Foto: Shutterstock

Kad jāremontē apavi, mēs tos, daudz nedomājot, nesam pie meistara. Arī pulksteni paši necenšamies labot. Taču, kad sašķobījusies veselība, mūsu lielākā bagātība, daudzi nez kāpēc nevis dodas taisnā ceļā pie ārsta, bet vispirms lūko pēc padoma pie radiem, draugiem, paziņām vai visvarenās "mātes Gūgles". "Prevention" apkopojis 12 muļķīgākos apgalvojumus par veselību, ko nākas dzirdēt sievietēm.

Daļa no šiem apgalvojumiem gan ir aktuāli arī vīriešiem. Jāpiebilst, ka reizēm ar nepareizām rekomendācijām grēko pat ārsti.

Sirds slimības taču ir vīriešu slimības

Sievietēm, kuras sūdzas par sāpēm sirds apvidū, nereti nākas dzirdēt padomu: ja sirds vainagartērijās nav konstatēti sašaurinājumi, kas apgrūtina asins plūsmu, tas nekas nopietns nevar būt. Taču šādi bīstami sašaurinājumi var izveidoties arī mazajos asinsvados, kas atzarojas no vainagartērijām un piegādā ar skābekli bagātas asinis sirds muskulim, "Prevention" skaidro kardioloģe Monika Sangavi (Monika Sanghavi) no Teksasas Universitātes Dienvidrietumu medicīnas centra. Pacientiem ar mikrovaskulāro disfunkciju ir vēl lielāks sirdstriekas risks.

Ja arī turpmāk fiziskas piepūles laikā jūti sāpes krūtīs, kā arī ir citi, par problēmām ar sirdi vēstoši simptomi, kā kakla vai žokļa sāpes (sāpes izstaro uz kaklu vai žokli), nogurumu vai elpošanas grūtības, noteikti vērsies pie ārsta un jautā par iespējām izmeklēt sirds mazos asinsvadus. It īpaši svarīgi tas ir sievietēm, kurām iestājusies menopauze, jo šajā vecumā saslimstība ar sirds slimībām vīriešiem un sievietēm ir praktiski vienāda.

Ja bērnus vairs neplāno, pie ginekologa vari neiet

Foto: Shutterstock

Neraugoties uz to, ka bērnus vairs neplāno, ir vismaz reizi gadā jāapmeklē ginekologs. Arī sirmi mati un menopauzes iestāšanās nav zīme, ka par savu dzimumveselību vairs vari nesatraukties. Tieši otrādi, jo līdz ar vecumu pieaug dažādu onkoloģisku slimību attīstības risks. Ginekologs paņems citoloģisko uztriepi, kas ļauj laikus konstatēt dzemdes kakla vēzi, pārbaudīs krūšu veselību, izjautās par simptomiem, kas varētu liecināt par kādu no šīm slimībām, skaidro kardioloģe Dženifera Heita (Jennifer Haythe) no Kolumbijas Universitātes Medicīnas centra. Tāpat speciālists izmeklēs uz seksuāli transmisīvām slimībām un veiks citas būtiskas pārbaudes.

"Rutks" atgādina, ka Latvijā valsts apmaksātas dzemdes kakla vēža un krūts vēža profilaktiskās pārbaudes var veikt sievietes, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta. Uzaicinājums dzemdes kakla pārbaudei tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem (reizi trijos gados), savukārt krūšu pārbaudei – vecumā no 50 līdz 69 gadiem (reizi divos gados).

Maksts sausums? Attiecības sevi izsmēlušas

Foto: Shutterstock

20 līdz 50 procentu sieviešu pēc menopauzes iestāšanās saskaras ar sāpēm seksa laikā, kā cēlonis ir maksts sausums, ko, savukārt, izraisa estrogēnu līmeņa samazināšanās. Jeila Medicīnas skolas dzemdniecības un ginekoloģijas profesore Mērija Džeina Minkina (Mary Jane Minkin) novērojusi, ka ārsti nereti pamana pacientēm simptomus, kas liecina par maksts sausumu, taču nesāk par to runāt.

Iemeslu, kāpēc viņi tā rīkojas, var būt daudz, piemēram, gluži vienkārši pirmajiem ir neērti uzsākt par to sarunu vai viņiem trūkst laika. Taču sievietēm menopauzes periodā nebūtu jācieš maksts sausuma dēļ, jo ir dažādi efektīvi līdzekļi tā novēršanai – hormonālais riņķītis, speciālas vaginālās kapsulas, kā arī krēmi un geli.

Noplacis libido? Viss ir tavā galvā

Foto: Shutterstock

Pārāk bieži sievietēm tiek teikts, ka seksuālo vēlmju trūkuma iemesls meklējams galvā vai arī saistīts ar ikdienas stresu. Viņām tiek teikts: iedzer vīnu, atslābinies un viss notiks!

Protams, gadās arī tā, taču pazeminātas dzimutieksmes iemesls var būt arī medicīnisks. Piemēram, Amerikā aptuveni desmit procentus sieviešu skar medicīniska problēma, kas slimību klasifikatorā ierakstīta kā hipoaktīvas seksuālas tieksmes (ang. val. hypoactive sexual desire disorder), "Prevention" stāsta psiholoģijas profesore Šerila Kingsberga (Sheryl A. Kingsberg). Protams, nav viegli doties pie seksologa vai cita speciālista un atklāt savas seksuālās problēmas, taču tieši tas ir iemesls, kādēļ pazeminātā libido iemesls netiek noskaidrots un problēma netiek atrisināta.

Hormonālā terapija ir kaitīga

Foto: Shutterstock

Menopauzes iestāšanās var negatīvi ietekmēt gan sievietes ģimenes dzīvi, gan sniegumu darbā, gan attiecības ar cilvēkiem, jo pārejas posmā, olnīcām pārtraucot ražot sievišķos dzimumhormonus estrogēnus un strauji krītoties to līmenim, nākas saskarties ar tādiem nepatīkamiem simptomiem kā karstuma viļņi, svīšana naktīs, spējas garastāvokļa svārstības, trauksmes pastiprināšanās, depresija, miega traucējumi, pazemināta dzimumtieksme un maksts sausums, "Prevention" norāda ginekoloģe, dzemdību speciāliste Diāna Bitnere (Diana Bitner) no medicīnas grupas "Spectrum Health".

Viņa norāda, ka hormonālā terapija ir visefektīvākais līdzeklis menopauzes simptomu novēršanai un to labi panes ļoti daudzas sievietes. Pēdējo desmitgažu laikā ir izpētīts, kuras sievietes var droši lietot hormonālo terapiju, kad tā jāsāk lietot un cik ilgi to var turpināt. Protams, kā jau visām zālēm, arī hormonālajiem medikamentiem ir kontrindikācijas, tāpēc pirms to lietošanas noteikti jākonsultējas ar pieredzējušu speciālistu.

Ja uzpūties vēders, vienkārši neēd pupiņas un zirņus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēdera pūšanās ne vienmēr ir saistīta ar gremošanas traucējumiem un pūšanos. Tas var būt arī olnīcu vēža simptoms. Par to parasti liecina arī citas pazīmes, kā vēdera vai iegurņa sāpes, bieža vai neatliekama urinācija, "Prevention" stāsta patoloģe Kristela Mūra (Crystal Moore) no ASV Virdžīnijas štata, kuras māsa gājusi bojā olnīcu vēža dēļ.

Viņa norāda, ka mirstība no olnīcu vēža ir ļoti augsta tā nespecifisko simptomu dēļ. Vieni no tādiem ir atraugas un gāzu uzkrāšanās. Ja tevi bieži nomoka šādi delikāti simptomi, nekautrējies un runā ar ārstu – uz spēles ir dzīvība!

Izskatās pēc urīnceļu infekcijas – vajag antibiotikas

Foto: Shutterstock
Ārsti nereti nevietā izraksta antibiotikas urīnceļu infekcijas novēršanai, novērojumos ar "Prevention" dalījies dakteris Sarats Malepati (Sarath Malepati) no Kalifornijas štata. Viņš norāda, ka ir vairāki ar infekciju nesaistīti traucējumi, piemēram, intersticiālais cistīts, kam raksturīgi tādi paši simptomi, kā urīnceļu iekaisumam.

Šādā gadījumā antibiotikas, protams, nelīdz. Jaunākie ASV Slimību kontroles un profilakses centra dati liecina, ka aptuveni trešdaļa no antibiotikām, ko izraksta ambulatorajās iestādēs, tiek nozīmētas nepamatoti. Biežākais iemesls – pacienta gaidas. Pacients, piemēram, ir pilnīgi pārliecināts, ka viņam jāārstē urīnceļu infekcija, kaut simptomu iemesls ir pavisam cits. Biežā antibiotiku izrakstīšana nevietā ir cēlonis aizvien pieaugošajām problēmām ar dažādu mikroorganismu rezistenci jeb izturību pret tām. Tāpēc, ja ir aizdomas par urīnceļu infekciju, jāveic urīna analīze, lai tās apstiprinātu.

Lai zaudētu svaru, mazāk jāēd un vairāk jākustas

Foto: Shutterstock

Parasti tiek uzsvērts, ka tas ir vienīgais veids, kā atbrīvoties no liekā svara, un piebilsts, ka liekie kilogrami jau no zila gaisa nerodas – tikai no negausīgas ēšanas un mazkustības! Jā, ļoti bieži mazkustīgais dzīvesveids un gastronomiskās izvirtības ir īstie vaininieki, tomēr – ne vienmēr. Ir arī medicīniskas problēmas, kas veicina pieņemšanos svarā.

Arī ārsti un dietologi bieži tiem, kuri vēlas notievēt, momentā iesaka vairāk sportot un samazināt porciju lielumu, pat nepārbaudījuši hormonu līmeni. Daudzas sievietes cieš no nediagnosticētas hipotireozes jeb pavājinātas vairogdziedzera darbības, kas nozīmē, ka tas izstrādā pārāk maz hormonu. Sekas – palēnināta vielmaiņa un pieņemšanās svarā, "Prevention" norāda funkcionālās medicīnas doktors Vestins Čailds (Westin Childs).

Ja speciālists, kuram esi lūgusi palīdzību cīņā ar lieko svaru, vispirms neiesaka pārbaudīt vairogdziedzera hormonu līmeni, Čailds iesaka meklēt citu palīgu. Ja analīzē konstatē, ka hormonu līmeņos ir kādas novirzes, atbrīvoties no liekā svara un uzveikt citus nepatīkamus simptomus palīdzēs vairogdziedzera hormonus aizvietojošā terapija.

Ja ēd veselīgi, zarnu vēža pārbaudi nevajag

Foto: PantherMedia/Scanpix

Aplamu priekšstatu un mītu dēļ daudzām sievietēm zarnu vēzi konstatē novēloti un tas ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem ne vien ASV, bet arī Latvijā. Sievietes neuzskata par vajadzīgu veikt nepieciešamās pārbaudes, kuras ļauj šo slimību savlaicīgi konstatēt, norāda gastroenteroloģe Sintija Ruderte (Cynthia S. Rudert) no Atlantas ASV.

Ārste stāsta, ka visiem pacientiem pēc 50 gadu vecuma iesaka veikt slēpto asiņu testu fēcēs, kā veikšana ir gaužām vienkārša – nepieciešama vien speciāla testsistēma un fēču paraugi. Ja tajā tiek konstatētas novirzes no normas, jāveic kolonoskopija – resnās zarnas izmeklēšana, izmantojot endoskopu, kas izskatās kā tieva, lokana caurulīte. Šīs divas pārbaudes ļauj laikus konstatēt zarnu (kolorektālo) vēzi un sākt ārstēšanu. Diemžēl slēpto asiņu testu ASV veic tikai 38 procenti cilvēku. Arī Latvijā cilvēki pret šo būtisko, valsts apmaksāto pārbaudi neizturas gana nopietni.

"Rutks" atgādina, ka Latvijā zarnu vēža profilaktisko pārbaudi reizi gadā var veikt sievietes un vīrieši vecumā no 50 līdz 74 gadiem, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē. Tā ir valsts apmaksāta pārbaude.

Ģimenes ārsts sniegs informāciju, kur slēpto asiņu testu var saņemt bez maksas un izskaidros, kā tests jāveic, kā arī kādus pārtikas produktus nedrīkst lietot uzturā testa veikšanas laikā. Tests tiek veikts mājas apstākļos trīs reizes desmit dienu laikā. Pēc desmit dienām tests ir jāatnes atpakaļ ārstam, kurš, izmantojot speciālu reaģentu, ļoti īsā laikā noteiks, vai tests ir pozitīvs vai nē.

Netraucē ārstu saaukstēšanās dēļ

Foto: Shutterstock

Kamēr sasniedzam pieaugušu vecumu, vairums no mums ir bijis saaukstējies desmitiem vai pat simtiem reižu. Šī iemesla dēļ saaukstēšanās slimībām raksturīgos simptomus bieži vien uzskata par kaut ko nebūtisku, kā dēļ pie ārsta skriet nav nepieciešams. Ko nu ar tādiem sīkumiem traucēt? Atpūta un vistas buljons – lūk, vislabākās zāles! Lai arī tās tiešām nāk par labu, bieži vien ar šādu "ārstēšanos" izrādās par maz. Ja papildus saaukstēšanās simptomiem moka arī drudzis, biežs klepus un muguras sāpes, tas var liecināt par plaušu karsoni, kad ar vistas zupiņu vien nebūs līdzēts. Bez antibiotikām neiztikt, bet tās var izrakstīt tikai ārsts. Savukārt, ja papildus saaukstēšanās simptomiem ir arī galvas sāpes un smeldz kakls, tas var liecināt par dzīvībai ļoti bīstamu stāvokli – meningītu jeb smadzeņu apvalku iekaisumu.

Ārste interniste Hollija Filipsa (Holly Phillips)no Manhetenas iesaka: ja saaukstēšanās simptomi šķiet smagāki, nekā ierasts, un pāris dienu laikā stāvoklis drīzāk pasliktinās, nevis uzlabojas, steigšus jāmeklē ārsta palīdzība!

Iedzer pretkelpus zāles, ja kāsēšana traucē gulēt

Foto: Shutterstock

Nekad nav bijis pietiekamu pierādījumu, ka klepu nomācošās zāles tiešām palīdz, "Prevention" norāda holistiskās veselības aprūpes speciāliste Kerolīna Heringtone (Carolyn Harrington). Klepošana nenotiek bez iemesla. Klepojot no plaušām tiek izvadītas gļotas, kas satur infekcijas izraisītājus. Līdz ar to, lietojot klepu nomācošus līdzekļus, patiesībā apgrūtinām atveseļošanos, nevis to veicinām.

Ja moka klepu, Heringtone iesaka vienkārši apēst karoti medus, kas cīņai pret saaukstēšanos tiek lietots jau simtiem gadu. Kā vienu no labākajiem viņa rekomendē griķu medu, kas, saskaņā ar pētījumiem, esot visbagātīgākais ar antioksidantiem, kas veicina atveseļošanos.

Tu visu dienu sēdi – kas tev var kaitēt?

Foto: Shutterstock

Mūsdienās daudzi darba specifikas dēļ ilgas stundas ir spiesti pavadīt sēdus. Speciālisti novērojuši, ka sēdoša darba darītājus veselības problēmas nomoka pat biežāk nekā fiziska darba veicējus, tādēļ regulāras veselības pārbaudes viņiem nepieciešamas jo īpaši.

Lai mazinātu ilgstošās sēdēšanas negatīvo ietekmi, sporta ārste Mišela Kerulis (Michele Kerulis) Ziemeļrietumu universitātes ASV iesaka ik pa laikam uztaisīt pauzi un izkustēties – aiziet pēc ūdens glāzes, veikt vienkāršus vingrojumus, kaut turpat pie darba galda un ēst doties ārpus darba vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!