Foto: LETA

Klāt paši tautiskākie svētki,kas saistīti ar attīrīšanos, enerģijas gūšanu un cilvēka saplūšanu ar dabu. Viens no veidiem, kā to patīkami un veselīgi darīt, ir pirtī iešana.

Lūk, Radošo domu un sajūtu studijas "METI" un grāmatas "Pirtiža" autoru Aelitas Vildes Batiņas un Jura Batiņa padomi, kas būtu jāievēro, ejot saulgriežu pirtī.

Zāļu diena

Foto: LETA

Jāņu dienu gaidot, noteikti esot jāizkurina zāļu pirts un jāuzņem dabas un kosmosa spēks, kas šajā laikā ir visspēcīgākais, uzskata pirtnieki. "Mēs to darām ik gadu 21. jūnijā, jo šajā vakarā plūktajām zālēm piemīt dziednieciskas un maģiskas īpašības. Visa laba Jāņu zāle, ko plūc Jāņa vakarā. Savākt jāņuzāles par daudz vai nevajadzīgas nav iespējams salasīt, katrs zāles stiebrs, puķe, lapa nes auglību, svētību, veselību un spēku. "

Visspēcīgākās Jāņu zāles ir āboliņš, papardes, kalmes, vībotnes, balderjānis, nārbulis, madara, pīpenes, rudzupuķes, raspodiņš, asinszāle, labības vārpas un smilgas.
Aelita Vilde Batiņa un Juris Batiņš

Saulgriežos pirts ir īpaša un jau sākotnēji, ieejot sildīties, uz lāvas ir sabērtas zāles, grīda ir kaisīta kalmēm. Tad guļas uz lāviņas zālēs un sāk sildīties. Otrreiz ieejot pērtuvē, būtu sevi jānoberzē un jāattīra.

Foto: Shutterstock

To var darīt tā: Pirms pirtiņas sagatavo berzīti, sasmalcinot vai sīki sakapājot vērmeli vai vībotni un puse uz pusi samaisot to ar dzeramo sodu.

Pirtī uzsilda ķermeni, bet pēc tam kāds no tuvajiem palīdz noberzēties ar šo berzīti. Pēc tam, šādi ierīvētam jāguļ aptuveni 20 minūtes, lai būtu pilnīgi izgājuši attīrīšanās procesu. Ja pērtuvē ir pārāk silts, tad atlikušo laiku var pagulēt ārā uz zemes.

Pēc tam vajadzētu padzerties, piemēram, svaigu piparmētru tēju, nomazgāties un doties pērties.

Kā pērties Jāņos?

Pērties varot ar apsi, jo tā noņems nespēku. Slotiņā jāieliek arī ozolzari, kas dos spēku - tas noderēs vīriešiem. Ja pērsies ar bērzu, būšot harmoniska dzīvošana, bet sievieti noteikti vajagot papērt ar liepām - sievišķam vieglumam, kā arī vītolu - sievišķam viedumam.

Tāpat saulgriežos var sagatavot dažādas pļavu puķu slotas, nostiprinot tās ar bērzu. Šāda slota iedodot spēku un auglību visās dzīves jomās. 

Nedrīkstot aizmirst arī par lazdu, jo tā dodot gudrību, kļava - pārticību, alkšņa slota - saticību. Tā kā saulgrieži ir maģisks laiks, tad var ņemt arī mūsu vissargājošākā zarus – pīlādža slotiņu.
Pēc pēriena zinātāji iesaka nopaijāt katru ar smilgu slotām, tā sakārtojot emocijas. 

Jāatceras arī, ka pirts procedūras laikā daudz jālaista ūdens gan augiem, gan slotām, gan pašam…. Pēc katras procedūras jāpeldas dīķī vai kādā citā dabas ūdenī, jo ir dabas ūdens spēka laiks. Ja tāda nav pirts tuvumā, tad jāvārtās rasā.

Foto: Shutterstock

Līgo tradīcijas

Nobeigumā pirtī vajag uzdziedāt kādu līgotni, lai līgana dzīvošana un meditēt "uz saviem trejiem vārtiem": saules vārtiem - saules pinums, sirds vārtiem-sirds un prāta vārtiem-galva.

Nododoties pirts procedūrai, vari galvu rotāt ar vainagu - sievietēm puķu vainags, vīriešiem ozola vainags – tas došot papildu spēku un enerģiju.

Jāņu laiks ir spēka saņemšanas laiks no Dieva. Mūsu senči ticēja, ka Jāņu vakarā Dievs pa ozola zariem nokāpj zemē apraudzīt savus bērnus, tas ir viens no iemesliem, kāpēc esot jālīgo ozola tuvumā, bet pirts procedūras laikā jāaiziet pagulēt zem ozola. Tāpat ļoti svarīgi Jāņos esot īpašu cieņu izrādīt ugunij, gan to iekurot, gan pušķojot un uzturot kārtīgu. Pie šī uguns var veikt uguns rituālu vai arī brīvi vadīt savas domas un vārdus, lai uguns dod tam visam spēku.
Tomēr pats galvenais visu šo darbību veikšanas laikā ir iekšējs miers un vēlme sakārtot domas, lai zāļu pirts būtu dvēseles laimes mirklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!