizitāte.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no Daces Marcinkevičas grāmatas “Mājas aptieciņa. Augi un dabas veltes” un ārsta Edvarda Baha grāmatas “Dziedinošie augi”, kā arī "Fitoterapija.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!