Foto: Shutterstock
Lai arī valstī saistībā ar slimību "Covid–19" ir izsludināta ārkārtējā situācija, cilvēki tiek aicināti nekrist panikā. Tomēr netrūkst tādu, kas nespēj pretoties histērijai un sastingst bailēs, iedomājoties par nezināmo slimību. Lai nedaudz saprastu, kā īsti izpaužas slimība un cik ilgi nepieciešams pašizolēties, ja "Covid-19" analīzes ir pozitīvas, piedāvājam iepazīties ar kāda saslimušā pieredzes stāstu.

Aivis (vārds mainīts, lai pasargātu pacienta privātumu) pašlaik atrodas pašizolācijā, jo ārstējas no "Covid-19". Ar viņu sazinājāmies pa tālruni. Pēc diagnozes uzstādīšanas viņš uz slimnīcu nedevās, jo jūtas labi. Viņam slimība noris vieglā formā, uzsver pacients.

"Atlidoju ar "leģendāro reisu" no Itālijas," stāstu par saslimšanu ar "Covid-19" iesāk Aivis. Pēc tam, kad tapa zināms, ka reisā bija saslimušais, ar Aivi sazinājās Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji un sacīja, ka nepieciešams pašizolēties. Centra pārstāvji pastāstīja par slimības simptomiem, kas jānovēro, un to, kā rīkoties, ja tie parādās. Sekojot norādēm, Aivis pašizolējās.

Tā kā bija sacīts, ka regulāri jāmēra ķermeņa temperatūra, tas arī tika darīts. Aivis novēroja tās paaugstināšanos līdz 37 grādiem. Viņš sazinājies ar mediķiem, zvanot pa tālruni 113. Nekāda īpaša satraukuma nebija, nākamajā dienā ieradās mediķi, lai veiktu analīzes. Pēc tam pa tālruni viņam sniegta informācija, ka analīžu rezultāts ir pozitīvs. "Nekas jau tāds tas nav," teic Aivis, stāstot, ka mediķi ar viņu regulāri sazinājušies, lai interesētos par situāciju un sniegtu norādes.

Ņemot vērā, ka Aivja saslimšana norit vieglā formā, viņš uz slimnīcu nedevās. Ārstēšanās uzsākta un joprojām turpinās mājās. "Man prasīja, vai es negribu uz slimnīcu, uz ko atbildēju, ka neredzu vajadzību." Vīrietis paskaidro, ka viņam bija iespēja pilnībā izolēties arī no ģimenes, tāpēc viņa palikšana mājās nerada riskus līdzcilvēkiem. Arī pašlaik viņš neuzturas ģimenes miteklī.

Jautāts par slimības simptomiem un norisi, Aivis atbild, ka viņam ir viegla saslimšana, un tādās situācijās cilvēks varētu pat nepamanīt, ka ir saslimis. Temperatūra paaugstināta tikai nedaudz, klepus nav mokošs. Kādu vakaru temperatūra paaugstinājusies virs 38 grādiem. Salīdzinot ar pašsajūtu, slimojot ar gripu, Aivis norāda, ka viņa gadījumā "Covid-19" simptomi ir daudz vieglāk paciešami. Galvenās ārstēšanās metodes esot liels šķidruma patēriņš. Ja novērojams būtiska temperatūras paaugstināšanās, jālieto medikamenti tās pazemināšanai. Sarunas laikā vīrietis vairākkārt uzsver, ka viņam ir viegla saslimšanas forma un arī citi konstatētie gadījumi Latvijā nav bijuši smagi.

Aivis norāda, ka nepārdzīvo, ka ir saslimis. Viņš jūtas labi, ārstējas un seko mediķu sniegtajām norādēm. Jautāts par atbildīgo dienestu darbu un to, vai tas vieš uzticību, Aivis atbild: "Mediķi pilda savu darbu atbilstoši reglamentam." Viņš ir pārliecināts, ka cilvēki, kas izstrādājuši vadlīnijas, to darījuši atbildīgi. "Es neticu, ka viņi neko nezina. Tenkas ir tās, kas rada spriedzi."

Runājot par to, kad Aivis varēs pārtraukt pašizolāciju, viņš atbild, ka līdz brīdim, kad viņš pilnībā izveseļosies, mediķi turpina uzraudzību. Kad slimības simptomi būs pazuduši, divas reizes veiks analīzes. Pašizolāciju varēs pārtraukt, ja abas analīzes būs negatīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!