Foto: Shutterstock

Nodarboties ar fitnesu nāk par labu ne tikai veselībai un figūrai, bet arī noskaņojumam. Taču diemžēl nereti gan garastāvokli, gan rezultātu sagandē aplami uzskati par fitnesu, pārvēršot to teju par mocībām. Portāls Zdorovie.com gaisinājis septiņus populārākos mītus.

Mīts: jo ilgāks treniņš, jo labāks rezultāts

Foto: Publicitātes foto
Lai gan, protams, 40 minūšu treniņš būs efektīvāks par 20 minūšu paspriņģošanu mūzikas ritmā, šim apgalvojumam gluži piekrist nevar. Optimāls fitnesa nodarbības ilgums ir 60–90 minūtes. Ilgāk vingrot nav nepieciešamības, jo tā, it īpaši nesagatavotam cilvēkam, ir risks pārtrenēties.

Ja pēc nodarbības smelgs muskuļi, pēc tam nāksies aerobikas apmeklējumu uz vairākām dienām atlikt, kas fiziskajai formai noteikti nenāks par labu. Vislabāk ir vingrot 60–90 minūtes katru otro dienu, pa starpu ļaujot muskuļiem atjaunoties.

Mīts: jo ātrāk nogursti, jo labāk

Foto: PantherMedia/Scanpix
Tā nav. "Izšaut visu pulveri" pirmajās 10 - 20 nodarbības minūtēs pilnīgi noteikti nav lielas jēgas, jo tauciņi sāk "svilt" tikai pēc 20 minūtēm. Starp citu, liekie kilogrami vislabāk "deg" tieši pie mērenas, bet ilgstošas fiziskās slodzes.

Tāpat ir, piemēram, ar skriešanu. Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, skrien vidējā ātrumā, bet lielus gabalus. Forsēšana liks aizelsties un diezgan ātri pārtraukt skrējienu.

Fitnesa nodarbībā jāseko savai pašsajūtai – pārlieku pārpūlēties nevajag! Protams, nevajadzētu ieslīgt arī otrā galējībā – sevi pārlieku žēlot. Sviedriem ir jāizsitas.

Mīts: ja nevari vingrot regulāri, labāk nevingro nemaz

Foto: Shutterstock

Protams, vislabākie rezultāti būs, ja sportosi regulāri. Parasti iesaka apmeklēt aerobikas nodarbību vai vingrot mājās pašam katru otro dienu. Taču, ja slimošanas vai kāda cita iemesla dēļ kādu laiku uz aerobiku aiziet nevari, tas nav nekas briesmīgs.

Ja aizņemtības dēļ nevari vingrot tik bieži, cik vēlētos, arī viena reize nedēļā noteikti būs labāk nekā neviena.

Mīts: ja kaut kas uzreiz nesanāk, tas nav tavs fitnesa veids

Foto: Shutterstock
Par baletdejotāju neviens nav piedzimis. Un arī par profesionāli kādā fitnesa paveidā ne. Jebkuras jaunas nodarbes apgūšana prasa zināmu laiku un treniņu.

Ja uz kādu fitnesa nodarbību aizej pirmo reizi, drīzāk būtu brīnums, ja tev viss uzreiz sanāktu. Ja turklāt ilgu laiku esi bijis ar sportošanu uz "jūs", negaidi, ka pirmajā nodarbībā spēsi bez piepūles veikt visus vingrojumus un atcerēties visu kompleksu. Būs kļūdas un kustību kombinācijas "saputrošana", kas sākumā var likt justies neveikli. Bet tam cauri iet visi. Labā ziņa ir tāda, ka, regulāri nākot uz nodarbībām, tev pilnīgi noteikti viss sanāks aizvien labāk un labāk.

Mīts: nav nozīmes, ar kādu fizisku aktivitāti nodarbojies

Foto: PantherMedia/Scanpix
Patiesībā tas ir ļoti svarīgi. Vispirms jāsaprot, kādu mērķi vēlies sasniegt. Notievēt, iegūt skaistu muskuļu reljefu vai vienkārši uzlabot veselību? Atkarībā no tā jāizvēlas fitnesa veids. Piemēram, lai tiktu pie muskuļu reljefa, bez spēka vingrojumiem, kas ietver dažādu smagumu cilāšanu, neiztikt.

Mīts: nav būtiski pilnīgi precīzi izpildīt vingrojumu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Katrs vingrojums ir vērsts uz noteiktu muskuļu stiprināšanu un mērķu panākšanu. Ja kaut ko dari nepareizi, var sanākt, ka noslogo vai pat pārpūlē pavisam citus muskuļus un saites. Nepareizi izpildot vingrojumu, var pat tikt pie traumām, piemēram, saišu vai muskuļu sastiepumiem, tādēļ ir ļoti svarīgi darīt precīzi tā, kā rāda treneris, nevis improvizēt uz savu galvu.

Mīts: ja nodarbojies ar fitnesu, vari ēst, ko gribi

Foto: Shutterstock

Pietiekams daudzums fizisku aktivitāšu ir viens no atslēgvārdiem uz labu veselību un figūru. Taču otrs tikpat svarīgs atslēgvārds ir veselīgs un sabalansēts uzturs. Diemžēl, ja ēdīsi neveselīgi vai nepareizi, fiziskās aktivitātes situāciju neglābs.

Ja vēlies notievēt, ir divtik svarīgi sekot tam, ko liec uz šķīvja un cik daudz apēd. Patiesībā, lai notievētu, jāievēro tikai viens zelta likums – jāiztērē vairāk kaloriju, nekā uzņem. To var panākt tikai ar kombināciju: fiziskās aktivitātes plus pārdomāts, veselīgs uzturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!