Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vēlies atbrīvoties no liekā svara, turklāt, tā kā pavasaris jau klāt un pludmales sezona arī vairs nav aiz kalniem, izdarīt to pēc iespējas ātrāk, ar fitnesa nodarbību apmeklēšanu vai vingrošanu mājās varēt būt par maz. Tiem, kuri vēlas tikt pie slaida auguma, portāls Fitday.com apkopojis 10 labākos sporta veidus, kas palīdzēs mērķi sasniegt pēc iespējas ātrāk.

Stepa aerobika

Nodarbojoties ar enerģisko stepa aerobiku, tu vari sadedzināt pat 800 kilokalorijas stundas laikā. Salīdzinājumam – aptuveni 800 kilokalorijas ir vidējā burgera komplektā (hamburgers, frī karupelīši un limonāde). Par ļoti labu fizisko aktivitāti cīņai ar lieko svaru to padara tas, ka stepa aerobika ir ne tikai lielisks kardiotreniņš, bet arī nepārtraukti nodarbina kāju muskuļus, kas ir vienlielākie muskuļi ķermenī un līdz ar to patērē visvairāk enerģijas.

Stepa aerobikā viss notiek ap stepa solu – nelielu paaugstinājumu, uz kura, izpildot dažādus vingrojumus, visādos veidos tiek kāpts augšā, lejā. Enerģiski veicamie vingrojumi liek sirdij strādāt ātrāk un asinīm riņķot straujāk, līdz ar to vielmaiņas procesi, tostarp tauku šķelšana, organismā noris ātrāk.

Sprints kalnā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēlies tikt pie tik sportiska auguma kā profesionālam futbola spēlētājam? Futbolisti bieži trenējas, skrienot kalnā, cik ātri vien spēj, un pēc tam lēnītēm noskrienot lejā – tikai, lai atkal ar pilnu jaudu skrietu augšup.

Veltot šai nodarbei pusstundu dienā, tu pavisam viegli vari atbrīvoties no 500 kilokalorijām. Tas ir augstas intensitātes intervāla treniņš, līdz ar to nodarbina muskuļus, dedzina taukus un liek tev svīst.

Riteņbraukšana

Foto: Shutterstock

Interesanti, ka tu vari sadedzināt pat 1000 kilokalorijas stundas laikā, braucot ar veco, labo divriteni. Protams, lai to izdarītu, ir jāminas no sirds, jo vairums, braucot ar velosipēdu, patērē vien aptuveni 500 kilokalorijas stundas laikā.

Minies, cik ātri spēj, un sēdies savam "rumakam" mugurā pēc iespējas biežāk, tad rezultāti nebūs ilgi jāgaida.

Spēka treniņš

Foto: Shutterstock

Spēka treniņš ir vidējas līdz augstas intensitātes treniņa veids, kas vērsts uz muskuļu masas, spēka un izturības palielināšanu. Spēka treniņš no kardiotreniņa atšķiras ar to, ka tā laikā uzsvars tiek likts nevis uz kaloriju dedzināšanu treniņa laikā, bet muskuļu masas audzēšanu, kas nozīmē lielāku kaloriju patēriņu pat miera stāvoklī. Izpētīts, ka miera stāvoklī vielmaiņa visaktīvāk darbojas cilvēkiem ar lielu muskuļu masu. Katrs kilograms muskuļu sadedzina 12 kilokalorijas dienā, pat ja neko nedari, kamēr katrs kilograms tauku šūnu – vien četras kilokalorijas. Protams, esot aktīvam, starpība kļūst vēl lielāka.

Turklāt, aktīvi darbojoties, tauciņus var lieliski rucināt arī treniņa laikā. Cilājot svarus, var nosvilināt pat 1000 kilokalorijas stundā. Kamēr tu, enerģiski cilājot hanteles, uzturēsi savu sirdsdarbību virs 125 sitieniem minūtē, tu vienlaikus veicīgi dedzināsi kilokalorijas un stiprināsi muskuļus.

Bokss

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja nekad neesi bijis boksa ringā vai klapējis pa boksa maisu, tev nav ne mazākās nojausmas, cik intensīvs ir šāda veida treniņš. Stundas laikā tu vari sadedzināt kā minimums 800 kilokalorijas.

Boksa tehnikas apgūšana gan prasa laiku. Taču bokss aizrauj ne tikai vīriešus, bet arī daiļā dzimuma pārstāves, un kad ir āķis lūpā, gribas trenēties atkal un atkal. Tā var ne tikai atbrīvoties no liekā svara, bet arī iegūt sportisku augumu.

Peldēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu būsi pārsteigts, uzzinot, cik efektīvi peldēšana dedzina kalorijas. Ja bez apstājas peldi stundu pienācīgā tempā (vidējā tempā kraulā vai brasā), tu vari nodedzināt vairāk nekā 800 kilokalorijas.

Peldēšana ir sporta veids, kas nodarbina visu ķermeni, un lieliski palīdz atbrīvoties no liekajiem tauciņiem.

Airēšana

Vienalga, vai tu airējies pa ūdeni vai uz speciāla trenažiera sporta zālē, tas ir sporta veids, kas liek nodarbināt visu ķermeni un palīdz sadedzināt līdz pat 600 kilokalorijām stundas laikā. Tu iegūsi spēcīgus roku, kāju un muguras muskuļus un ātri vien atbrīvosies no liekā svara, ar to nodarbojoties regulāri.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jebkurš airēšanas veids labvēlīgi ietekmē fizisko formu, jo ūdens pretestības pārvarēšanai nepieciešams daudzu muskuļu grupu darbs. Uzlabojas arī asinsrite un palielinās plaušu kapacitāte. Organisma slodze atkarīga no airēšana ātruma un ilguma.

Skvošs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Skvošs ir ne tikai aizraujošs, bet arī ļoti intensīvs sporta veids. Enerģiska spēle liks sadedzināt vairāk nekā 800 kilokalorijas stundā. Galvenais, esi gatavs sadot sienai, pret kuru jātriec bumbiņa, tā kārtīgi!

Spēlējot skvošu, fiziskā slodze ir divas līdz trīs reizes lielāka nekā tenisā. Skvošs attīsta izturību un kustību koordināciju.

Dejošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekā svara, darot ko jautru un aizraujošu, labs veids būs kārtīga izdejošanās. Enerģiski kustini gurnus un apžilbini apkārtējos, un, dancojot bez apstājas, sadedzināsi vairāk nekā 800 kilokalorijas stundā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vienalga, vai tu dosi priekšroku izkustēties hiphopa, džeza vai latino ritmos, tā būs nodarbe, kas ne tikai ļoti patiks, bet arī palīdzēs tikt pie skaistākām auguma aprisēm.

Cīņas mākslas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nodarbojoties ar kādu no aktīvajiem cīņas sporta veidiem, tu vari sadedzināt vairāk nekā 800 kilokalorijas stundas laikā, visvairāk – ja tu tiešām meties cīņā, nevis trenējoties izpildot dažādas kustības.

Tas ir aizraujošs veids, kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, turklāt ar to nodarbojoties, apgūsi daudzus pašaizsardzības paņēmienus, kas dzīvē var noderēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!