Foto: Shutterstock
Mēs visi esam lieli cilvēki un lieliski zinām par alkohola kaitīgo ietekmi. Par laimi, daudziem pietiek saprāta aprobežoties tikai ar pāris glāzēm laba vīna "ārstnieciskos nolūkos". Tomēr pat šajā gadījumā vajadzētu izvairīties no alkoholiskā dzēriena un atsevišķu pārtikas produktu vienlaicīgas lietošanas, lai nenodarītu pāri organismam, pašiem to nezinot, uzsver speciālisti.

Šī nav lekcija par alkohola kaitīgo ietekmi uz organismu, jo nevienu nevar piespiest ar varu atteikties no glāzes šampanieša vai vīna svētku reizēs. Mērķis ir saprast, kurus pārtikas produktus nevajadzētu lietot kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem. Pastāv uzskats, ka nedaudz laba vīna netraucē pie kvalitatīva ēdiena, tomēr tā gluži neesot. Portālā "Parents.ru" uzgājām toksikologu skatījumā bīstamākās pārtikas un alkohola kombinācijas, ko piedāvājam iepazīt arī jums – līdz ar ārsta, gastroenterologa Hosama Abu Meri komentāru.

Alkohols un greipfrūts

Foto: Shutterstock

Kaut arī greipfrūts ir radniecīgs citronam, apelsīnam un mandarīnam, tomēr tas reti atrodas uz svinību galda kopā ar vīnu un šampanieti. Tas ir pamatoti un pareizi. Atšķirībā no saviem sugas brāļiem šis auglis satur vielas, kas bloķē aknu darbību, kas parasti atbild par toksisko produktu, ieskaitot spirta, pārstrādi. Tas nozīmē, ka, uzkožot greipfrūtu pēc grādīgā dzeršanas alkohols vēl ilgi uzturēsies tavā kuņģī un vēderā veidosies toksiski kaitīga vide. Šāds eksperiments varētu novest pie nopietnas saindēšanās ar alkoholu. Arī paģiras pēc šādas iedzeršanas būs neaizmirstamas.

Alkohols un šokolāde

"Šokolāde un šampanietis?" Šī kombinācija uz ķirurga galda ir novedusi ne mazums radošās inteliģences ar diagnozi "akūtais pankreatīts". Iemesls – alkohola un šokolādes mijiedarbība uz aizkuņģa dziedzeri. Šokolāde stimulē žults atteci no žultspūšļa un veic negatīvu ietekmi arī uz divpadsmit pirkstu zarnu.

Bet alkohols izraisa spazmas sfinktera (slēdzējmuskuļa) kanālā, kas ir ļoti bīstama, kā rezultātā šāda rodas aizkuņģa dziedzera pietūkums, un tas ir ļoti akūts pankreatīts.

Alkohols un saldinātie dzērieni

Foto: Shutterstock
Izrādās, alkoholam nedrīkst uzdzert sulas un gāzētos dzērienu (tajā skaitā arī visu iemīļoto kolu), un jebkurus dzērienus, kas satur cukuru. Tas ir vēl viens iemesls nepatīkamām paģirām. Saldie dzērieni maskē alkohola uzturēšanos kuņģī, un tu nesapratīsi, ka ir iestājusies reibuma stadija, kad būs jau pārdozēts. Tas notiek tāpēc cukurs kuņģī pārstrādājas ātrāk, kamēr alkohols peld pa virsu neizšķīdis, turpinot savu toksisko ietekmi uz iekšējiem orgāniem.

Piezīmei: tikpat nepatīkams salikums ir alkohols ar saldējumu un jebkuru citu cukurotu ēdienu.

Daudzi man nepiekritīs un es kādu varbūt apbēdināšu, bet ļoti kaitīgi veselībai ir lietot alkoholu kopā arī ar lasi – vistreknāko zivi, un nav svarīgi, vai lasis ir cepts vai svaigs,
Dr. Hosams Abu Meri

Alkohols un asas piedevas

Ķiploks, sīpols, pipari, sinepes, mārrutki, etiķis un citi tikpat asi produkti un piedevas palēnina spirta izvadīšanos no organisma, un alkohola dēļ arī piedevas zaudē visas vērtīgās sastāvdaļas, nodarot milzu kaitējumu organismam un kuņģim, un var rasties sirdsdarbības traucējumi.

Alkohols un melone

Arī melone ir viens no tiem augļiem, ko labāk nelietot kombinācijā ar alkoholu. Lai gan ne vienmēr, lietojot to kopā ar kādu grādīgāku dzērienu, nelielā pasēdēšana var beigties nelāgi, labāk tomēr neriskēt un lielo ogu neizmantot kā uzkodu pat, ja tas ir vienīgais uzkožamais, ko atrast ledusskapī.

Alkohols un sēnes

Foto: Shutterstock

Savienojumā ar alkoholu daudzas sēnes kļūst bīstamas veselībai un pat dzīvībai. Iedzerot mēriņu un uzkožot garšīgu sēnīti, neplānoti var nonākt reanimācijā. Tas ir tāpēc, ka izdaloties spirtam, daudzās sēnēs izdalās inde. Turklāt palielinās biopieejamība, kas nozīmē, ka šī inde ātri nokļūst asinīs, radot dažāda smaguma saindēšanos. Vienas no bīstamākajām mežā atrodamajām sēnēm ir murķeļi, bisītes un mietenes. Alkohola ietekmē tajās izdalās skābes, kas izraisa toksisku ietekmi uz kuņģi un sirdi, noved pie eritrocītu (sarkano asins ķermenīšu) iznīcināšanas, kā arī var izraisīt smagas halucinācijas un murgus.

Alkohols un šašliks

Foto: Shutterstock

Cepta gaļa pati par sevi jau ir smags ēdiens. Turklāt šašlikam izmanto daudz dažādas garšvielas, un tas ir ļoti trekns, tāpēc tas ir dubultā smags. Jo smagāks ēdiens, jo ilgāks ir gremošanas process, tāpēc alkohols nāk tikai par ļaunu un papildus noslogo kuņģi. Ja pierasts kontrolēt izdzertā alkohola daudzumu pēc apreibšanas stadijas, tas nenozīmē, ka "litrāža" nav jāņem vērā. Kuņģis lielus daudzumus nespēs apstrādāt, pat ja maz reibstam.

Maldinošā saindēšanās ar alkoholu

Sabiedrībā izplatīts viedoklis, ka, lai mazāk reibtu, vienmēr ir jāuzkož, taču tas ir aplami un bīstami. Ja kopā ar alkoholu tiek lietoti aizliegtie produkti, tad no uzkodām nav nekādas jēgas. Tikai uz mirkli šķiet, ka ir nodrošināta lēnāka noreibšana, taču šis priekšstats ir maldinošs. Jebkurš toksikologs apstiprinās: vairums letālu iznākumu, kas ir saistīti ar saindēšanos no alkohola, patiesībā radušies no tā, ka alkohols ir lietots kopā ar nepareizajām uzkodām. Runa nav par nelegāla un nezināmas izcelsmes alkohola lietošanu, bet kvalitatīvu alkoholu, kurš ir ticis lietots pat nosacīti lielos daudzumos.

Kas var sabojāt nevis veselību, bet priekšstatu par vislabāko vīnu:

1. Treknas zivis un zivju konservi – piedod vīnam metālisku garšu.

2. Piparmētru lapas un piparmētru garšas piedevas – liedz izbaudīt patieso vīna garšas buķeti.

3. Vaniļa, kanēlis, karijs – pārāk stipras garšvielas, kas absolūti nomāc vīna garšu.

4. Etiķis, citronskābe, citrusaugļi – nomāc patieso vīna garšu un visizsmalcinātākās garšas īpašības.

Eksperta viedoklis

Gandrīz katrs cilvēks ir piedzīvojis kuņģa un zarnu traktu traucējumus – vēdera pūšanos, vēdera izejas traucējumus un cita veida sāpes, stāsta ārsts, gastroenterologs Dr. Hosams Abu Meri. "Visļaunākais, ko cilvēks var darīt, lietojot alkoholu, ir dzert to, uzkožot asus un taukainus pārtikas produktus un piedevas, jo šī kombinācija var kairināt kuņģi. Es neiesaku kopā ar alkoholu lietot neko ceptu un treknu. Īpaši kaitīgs ir šašliks, ko mēs esam tik ļoti iecienījuši vasaras sezonā. Daudzi man nepiekritīs un es kādu varbūt apbēdināšu, bet ļoti kaitīgi veselībai ir lietot alkoholu kopā arī ar lasi – vistreknāko zivi, un nav svarīgi, vai lasis ir cepts vai svaigs," stāsta gastroenterologs.

Foto: LETA
Ja cilvēkam ir nopietni funkcionāli traucējumi, kas var izraisīt pankreatītu jeb aizkuņģa dziedzera iekaisumu, nevajadzētu to atstāt bez ievērības, jo akūts pankreatīts ir bīstams dzīvībai, skaidro Dr. Abu Meri. Ārsta praksē ir bijusi pieredze, kad šāds gadījums beidzas dodoties uz slimnīcu neatliekamajā palīdzībā. Katram pašam vajadzētu izvērtēt savu veselības stāvokli un padomāt, kā lietot alkoholu un vai to lietot vispār, īpaši, ja ir nopietni kuņģa un zarnu trakta traucējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!