Foto: Shutterstock

Mīlēšanās ne tikai sniedz baudu, bet arī uzlabo pašsajūtu un veselību. Portāls WebMd.com apkopojis galvenos labumus, ko cilvēkam sniedz veselīga seksuālā dzīve, aptaujājot speciālistus un ielūkojies zinātniskajos pētījumos.

Stiprina imūnsistēmu

Foto: PantherMedia/Scanpix
"Seksuāli aktīvi cilvēki slimo retāk," saka amerikāņu seksoloģe Ivonna Kristīna Fulbraita. Ja cilvēkam ir veselīgas un drošas seksuālās attiecības, viņš neieslīgst pārmērībās, organismam ir spēcīgākas dabiskās aizsargspējas pret dažādiem slimību izraisītājiem.

Vilkes Universitātē Pensilvānijā veiktā pētījumā tika konstatēts, ka jauniešiem, kuri ļaujas intīmai tuvībai vienu vai divas reizes nedēļā, ir daudz augstāks imūnglobulīna A līmenis asinīs, nekā tiem, kuri no seksa atturas vai nodarbojas ar to trīs un vairāk reižu nedēļā. Imūnglobulīns A ir viela, kas pasargā no saaukstēšanās vīrusiem.

Protams, lai imunitāte būtu spēcīga, nedrīkst aizmirst par citiem faktoriem, kas to veicina: ēst veselīgi, nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, pietiekami izgulēties, neaizmirst par nepieciešamajām vakcīnām, kā arī izmantot prezervatīvu, ja neplāno bērnu un nav skaidri zināms, vai partneris ir vesels.

Paaugstina libido

Foto: Shutterstock
Daudzi ilgojas pēc kaislīgākas seksuālās dzīves. "Tikai mīlējoties, ir iespējams uzlabot seksuālās dzīves kvalitāti, kā ietekmē, protams, paaugstināsies arī libido jeb dzimumdziņa," stāsta Lorēna Strečere, medicīnas doktore, kura specializējas dzemdniecībā un ginekoloģijā.

Sievietēm pilnvērtīgs sekss uzlabo vagīnas lubrikāciju, elastību un asins pieplūdi dzimumorgāniem, kas padara tuvības mirkļus baudpilnākus un liek vairāk kārot pēc mīlēšanās.

Sievietei palīdz izvairīties no urīna nesaturēšanas

Foto: PantherMedia/Scanpix
Stipri iegurņa muskuļi ir būtiskākais priekšnoteikums, lai izvairītos no urīna nesaturēšanas, kas dzīves laikā skar aptuveni 30% sieviešu.

Mīlēšanās vienlaikus ir labs iegurņa muskuļu treniņš. Piedzīvojot orgasmu, notiek iegurņa zonas muskuļu kontrakcijas, kas tos stiprina.

Pazemina asinsspiedienu

Foto: Shutterstock
Pētījumi ir apliecinājuši saistību starp seksu un asinsspiedienu, norāda Džozefs Pinzone, iekšķīgo slimību ārsts un medicīnas centra "Amai" direktors Kalifornijā.

"Ir bijuši vairāki pētījumi par šo jautājumu," viņš saka. "Viens no tiem pierādīja, ka seksuālas attiecības (bet ne masturbācija) pazemina sistolisko spiedienu. "Tas ir pirmais, augstākais lielums, ko uzrāda asinsspiediena mērītājs.

Dedzina kalorijas

"
Foto: Shutterstock
"Sekss tiešām ir lielisks izkustēšanās veids," saka Pinzone. Tas gan nevar aizvietot skriešanas treniņu, bet arī "dedzina" uzņemtās kalorijas.

Mīlējoties cilvēks patērē aptuveni piecas kalorijas minūtē. Tas trenē sirdi, liekot tai sisties straujāk, un nodarbina daudzus muskuļus. "Gluži tāpat kā ar fiziskajām aktivitātēm, ja ar to nodarbojies regulāri, ieguvumi veselībai un fiziskajai formai ir lielāki," skaidro ārsts.

Pazemina sirdslēkmes risku

Foto: Scanpix
Veselīga seksuālā dzīve nāk par labu sirdij. Mīlēšanās ne tikai trenē sirdi, liekot tai darboties ar lielāku jaudu, bet arī līdzsvaro hormonu – estrogēna un testosterona – līmeni organismā.

"Tikko kāds to tiem ir pārāk zems, cilvēkam sāk parādīties dažādas veselības problēmas, sākot no osteoporozes līdz sirdsslimībām," skaidro dakteris Pinzone.

Regulāra seksuālā dzīve var visu vērst par labu. Kādā pētījumā atklāts, ka vīriešiem, kam sekss ir vismaz divas reizes nedēļā, ir par 50% mazāks risks nomirt no sirdslēkmes, nekā tiem, kuriem tas ir retāk vai nav nemaz.

Sievietēm, kurām sekss ir vismaz reizi nedēļā, parasti ir regulārāks menstruālais cikls un ievērojami augstāks sievišķā hormona estrogēna līmenis nekā tām, kuras ir seksuāli mazāk aktīvas.

Remdē muguras un citas sāpes

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirms ķerties pie pretsāpju tabletes, vispirms mēģiniet sasniegt orgasmu, iesaka Berijs Komisaruks, Ņūdžersijas Universitātes medicīnas profesors. Orgasma laikā organismā izdalās vielas, kas ievērojami paaugstina sāpju slieksni. Efekts var saglabāties pat diennakti.

Arī vagīnas stimulēšana bez orgasma izraisa līdzīgu efektu. "Esam atklājuši, ka vagīnas stimulēšana var mazināt hroniskas muguras un kāju sāpes, kā arī daudzas sievietes ir teikušas, ka pašapmierināšanās mazina menstruālos krampjus, artrīta izraisītas locītavu sāpes un reizēm pat galvassāpes," stāsta Komisaruks.

Mazina risku saslimt ar prostatas vēzi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Regulāra mīlēšanās var atvairīt prostatas vēzi. Amerikas medicīnas asociācijas žurnālā (Journal of the American Medical Association) publicētā pētījumā atklāts, ka vīriešiem, kuri ejakulē bieži (vismaz 21 reizi mēnesī), ir mazāks risks saslimt ar prostatas vēzi.

Nodrošināt šādu sēklas noplūžu skaitu iespējams arī bez partneres. Skaitās ne tikai ejakulācija dzimumakta laikā, bet arī pašapmierinoties, kā arī sēklai spontāni noplūstot nakts laikā.

Uzlabo miegu

Foto: Shutterstock
Pēc mīlēšanās daudziem ir tendence ātri ieslīgt miegā, un tam ir labs iemesls.

"Piedzīvojot orgasmu, organismā atbrīvojas hormons prolaktīns, kas veicina ķermeņa atslābināšanos un izraisa vēlmi pasnaust," skaidro psihiatre Šenija Ambadara no Kalifornijas.

Prolaktīns arī mazina spriedzi, kas uzkrājusies dienas gaitā, un stiprina imunitāti.

Mazina stresu

Foto: Shutterstock
Tas, ka regulāras dzimumattiecības mazina stresu un nemieru, laikam gan vairs nevienam nebūs jaunums.

Psihiatre Ambadara piebilst, ka tuvība, pieskārieni un apskāvieni veicina tā dēvēto laimes hormonu izdalīšanos organismā, kas nomāc stresa hormonu līmeni. Sekss un intīma tuvība ar partneri var paaugstināt pašvērtējumu un likt justies laimīgākam. "Mīlestības pilnas seksuālās attiecības ir recepte ne tikai veselīgai, bet arī laimīgai dzīvei," saka Ambadara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!