Foto: Jānis Saliņš/F64
Rūpējoties par savu veselību un fizisko pašsajūtu, kā arī ētisku apsvērumu dēļ arvien vairāk cilvēku savā ikdienā izvēlas atteikties no dzīvnieku valsts produktiem, lielākajā daļā gadījumā no savas ēdienkartes izslēdzot gaļu, tās izstrādājumus un jūras veltes, kā arī nereti pilnībā atsakoties arī no olām un piena produktiem, pievēršoties vegānismam un svaigēšanai.

Jāatzīst, ka veģetārisms un vegānisms tiek vērtēti samērā pretrunīgi, to kritiķiem uzsverot organisma pakļaušanu veselības problēmu riskam, ko rada nepietiekamais uzņemto uzturvielu daudzums, veģetāriešiem un vegāniem visbiežāk ciešot no pazemināta dzelzs līmeņa un nepietiekama olbaltumvielu daudzuma organismā.

Tiesa, ir tikpat daudz viedokļa pretinieku, kuri apgalvo, ka organismu apgādāt ar visām tam nepieciešamajām vielām, liekot lietā izdomu un kulinārās zināšanas, ir iespējams arī tad, ja uzturā netiek lietoti jau minētie gaļas produkti, jūras veltes, kā arī, vegānisma gadījumā, arī olas un piens.

Kā atzīst modes māksliniece Šeila, kura ir viena no pazīstamākajām Latvijas veģetārisma un vegānisma piekritējām un šim dzīvesveidam pievērsās pirms vairākiem gadiem veselības problēmu un ētisku apsvērumu dēļ dēļ, dzīvnieku valsts produktu izslēgšana no ēdienkartes ir ievērojami uzlabojusi dizaineres pašsajūtu, taču veģetārisms un vegānisms nekādā gadījumā nav jāvērtē kā vienīgais un pareizais dzīvesveids, izvēloties savus uztura pamatprincipus.

"No gaļas izlēmu atteikties pēc asins analīžu rezultātu saņemšanas, kas mani šokēja. Manā organismā bija iemitinājies parazīts, kas ticis uzņemts, ēdot, šķiet, termiski pienācīgi neapstrādātu gaļu. Savukārt galīgo lēmumu pievērsties veģetārismam es pieņēmu, dodoties uz tirgu un tur pamanot uz āķa uzkārtu govs galvu. Tobrīd aizdomājos, kas notiek ar dzīvniekiem, kāpēc tie ir jāēd, kāpēc tiem jādara pāri, kāpēc tāds skaistums vispār ir jānogalina? Savukārt pēc dažiem gadiem apņēmos kļūt jau par vegāni, un šo lēmumu ne mirkli neesmu nožēlojusi," sarunā ar "Delfi Viņa" atklāj Šeila.

Pēc pievēršanās vegānismam modes mākslinieces pašsajūta uzlabojusies mēneša laikā, neizpaliekot arī gandarījumam par paveikto: "Jutu, kā ķermenis sāk attīrieties no tam nevēlamām vielām un uzlabojas veselība, tāpēc sapratu, ka iesāktais jāturpina. Tā kā jau ilgu laiku biju dzīvojusi, ievērojot veģetāru uzturu, pievēršanās vegānismam man problēmas neradīja. Vēlos uzsvērt, ka šo lēmumu pieņēmu pati ar savu gribu un spēkiem, nevienam to neiespaidojot."

Taujāta par vegāniem nereti traucējošo gaļas smaržu, Šeila atzīst, ka nekādu diskomfortu, ar to sastopoties, nav jutusi. Tāpat modes māksliniece nav kaislīga vegānisma aizstāve, jo katram no mums ir tiesības izvēlēties sev piemērotāko dzīvesveidu.

"Nekad nevienam neesmu teikusi: "Neēd gaļu, jo dzīvniekam arī sāp!" Vienīgais, ko cilvēkiem varu ieteikt, ir padomāt par savu organismu. Mēs katrs esam atbildīgi par savu veselību, par savu ķermeni, par to, ko mēs tam dodam. Diemžēl lielā daļā dzīvnieku valsts produktu ir vielas, kas mūsu veselību ilgtermiņā ietekmē negatīvi. Tieši tāpēc no tiem esmu atteikusies," nosaka Šeila, kuras piemērs pamudinājis veģetārismam pievērsties arī savu mīļoto vīrieti.

"Kad iepazināmies, Jānis ēda gaļu. Es viņu nekādā veidā neiespaidoju, kaut ko aizliedzot vai kritizējot viņa ēšanas paradumus, taču ar laiku viņš pats izlēma no gaļas atteikties, pakāpeniski izslēdzot to no savas ēdienkartes. Un, lūk! Ievērojot šo dzīvesveidu jau vairākus gadus, arī viņa veselība un pašsajūta ir uzlabojusies!" priecājas Šeila.

Turpinājumā piedāvājam grāmatā "Vegan Rustic Cooking: Through the Seasons" atrodamos ieteikumus, kas noderēs, ja arī tu esi apņēmusies pārbaudīt veģetārisma vai vegānisma piemērotību savam dzīvesveidam. Lai izdodas!

Kopā ar dzīvniekiem pavadītais laiks

Lai stiprinātu pārliecību atteikties no dzīvnieku valsts produktiem savā uzturā, vari izmantot savu emocionālo spēku, kas mudinās tevi neatteikties no jaunā dzīvesveida, pavadot laiku ar dzīvniekiem, veltot enerģiju to kopšanai vai iesaistoties dzīvnieku tiesību aizsardzībā. 

Protams, šis ieteikums nav universāli pielietojams, taču, ja tevī jau kopš mazotnes ir mitusi vēlme aizsargāt dzīvniekus, tiem palīdzot, tieši ētiskie apsvērumi šai gadījumā būs spēcīgākais dzinulis, kas mudinās nepadoties organisma sākotnējai vēlmei pēc gaļas, ļaujot pakāpeniski no tās atradināties.

Ievies jaunos ēšanas paradumus savā ikdienā pakāpeniski

Par veģetārieti lielākajā daļā gadījumu tev neizdosies kļūt vienas nakts laikā. Jaunais dzīvesveids ir jāpieņem pakāpeniski. Sākotnēji vari ierobežot gaļas patēriņu, uzturā lietojot vien, piemēram, putnu gaļu. Pēc tam ierobežo maltīšu skaitu, kurās nedēļas laikā baudīsi gaļas ēdienus. Sāc pamazām, arvien pārbaudot un pozitīvu rezultātu gadījumā nostiprinot savu pārliecību, ka veģetārisms patiešām ir tev piemērots.

Eksperimentē ar jaunām garšām un garšvielu kombinācijām

Arī ēdieni, kam nav pievienota gaļa, var būt aromātiski un garšīgi, ja vien pratīsi tos pareizi pagatavot, būsi radoša un nebaidīsies eksperimentēt. Izmanto garšaugus, aromātiskas piedevas un vēl uzturā nelietotus ēdienus, kas dažādos tavu ēdienkarti, nodrošinās organismu ar tam vajadzīgajām uzturvielām un remdēs izsalkumu.

Iepazīsti receptes

Lai nepieļautu visbiežāk fiksēto kļūdu, uzsākot ievērot veģetāru uzturu, nodrošinies ar receptēm un vajadzīgajām kulinārajām zināšanām par ēdiena gatavošanu, tās arvien pilnveidojot. Uzzini, kā pagatavot jau ierastus produktus vēl neredzētā veidā vai kombinācijās, tā neliekot tev pārtikt vien no zaļumiem un pākšaugiem jau ierastajās zupās vai salātos.

Neatkāpies no sava mērķa

Ir cilvēki, kam veģetāru uzturu izdodas ievērot viegli, kamēr citi cīnās ar nezūdošu vēlmi pēc kārtīga steika. Šai sakarā katram pašam jāizvērtē, vai veģetārisms patiešām ir labākā uztura alternatīva, un, ja atbilde ir apstiprinoša, jāpatur prātā, kāda bija sākotnējā motivācija atteikties no gaļas produktiem.

Rūpējies par savu veselību

Gaļa nenoliedzami ir viens no vērtīgākajiem olbaltumvielu avotiem, kā arī nodrošina mūsu organismu ar dzelzi, kas nepieciešams normālai tā funkcionēšanai. Gadījumā, ja jūti negatīvas izmaiņas savā pašsajūtā un veselībā, konsultējies ar ārstu, lai noskaidrotu, vai organismam ir visas tam nepieciešamās vielas, kā arī uzzinātu, kādus uztura bagātinātājus un vitamīnus vajadzības gadījumā ir ieteicams lietot papildus ikdienā uzņemtajai pārtikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!