Foto: Shutterstock
Ēdiena gatavošana, šķiet, nav iedomājama bez sāls izmantošanas. Kristāliskā viela teju jebkuru maltīti padara gardāku, turklāt, sāls ir arī būtisks organisma darbībai. Tomēr – kā jau ar visu citu – pārmērības nav ieteicamas. Ja uzturā iekļauj pārāk daudz sāls, tad riskē ar savu veselību un labsajūtu.

Nātrijs ir ārkārtīgi svarīga uzturviela, kas palīdz veidot spēcīgus muskuļus un kas ir nepieciešama pareizai nervu sistēmas funkcionēšanai un šķidruma līdzsvarošanai. Sāls ir jāiekļauj savā uzturā – par to nevienam nav šaubu. Dabiski tas ir sastopams dažos veselīgos pārtikas produktos, piemēram, bietēs, vistas gaļā vai piena produktos. Tomēr problēma ir tā, ka lielākā daļa no mums nātriju iekļauj savā ēdienkartē pārāk daudz.

Lai arī pašlaik nav noteikts konkrēts pārtikā iekļaujamais sāls daudzums, uztura speciālisti mudina patērēt to ne vairāk kā 2300 mg dienā. Diemžēl mūsdienās liela daļa cilvēku ēd pārstrādātu pārtiku, kurā nekādi netiek ierobežots sāls daudzums, līdz ar to – daudzi uzņem pat aptuveni 3400 mg sāls dienā. Tas savukārt apdraud veselību un var radīt sirds un nieru slimību, kā arī osteoporozes riskus.

Turpinājumā, iedvesmojoties no "Healthy", esam apkopojuši pazīmes, kuras var liecināt, ka tavā ikdienas uzturā ir pārāk daudz sāls.

Tu jūties uzpampusi

Tā kā nātrijam ir būtiska loma šķidruma līdzsvarošanā organismā, ja tā ir par daudz, tas var izraisīt ūdens uzkrāšanos ķermenī. Džona Hopkinsa Universitātē veikts pētījums atklāja, ka uzturs, kurā ir augsts nātrija saturs (patērējot vairāk nekā 2300 mg dienā) palielināja vēdera uzpūšanos par 27 procentiem salīdzinājumā ar tādu, kurā sāls ir maz.

Turklāt, ja ēdienkartē ir daudz sāls, parasti ir arī vairāk apstrādātu pārtikas produktu un mazāk pilnvērtīgas, šķiedrvielām bagātas pārtikas (piemēram, graudaugi un dārzeņi). Šis pētījums arīdzan atklāja, ka nātrija daudzuma samazināšana un šķiedrvielu palielināšana uzturā var radīt brīnumus, mazinot vēdera pūšanos.

Problēmas ar vēdera izeju

Vēdera uzpūšanās bieži nāk komplektā arī ar aizcietējumu, un pārāk daudz sāls noteikti var būt viena no diskomforta radītājām. Kad tava ēdienkarte satur daudz nātrija, ūdens no zarnām un izkārnījumiem pārvietosies uz citām ķermeņa daļām, lai panāktu šķidruma līdzsvaru.

Ēdot mitrus, šķiedrvielām bagātus pārtikas produktus, piemēram, arbūzus, pupiņas un ābolus, ķermenī mazināsies ūdens nelīdzsvarotība, kas savukārt uzlabos gremošanas sistēmas darbību. Būtiski ir arī saprast, ka, lietojot mazāk pārstrādātu produktu, visticamāk, izdotos pamanīt lielas pārmaiņas, jo pārtikas produkti ar augstu tauku un cukura saturu arī veicina aizcietējumu veidošanos.

Foto: Shutterstock

Tev bieži ir galvassāpes

Kā jau iepriekš minējām – šķidruma nelīdzsvarotība patiesi var būtiski ietekmēt dzīves kvalitāti. Pētījumā, kas veikts sadarbībā ar Oksfordas, kā arī Sidnejas Universitāti, atklāja, ka nātrija devas samazināšana līdz ne vairāk kā 2300 mg dienā un augļu, dārzeņu un piena produktu ar zemu tauku satura iekļaušana savā uzturā var ievērojami samazināt galvassāpju biežumu.

Dehidratācija ir izplatītākais galvassāpju cēlonis, un pat tad, ja domā, ka dzer pietiekami daudz ūdens, sāls var izjaukt šķidruma līdzsvaru. Noteikti uzkod vismaz piecus augļus un dārzeņus katru dienu, kā arī izvēlies pilnvērtīgas maltītes – tas varētu palīdzēt pret mokošajām sāpēm.

Tu vienmēr esi izslāpusi

Ja tu patērē daudz nātrija, tad ķermenis ar laiku signalizēs, ka tam nepieciešams vairāk ūdens. Tas nozīmē, ka tu izjutīsi slāpes. Svarīgi ir saprast, ka viens ir just slāpes pēc dienas, kas pavadīta karstā saulē vai arī aktīvi sportojot, taču pastāvīgas slāpes norāda, ka kaut kas nav īsti kārtībā.

Hipernatremija rodas, ja asinīs ir nātrija pārpalikums. To visbiežāk izraisa nepietiekama ūdens dzeršana, kas savukārt padara tevi dehidrētu. Simptomi šai saslimšanai ir muskuļu raustīšanās, krampji, iespējams, arī apjukums. Ja novēro kādu no šīm pazīmēm, pēc iespējas ātrāk vērsies pie sava ārsta.

Tev ir augsts asinsspiediens

Lielākā daļa jau zina, ka pārmērīgs sāls daudzums uzturā ir saistīts ar augstu asinsspiedienu, tāpēc, ja novēro problēmas šajā jautājumā, iespējams, ir vērts pārdomāt savus ēšanas paradumus. Varētu teikt, ka nātrijs darbojas kā ūdens magnēts – lieko šķidrumu tas var ievilkt asinīs, kas laika gaitā var sabojāt asinsvadu uzlikas, kas savukārt rada asins recekļus un var radīt insulta vai sirdslēkmes riskus.

Pārtikā, kurā ir daudz sāls, bieži ir arī krietns daudzums piesātināto tauku – abi šie faktori apdraud sirds veselību.

Tev ir kuņģa čūla

Arkanzasas Universitātē 2017. gadā veiktā pētījumā atklāja saikni starp uzturu ar augstu sāls saturu un kuņģa iekaisuma veidošanos. Šīs pētījums pamato ideju, ka pārmērīga sāls uzņemšana var izraisīt kuņģa čūlu.

Ja pamani kādu no šīm pazīmēm, apsver domu vērsties pie sava ārsta, kurš varēs pastāstīt, kā rīkoties tālāk. Nav šaubu, ka labas veselības pamatā ir pilnvērtīgs uzturs, tāpēc izvērtē rūpīgi, ko liec uz sava šķīvja, lai pēcāk nebūtu jācīnās ar diskomfortu vai vēl ļaunāk – veselības problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!