Foto: Shutterstock

Diemžēl ļoti daudzi joprojām pieļauj būtiskas kļūdas zobu tīrīšanā, kas ilgtermiņā noved pie zobu bojājumiem un pamatīgi "uzsit" pa maciņu, jo bieži nākas viesoties pie zobārsta. Lūk, 14 biežākās kļūdas, ko pieļaujam!

Izvēlēties cietu zobu birsti

Foto: Shutterstock

Ja uz iepakojuma nav rakstīts "Soft" (mīksta) vai "Extra soft" (ļoti mīksta), tad esi izraudzījies nepiemērotu zobu birstīti. Ar ļoti cietu birstīti var gan savainot smaganas, gan – ilgtermiņā – saskrāpēt emalju un padarīt zobus jutīgus pret karstu, aukstu un skābu.

Birstītei arī vajadzētu būtu pietiekami mazai galviņai, lai ar to varētu iztīrīt grūtāk sasniedzamas vietas, piemēram, aiz lielajiem dzerokļiem.

Berzt pārāk spēcīgi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zobus nevajadzētu berzt ar tādu spēku, it kā tā būtu trīs mēnešus nemazgāta grīda. Tā var gan savainot smaganas, gan bojāt emalju. Ar spēku berzt zobus nav vajadzīgs arī tādēļ, ka zobupasta šķīdina aplikumu – atliek to tikai notīrīt.

Turēt birstīti pārāk stingri

Foto: PantherMedia/Scanpix

Birstīte nudien nekur neaizbēgs, tādēļ nav vajadzības to stingri turēt rokā. Gluži pretēji – satvērienam jābūt diezgan vaļīgam, lai birstīte pati varētu mainīt leņķi un ieslīdēt visās šķirbiņās un zobu virsmas ieliekumos.

Tīrīt zobus gluži kā kurpes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zobus noteikti nevajadzētu pucēt kā zābakus – "braukt" ar suku šķērsām pāri zobu rindai. Zobu ārējās virsmas jātīra ar apļveida kustībām, ar birstīti aizskarot arī smaganas. Tādējādi tās tiek masētas un stiprinātas. Tīrīšana jānobeidz ar slaukošās kustībām – virzot netīrumus prom no smaganas. Tas pats jāatkārto ar zobu rindas iekšpusi – vispirms apļveida, bet noslēguma slaukošas kustības. Kožamās virsmas rūpīgi jāizrīvē, virzot birstīti šurpu turpu, jo tās ir nelīdzenas un iedobumos vienmēr sakrājas netīrumi.

Neskatīties spogulī

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ļoti daudzi, zobus tīrot, pārbauda, kas jauns sociālajos tīklos, gatavo brokastis vai piekārto mājokli, neskatoties spogulī. Tomēr zobu tīrīšanas procesu vajadzētu kontrolēt, raugoties spogulī, nevis pucēt zobus automātiski. Tikai tā vari būt drošs, ka tiešām notīrīsi visas zobu virsmas.

Atvēlēt zobu tīrīšanai pārāk īsu laiku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Divas minūtes ir absolūtais minimums. Ir pat zobārsti, kas uzstāj, ka zobus jātīra četras minūtes. Lieta tāda, ka ir nepieciešams laiks, lai zobupasta iedarbotos un sāktu šķīdināt aplikumu.

Iegādājies smilšu pulksteni (var atrast veikalos pie zobupastām) vai elektrisko zobu birsti ar taimeri. Tā varēsi būt drošs, ka zobus tīri pietiekami ilgi.

Netīrīt zobus pirms miega

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pat ja esi nāvīgi pārguris, nevajadzētu ievelties gultā, neiztīrot zobus. Tā tu dosi baktērijām, kas dienas gaitā lielā skaitā sakrājušās mutē, sešas līdz astoņas stundas laika, lai mierīgi un netraucēti veiktu savus "melnos" darbus tavā mutē.

Turklāt naktī zobus neapskalo arī siekalas, kas dienas laikā traucē baciļiem nodarīt kaitējumu zobiem. Tādēļ zobus pirms miega iztīrīt ir jo īpaši svarīgi.

Aizmirst par mēli

Foto: Shutterstock

Daudzi rūpīgi notīra zobus, bet par mēli aizmirst. Pētnieki noskaidrojuši, ka mēle bieži vien ir pats lielākais baktēriju perēklis mutē un nereti ir atbildīga par nepatīkamu elpas smaku.

Tādēļ neaizmirsti ar birstīti noslaucīt arī mēli – baktērijas, kas rosās uz tās, ne ar ko neatšķiras no tām, kas apsēdušas zobus.

Neizmantot zobu diegu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzi saka, ka sākt regulāri diegot zobus ir tikpat grūti, kā atmest smēķēšanu, taču, ai, kā to vajag! Lai cik rūpīgi tu tīrītu zobus ar birstīti, spraugās starp tiem paliek pārtikas daļiņas un netīrumi – tie kalpo par lielisku augsni kariesa attīstībai kā arī ir viens no biežākajiem sliktas elpas cēloņiem. Te var līdzēt tikai zobu diegs!

Lietot pārāk vecu zobu birsti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Trīs līdz četri mēneši – tik ilgu laiku uzticami kalpo zobu birste, pat visdārgākā! Pēc tam tā savu funkciju vairs neveic tik labi. Tādēļ, lai cik mīļa tev būtu sava vecā, labā zobu suka, maini to pret jaunu.

Bieži dezinficēt zobu suku

Foto: Shutterstock

Šādā veidā tu veicini birstītes ātrāku nolietošanos. Pilnīgi pietiek, ja pēc zobu tīrīšanas suku izskalo un ar galviņu uz augšu ieliec trauciņā.

Dezinfekcija neko daudz nedod, ja vien tu to neveic katru dienu. Tad gan arī zobu birste jāmaina reizi trīs nedēļās.

Glabāt birstīti futrālī

Foto: PantherMedia/Scanpix

Glabājot mitro birstīti slēgtā, šaurā plastmasas kastītē, uz tās pat var sākt augt pelējums – goda vārds! Nemaz nerunāsim par to, cik tā ir laba vide, kur vairoties baktērijām. Ir pieļaujams zobu suku glabāt futrālī, kamēr ceļo, bet ikdienā gan to tajā likt nevajadzētu.

Mainīt birstīti pēc katras slimošanas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tas ir lieki! Kad esi izveseļojies, slimību izraisījušās baktērijas, kas varētu būt palikušas uz birstītes, tev vairs nav bīstamas, jo izveseļošanās nozīmē, ka tava imūnā sistēma ir iemācījusies "ļaundares" vieglu roku uzveikt. Tas pats attiecas arī uz dvieļiem, gultas veļu un jebkuru citu tavu personīgo lietu. Inficēties atkārtoti nav iespējams.

Lietot svešu zobu suku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tas gan ir ļoti bīstami! Kariesu izraisošu mikrobu nonākšana tavā mutē ir mazākais iespējamais ļaunums. No svešas birstītes var inficēties ar visādām bīstamāk kaitēm, pat HIV un C hepatītu. Un nē, tīrīt zobus ar svešu birstīti nav tas pats, kas skūpstīties – zobu sukas izmantošana ir daudz bīstamāka! Tīrot zobus, var savainot smaganas un to pat nepamanīt. Mikropušums var kalpot kā "ieejas vārti" HIV vai C hepatīta vīrusam, kas var būt uz citam piederošās zobu birstes.

Avots: Delfi.ru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!