Foto: Shutterstock

"Paklepos un gan jau pāries" ir visai tipiska attieksme pret tādu šķietami ikdienišķu veselības problēmu kā klepus. Diemžēl smagi ielaista, mēnešiem ilga krekšķināšana var beigties patiešām bēdīgi – ar elpas trūkuma radītu bezsamaņu vai pat ribu lūzumiem. Lai tā nenotiktu, svarīgi ārstēties pareizi, tāpēc kliedējam populārus mītus par klepu un klepošanu. Konsultē: pulmonologs Viesturs Šiliņš.


Paklepošu un gan jau pāries

Foto: Shutterstock

Viens no lielākajiem maldiem saistībā ar ieilguša klepus ārstēšanu. Ja cilvēks klepo vairākus mēnešus, neapmeklē ārstu un nelieto zāles, bronhi kļūst nestabili, mīksti, ko medicīnā sauc par traheobronhiālo diskinēziju. Par šādu diagnozi liecina tā sauktais rejošais klepus - skanīgs, zemos toņos, ko labi var saklausīt, dziļi ieelpojot un paklepojot. Ārstēt šādu klepu ir ļoti sarežģīti un komplikācijas var būt dramatiskas, piemēram, smagas klepus lēkmes gadījumā cilvēks var zaudēt samaņu, gūstot dažādas traumas, bet jauniem, spēcīgiem vīriešiem šāds klepus dažkārt var izraisīt pat ribu lūzumus.

Pavaicāšu aptiekā kaut kādas zāles

Foto: Shutterstock

Diagnosticēt klepus paveidu aptiekā pie kases noteikti nav labākā ārstēšana. Var, protams, paveikties - farmaceits iedos pareizās zāles un tās palīdzēs. Taču klepus ārstēšanai ir daudz dažādu medikamentu, katram klepus veidam atšķirīgs. Ir zāles, kas šķidrina krēpas, zāles, kas palīdz krēpām atdalīties no bronhu sieniņām, zāles, ka šķeļ biezās krēpas vai palīdz tām virzīties no bronhu dziļumiem, tos attīrot. Tikai ārsts var noteikt pareizu diagnozi un nozīmēt īsto klepus ārstēšanas medikamentu.

Bronhu tēja par sliktu nenāks

Foto: Shutterstock

Ja tējas lieto nepareizi, sliktums būs lielāks nekā labums. Bronhus attīrošo tēju – ceļmallapas, Islandes ķērpja, māllēpes u.c. lietošana ikdienā, lai izvairītos no klepus, ir lieka un pat kaitīga veselībai. Izrādās, minētās tējas satur rūgtvielas, kas kairina kunģi un aktivē bronhu dziedzeru darbību un pat tad, ja cilvēks ir pavisam vesels, veicina gļotu veidošanos, kuras jāizvada no elpceļiem, izraisot klepu. Daudz labāks klepus profilakses līdzeklis, ja vien nav alerģijas, ir silts piens ar medu, silta šalle vai vilnas zeķes.

Mans klepus noteikti nav astma


Foto: Shutterstock

Ja klepošana ieilgst un tai ir lēkmjveidīgs raksturs, ārsts noteikti jāapmeklē arī tāpēc, lai izslēgtu astmas risku. Šīs 21.gadsimta slimības izplatība pasaulē un arī Latvijā arvien pieaug, un ir maldīgi domāt, ka tad, ja ģimenē iepriekšējās paaudzēs nekad neviens nav slimojis ar astmu, šī slimība uz cilvēku neattiecas. 

Bažām par astmu ir pamats tad, ja klepus saasinās nakts otrajā pusē vai uz rītu, ja klepošana parādās pie straujas gaisa temperatūras maiņas, izejot no siltas telpas aukstumā vai arī jāklepo ir mitrās dienās, vai arī klepus lēkmes uznāk saistībā ar fizisku slodzi, piemēram, tūlīt pēc skriešanas vai straujāka kāpiena pa trepēm. Diagnostika ir vienkārša un, jo ātrāk astma tiek sākta ārstēt, jo labāki būs rezultāti.

Atvēsināt nevar par daudz

Foto: Shutterstock

Pret nepatīkamo ,"sauso" kaklu un tā radīto klepu, ar ko bieži mokās skolotāji vai cilvēki, kam ikdienā daudz jārunā, vislabāk palīdz siltums – silta šalle, silts dzēriens. Kaut gan kairinājuma mazināšanai daudzi uzreiz meklē kabatā atvēsinošās piparmētru ledenes, efekts tām ir īslaicīgs. Daudz pareizāk būtu apēst kādu ingvera sukādi vai iemalkot piparu dzērienu ar karstuma efektu, kas uzsilda rīkles galu, veicina kakla apasiņošanu un mazina kniešanu un klepu. Alu ar olu, ko krīzes situācijā balss saišu stabilizēšanai iesaka tautas medicīna, lietot gan nevajadzētu, jo glābiņš būs tikai uz mirkli, bet pēc tam uz ilgu laiku kakls un balss saites, visticamāk, būs "izsistas" no ierindas.

Inhalācijas der vienmēr


Foto: Shutterstock

Bļodā karsta kumelīšu tēja, galva zem dvieļa un elpojam siltos tvaikus, kamēr var turēt – šādas inhalācijas ir plaši izplatīta tautas metode klepus un
saaukstēšanās
ārstēšanai. Taču daudzi nezina, ka inhalācijas iekaisīgas slimības izraisīta klepus gadījumā ir efektīvas tikai pirmajās 3-4 slimības dienās, kamēr klepus ir izteikti sauss, arī vīrusa infekciju gadījumā. Mitrie tvaiki šādas diagnozes gadījumā mitrina bronhus un palīdz tos attīrīt. Vēlāk, kad ap 3-4 slimības dienu klepus kļūst mīksts, inhalācijas veikt nevajag un tās pat var kaitēt, jo mitrinātos bronhos daudz vieglāk iemājo baktērijas un vīrusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!