Foto: Shutterstock
Zinu no pieredzes, ka daudzi no fitnesa klubu regulārajiem apmeklētājiem rudenī, pēc pārtraukuma atgriežoties pie nodarbībām, ir cīņa ar lieko svaru un, sūri svīstot, atkal jāķeras klāt pie sevis sakārtošanas. Katrs, protams, izvēlas savu ceļu, bet daudz vieglāk un rezultatīvāk būtu veselīgu dzīvesveidu uzsākt un turpināt vasarā.

Pagājušajā vasarā, jūnija sākumā pie manis ar lūgumu pēc palīdzības tikt galā ar liekajiem kilogramiem pieteicās Santa. Jaunā sieviete (33), strādājot atbildīgā darbā, bija sākusi pieņemties svarā, bet, kad bija jāpaliek mājās ar bērniņu, kam sašūpojās veselība, liekais svars turpināja pieaugt, spēki samazināties, pašsajūta pasliktināties. Svars bija pieaudzis līdz 93 kilogramiem, kaut vēl pirms pieciem gadiem tas bijis ap 60 kilogramiem.

Izvērtējot Santas situāciju un iespējas, izveidojām programmu, kas jau septembrī, atskatoties uz paveikto, izrādījās sekmīga - mīnus 14 kilogrami trīs mēnešu laikā. Apkārtmēri samazinājušies, visizteiktāk augšstilbi - par 10 centimetriem, viduklis par septiņiem centimetriem.

Programmu veidoju atbilstoši viņas tābrīža fiziskajām un dienaskārtības iespējām: vingrojumi mājās ik dienu vai pārdienu pa 30 – 40 minūtēm, sekojot pašsajūtai un kombinējot tos ar ikdienas aktīvu pastaigu vai nūjošanu 30 – 40 minūšu garumā. Protams, ka svarīga programmas sastāvdaļa bija uztura kontrole. Noteicu uz bioimpedances svariem pamata vielmaiņas rādītāju, un pie šī kilokaloriju skaitļa bija jāpieturas. Apetītes mazināšanai un insulīna aktivitātes regulēšanai jāietur piecas līdz sešas maltītes dienā ar līdzsvarotu ēdienkarti, neaizmirstot par olbaltumvielām bagātiem produktiem.

No manas puses bija noteikts, ka nedrīkst zaudēt vērtīgo muskuļu masu, drīkst kristies svarā ne vairāk kā par puskilogramu nedēļā, lai organisms nejustu ne spēku izsīkumu, ne diskomfortu. Lai pārāk straujš svara zaudējums neizraisītu veselības traucējumus un nedraudētu ar "noraušanos" – tievēšanas pārtraukšanu, kas notiek, ja šo procesu sasteidz.

Santa ļoti cītīgi pildīja programmu. Ik pa divām nedēļām iegriezās pie manis, lai uz bioimpedances svariem varētu novērtēt progresu – redzētu mērījumu diagrammās: kā tieši dilst tauku masa, muskuļiem paliekot neskartiem. Dažreiz svara kritums bija tikai 400 grami, bet tajā pašā laikā bija redzams, ka tauku masa tomēr ir samazinājusies par veselu kilogramu, kamēr muskuļi pieauguši par 600 gramiem. Tas deva iespēju saskatīt progresu, turpināt iesākto, pieregulēt slodzi, kalorijas, produktu izvēli un maltītes, izvairīties no riskiem un sasniegt iecerēto.

Vasaras sākumā Santa vingroja katru otro dienu, tad jau katru dienu, un vēlāk jau – divas reizes dienā. Tā paaugstinājās viņas darbaspējas līdz ar liekā svara zaudēšanu un figūras veidošanos.

Rudenī Santa turpināja vasarā uzsākto, un mērījumi 1.decembrī uzrādīja sekojošus rezultātus:

Svars: 73,9 kilogrami jeb zaudēti 19,6 kilogrami.
Jostasvietas apkārtmērs: no 83 centimetriem uz 73 centimetriem jeb mīnus 10 centimetri
Gurnu apkārtmērs: 104 centimetri jeb mīnus 10 centimetri
Augšdelmi: no 33 uz 28 centimetriem
Apakšdelmi: 24 centimetri jeb mīnus trīs centimetri
Augšstilbi: no 75 uz 61 - mīnus 14 centimetri
Apakšstilbi: mīnus 5 centimetri
Metaboliskais vecums no 48 uz 35 gadiem jeb 13 gadus jaunāka pusgada laikā.

Jautāju Santai, vai viņa maz atceras, ka, sākot tievēšanu, viņas augšstilbi katrs bija kā viduklis tagad rudenī? Slavēju Santu par uzcītību, uz ko viņa attrauca, ka viņas priekšrocība ir bijusi tā, ka sakarā ar mazuļa veselību bijis jādzīvo abiem pa māju, un laika nodarbībām ir bijis diezgan. Santai gandrīz nebija iepriekšējas pieredzes fiziskajās nodarbībās un uztura plānošanā, bet pēc pusgada "mācību kursa" varu teikt, ka viņa ir ieguvusi grādu savas veselības stiprināšanā. "Zinātniski pētnieciskais darbs", kad pašam ir iespējams uz bioimpedances svariem vērot, kas notiek ar organisma struktūru, mainot ēdienkarti un vingrinājumu slodzes, – atgriezeniskā saite – ļauj cilvēkam reāli sajust un izprast sava organisma funkcionēšanu.

Gatavojot šo rakstu, piezvanīju Santai, lai apjautātos par to, kā veicies kopš pabeidzām decembrī "mācību kursu". Saņēmu priecīgu atbildi ar paldies, ka sokas ļoti labi, un Santai otrais grūtniecības trimestris jau rit pilnā sparā.

Lūk, ir arī tik pozitīvi rezultāti labām apņemšanām vasarā sakārtot savu veselību! Vasara tam ir ļoti piemērota.

Vairāk informācijas blogā: sportovesels.blogspot.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!