Foto: Vida Press
Esi izgulējusies, neesi pārstrādājusies, bet vienalga jūties nogurusi? Iespējams, ir laiks pārskatīt savu uztura plānu, jo tas, ko tu ēd, tieši ietekmē tavu pašsajūtu. Pat, ja šķiet, ka ēdieniem un dzērieniem vajadzētu darboties kā cilvēku degvielai, nereti to iedarbība ir pretēja.

Nereti tie produkti, ko uzskatām par enerģijas devējiem, dara tieši pretējo. "Women's Health" ir uzskaitījis vairākus ēdienus un dzērienus, kas bieži liek just nogurumu un atņem spēku. Lai tā nebūtu, ir jāiemācās tos lietot pareizi.

Saldinātas biezputras

Ja vēlies uzņemt enerģiju, parasta biezputra tev noteikti noderēs, bet dažādu saldinātāju pievienošana vai ātri pagatavojamās biezputras, kas vienkārši jāpārlej ar karstu ūdeni, noteikti nebūs labākais risinājums. Veikalā nopērkamajos biezputru maisījumos ir ļoti daudz cukura, kas sniedz tūlītēju enerģiju, bet vēlāk – strauju tās zudumu, miegainību un nogurumu. Tā vietā, lai saldinātu putru ar cukuru, pievieno tai riekstus un sēkliņas – to sastāvā ir daudz veselīgu tauku un olbaltumvielu, kas ierobežo cukura līmeņa svārstības.

Rieksti

Riekstu galvenā problēma ir tā, ka tos ir ļoti viegli apēst par daudz, liekot tev sajust vājumu un nespēku. Rieksti satur daudz tauku, kas ir veselīgi, bet pārāk liels to daudzums pārslogos tavu gremošanas sistēmu un liks izjust nogurumu un miegainību. Lai izvairītos no pārēšanās, sadali riekstus apmēram 30 gramu porcijās, ko saliec atsevišķos trauciņos vai nelielos maisiņos. Vienā reizē neapēd vairāk par vienu porciju un kopā ar riekstiem apēd arī kādu ābolu. Tas satur pietiekami daudz šķiedrvielu, lai kombinācijā ar riekstiem ļautu sajust sāta sajūtu, neapēdot pārāk daudz tauku un kaloriju.

Beztauku jogurts ar garšu

Dažādi jogurti savā starpā ir ļoti atšķirīgi. Saldināti beztauku jogurti parasti satur tikpat daudz vai vairāk cukura nekā šokolādes batoniņš. Liels cukura daudzums pārtikā izraisa tā svārstības asinīs, kas tālāk rada nogurumu un nespēku. Tā vietā, lai pirktu jogurtu ar garšu, izvēlies produktu bez piedevām un pievieno tam augļus, riekstus vai ogas. Visieteicamākais ir grieķu jogurts, jo tajā ir vairāk olbaltumvielu, kas nepieciešamas cukura līmeņa stabilizēšanai. Ogas un rieksti ļaus sajust patīkamu garšu bez cukura pievienošanas.

Dārzeņu čipsi

Tas, ka produkta nosaukumā ir ielikts vārds "dārzeņi", nenozīmē, ka tu ēd kaut ko veselīgu. Šie sāļie, kraukšķīgie un pārstrādātie našķi nereti ir gatavoti no kartupeļu cietes, kas lielos daudzumos liks tev justies miegainai. Ja vēlies, lai ēdiens būtu kaut nedaudz veselīgāks, pagatavo savus čipsus pati. Izmanto bietes, cukīni vai kādu citu dārzeni. Tā, kā pagatavot šos gardumus, lasi šeit. Ja šķiet, ka čipsu gatavošana ir pārāk sarežģīta un laikietilpīga, palutini sevi ar svaigiem burkāniem kopā ar humusu.

Kafija

Foto: Shutterstock
Lai arī kafiju parasti lietojam, lai justos mundrāki, pārāk liels tās daudzums var radīt pretēju efektu. Tāpat neaizmirsti – kafijas lietošana pēcpusdienā vai vakarā ietekmē tava miega kvalitāti un var likt justies nogurušai visu nākamo dienu. Tāpat, ja esi satraukta vai neizgulējusies, kafijai nevajadzētu būt pirmajam, ko tu dzer no rīta. Tajā laikā tavā ķermenī ir diezgan augsts kortizola jeb stresa hormona līmenis. Pagaidi, līdz tas pazeminās. Parasti tas notiek dažu stundu laikā. Tāpat kafija var radīt pēkšņu satraukumu un miegainību dienas vidū. Tas var nozīmēt, ka šo uzmundrinošo dzērienu tu lieto pārāk daudz. Par citām pazīmēm, kas liecina – patērētais kafijas daudzums ir jāsamazina – lasi šeit.

Jau gatavi augļu kokteiļi

Veikalā vai kafejnīcā nopērkams augļu kokteilis var šķist lielisks enerģijas avots, bet neļauj augļu bildītēm un brīnišķīgiem uzrakstiem uz iepakojuma sevi apmuļķot. Noskaidro, cik daudz cukura ir šajā dzērienā! Ja tu saēdies cukuru, bet neuzņem šķiedrvielas un olbaltumvielas, rēķinies ar straujām cukura līmeņa svārstībām un pēkšņu nogurumu un miegainību. Ja vēlies sevi palutināt ar augļu kokteili, pagatavo to pati! Tā vietā, lai pievienotu augļiem cukuru, izmanto produktus, kuru sastāvā ir olbaltumvielas un veselīgas taukvielas, piemēram, avokado, riekstus vai sēkliņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!