Foto: Shutterstock

12. oktobrī lielākajā daļā Eiropas valstu, arī Latvijā, tiek atzīmēta Pasaules artrīta diena. Aptuveni lēšot, no reimatiskajām slimībām cieš trešdaļa Latvijas iedzīvotāju. Tās rada visvairāk invaliditātes un darbnespējas gadījumu un arī vislielākās izmaksas valstij. Par spīti priekšstatam, ka ar artrītu slimo tikai veci cilvēki, arvien aktuāli ir bērnu un jauniešu saslimšanas gadījumi, portālu "Rutks" informēja Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības (LKLSSB) pārstāve Marika Karlsone.

Artrīts ir locītavu iekaisums, kura raksturīgākie simptomi ir:

  • Sāpes noteiktās locītavās. Parasti tas skar vienas un tās pašas locītavas abās ķermeņa pusēs;
  • Vairāk cieš sīkās locītavas (plaukstu, roku, kāju pirkstu), bet arī ceļu locītavas;
  • Locītavu stīvums no rīta ilgāk par 30 minūtēm;
  • Āda virs locītavām ir silta, tā var būt apsārtusi vai bāla;
  • Pietūkums ap skartajām locītavām;
  • Vispārējs nogurums, kas nepāriet pēc atpūtas.
(Informācija no www.artrits.lv.)

"Katru gadu 12. oktobris mums sanāk tāds kā uzmanību pievērsošs zvans – te mēs esam. Jo Latvijā joprojām ievērojams skaits cilvēku cieš no reimatiskajām slimībām – tie kopā ir ap 25 procenti iedzīvotāju, pārstāvot visas vecuma grupas," saka Karlsone.

"Problēmas, par kurām runājam, ik gadu ir tās pašas. Tagad nokļūšana pie reimatologa pat ar maksas pakalpojumu bieži ir iespējama tikai ar 4–5 mēnešu gaidīšanu, nemaz nepieminot, ka valsts apmaksātās konsultāciju kvotas šim gadam beidzās jau vasarā. Būtu taču jāsaprot, ka, jo novēlotāka diagnostika, jo sarežģītāka un ilgstošāka ārstēšana pacientiem nepieciešama, un aizvien lielākam skaitam iedzīvotāju apdraudētas darbspējas, draud invaliditāte, bet pats svarīgākais, ka sāpju dēļ zaudēta cilvēciskā dzīves kvalitāte," tā Karlsone.

Savukārt tie slimnieki, kas saņēmuši savu diagnozi, pārsteigumus piedzīvo tālākās aprūpes gaitā – trūkst psiholoģiskā atbalsta un rehabilitācijas, uzsver LKLSSB pārstāve. Īpaši grūti tas ir bērniem un jauniešiem, jo nākas dzirdēt tādas frāzes kā "Tu vairs nevarēsi spēlēt bumbu!", "Vispār tu vairs nevarēsi darīt to, ko māki un gribi... Tagad jādzīvo citādāk." Tas rada psiholoģisku spriedzi, vairo neziņu un nomāktību.

"Priecājamies, ka valsts atbalsts smagas norises diagnožu slimniekiem, lai saņemtu mūsdienīgus medikamentus, palielinās. Tomēr tas notiek ļoti lēnām – piemēram, bioloģiskie medikamenti, kas neļauj slimībai attīstīties, apstādina audu bojājumus locītavās un novērš ārpuslocītavu bojājumus, pieejami ap 600 pacientiem, to vidū arī ap 200 bērniem," norāda Karlsone.

Latvijā ik gadu reimatiskās slimības no jauna tiek diagnosticētas ap 60 bērniem. LKLSSB paspārnē šogad darbu atjaunojusi Bērnu un jauniešu nodaļa, kas apvieno vecākus un radiniekus un, protams, pašus bērnus un jauniešus, kas cieš no reimatiskajām slimībām. Nodaļas mērķis ir atbalstīt citam citu, dalīties ar zināšanām par labākajām iespējām, kā ar slimību sadzīvot agrīnā vecumā. Filozofija ir vienkārša – mēs neizvēlamies artrītu, tas ir atradis mūs, un mums ar to jāsadzīvo. Visus vecākus un tuviniekus, kam ir jautājumi par šo slimību, nepieciešams atbalsts, vai ir labas idejas, kā veicināt kvalitatīvāku dzīvi, LKLSSB aicina sazināties, rakstot uz artrits.berni@gmail.com.

Aptuveni lēšot, no reimatiskajām slimībām cieš trešdaļa Latvijas iedzīvotāju. Tās rada visvairāk invaliditātes un darbnespējas gadījumu un arī vislielākās izmaksas valstij.
Lai Pasaules artrīta diena būtu svētki arī tiem bērniem un jauniešiem, kas atrodas slimnīcā, ne skolas solā vai spēļu laukumā, LKLSSB šodien rīko pasākumu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur esošie bērni un jaunieši, kas ir reimatisko slimību pacienti, pavadīs daļu no dienas kopā. "Rīgas Piensaimnieks" ir sagādājis bērniem veselīgus našķus, savukārt jaunā māksliniece Sabīne Moore un mākslas studentes parūpējušās par kopīgu iespēju laba vēlējumu tapšanai – rakstīšanai, līmēšanai, zīmēšanai. Bērnus sagaida arī muzikālais pārsteigums, kas dos mundrumu tālākai cīņai ar slimību.

Savukārt jauniešus un pieaugušos LKLSSB aicina izmantot sociālās vietnes Facebook grupu "Dzīve ar artrītu. Artrīts Latvijā privāta grupa" – te ir gan sarunas, gan dalīšanās pieredzē, gan jautājumu uzdošanas iespēja. Katra mēneša pēdējā sestdienā Rīgā, P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā notiek Pacientu skola, ko organizē LKLSSB. Pacientu skolas mērķis ir sniegt papildu zināšanas un informāciju, kā labāk sadzīvot ar reimatiskajām slimībām. Šajā skolā viesojas gan uztura speciālisti, gan fizisku vingrinājumu un veselīga dzīvesveida eksperti un citu nozaru pārzinātāji, kuru zināšanas, pieredze un padomi praktiski var palīdzēt reimatisko slimību pacientiem ikdienā. Tā ir arī lieliska iespēja satikties citam ar citu, aprunāties un vienlaikus iegūt jaunas zināšanas. Ikviens tiek laipni aicināts pievienoties Pacientu skolai! Vairāk informācijas par to iespējams iegūt, meklējot informāciju mājaslapā www.reimatik.lv vai ielūkojoties sociālā tīkla "Facebook grupā "Dzīve ar artrītu. Artrīts Latvijā privātā grupa".

LKLSSB atgādina, ka ir vairāki būtiski priekšnosacījumi, kas jāievēro katram pašam, lai mazinātu iespējas "ielaist" slimību, piemēram, nav jācieš no nepatīkamām sajūtām un veselības traucējumiem, bet gan jāvēršas pie ģimenes ārsta ar jautājumiem un jāsāk rīkoties, lai situāciju mainītu. Ārsta reimatologa palīdzība jāmeklē, ja ir nepārtrauktas sāpes locītavās ilgāk par divām nedēļām, ir pietūkušas locītavas, kustību ierobežojumi locītavās, rīta stīvums locītavās ilgāk par pusstundu, nepamatots nogurums, kas nepāriet pēc atpūtas. Tikai uzzinot vairāk par artrītu un citām muskuloskeletālās sistēmas slimībām, var savlaicīgi sākt cīņu ar tām un mazināt to ietekmi uz ikdienu un saglabāt iespējas dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

Papildus informāciju par muskuloskeletālās sistēmas slimībām var iegūt mājaslapā www.reimatik.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!