Foto: Shutterstock

Šogad jau 200 pacienti no Latvijas devušies veikt kataraktas operāciju uz Medicīniskās diagnostikas un ārstēšanas centru (Medicinos diagnostikos ir gydymo centras) Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, 26. novembrī Lietuvas vēstniecības rīkotajā pasākumā par medicīnas tūrisma iespējām mūsu kaimiņvalstī pastāstīja šā centra pārstāve Violeta Strumilo. Latvijas iedzīvotāji Medicīniskās diagnostikas un ārstēšanas centrā izvēlas veikt arī citas operācijas un dažāda veida diagnostiku, taču kataraktas operācijas ir vispieprasītākās.

Katarakta ir acs lēcas apduļķošanās, viens no visbiežākajiem iemesliem, kas noved pie redzes zaudēšanas. No šīs problēmas visbiežāk cieš vecāka gada gājuma cilvēki, jo, palēninoties vielmaiņai, sākas acs lēcas apduļķošanās. Tomēr katarakta var attīstīties arī jaunākiem cilvēkiem – to provocē citas acu slimības, traumas, kā arī apkārtējās vides kaitīga iedarbība.

Vienīgā kataraktas ārstēšanas metode ir operācija, kuras laikā nespodro lēcu nomaina ar mākslīgo.

Jautāta, kāpēc tik daudzi operāciju izvēlas veikt Medicīniskās diagnostikas un ārstēšanas centrā Viļņā, Violeta Strumilo skaidro: "Operācija pie mums izmaksā lētāk – atšķirība ir aptuveni 100 eiro vienai acij, abām acīm – gandrīz 200 eiro. Katarakta lielākoties skar vecāka gada gājuma ļaudis, un viņiem tā ir liela summa."

Mēs par pacientiem parūpējamies gandrīz kā par maziem bērniem. Nodrošinām arī transportu no Latvijas uz Viļņu. Atbraucam astoņos no rīta, savācam un aizvedam.
Violeta Survilo, Medicīniskās diagnostikas un ārstēšanas centra pārstāve
Kataraktas operācijas cena ir 500 eiro vienai acij (300 eiro par operāciju un 200 eiro par lēcu), portālu Rutks.lv informēja Medicīniskās diagnostikas un ārstēšanas centrā Viļņā. Arī valodas barjeras nav, jo lielākā daļa personāla runā gan krievu, gan angļu valodā.

Visbiežāk uz Viļņu brauc pacienti no Latgales – Daugavpils, Rēzeknes un Krāslavas, taču ierodas arī no Rīgas un pēdējā laikā arī no Bauskas. Centra menedžere skaidro, ka Latvijā cilvēkam uz valsts apmaksātu operāciju bieži vien rindā jāgaida pat divi gadi. Privātajās klīnikās – tikai aptuveni divi mēneši, bet bieži vien viss apstājas, uzzinot izmaksas, ko pensionāriem ir grūti segt.

"Mēs par pacientiem parūpējamies gandrīz kā par maziem bērniem. Nodrošinām arī transportu no Latvijas uz Viļņu. Atbraucam astoņos no rīta, savācam un aizvedam. Aptuveni vienpadsmitos viņi jau ir centrā un iekārtojas palātās. Pēcpusdienā notiek operācija, nākamajā rītā ārsts veic apskati. Un pēc tam viņi brauc mājās. Tas viss aizņem aptuveni diennakti, rēķinot no ierašanās brīža. Pašiem ne par ko nevajag raizēties," stāsta Strumilo.

Operācija pie mums izmaksā lētāk – atšķirība ir aptuveni 100 eiro. Katarakta lielākoties skar vecāka gadu gājuma ļaudis, un viņiem tā ir liela summa.
Violeta Survilo, Medicīniskās diagnostikas un ārstēšanas centra pārstāve
Braucieni no Latvijas notiek ceturtdienās, ikreiz nokomplektējot četru līdz astoņu cilvēku grupu. Par transportu gan papildus jāmaksā 50 eiro, bet cilvēki šo iespēju labprāt izmanto, jo tas ir ļoti ērti. Busiņš cilvēkus savāc konkrētās pilsētas autoostā. Operācijai jāpiesakās vismaz nedēļu iepriekš. Ilgāk par divām nedēļām jāgaida ļoti reti.

Centrs no pacienta prasa vietējā acu ārsta slēdzienu, ka operācija tiešām nepieciešama, pilnu asinsainu, asins recēšanas un cukura līmeņa analīzi, kā arī elektrokardiogrammu. Nepieciešamos izmeklējumus var veikt arī centrā uz vietas, protams, par papildu samaksu. Rezultāti ir pēc divām līdz trīs stundām, tādēļ operācijas veikšanu neaizkavē. Parasti gan pacienti atbrauc jau ar visu nepieciešamo izmeklējumu rezultātiem.

Kā cilvēki uzzina par šo iespēju? "Parasti mūsu centru viņiem iesaka ārsts Latvijā. Daudzi dakteri no Latvijas ir pie mums bijuši uz dažādiem semināriem, redzējuši centru. Zina mūsu ārstu, kas specializējas kataraktas operācijās. Bieži vien arī pacienti par mūsu centru uzzina no kāda paziņas, kurš jau pie mums veicis operāciju," skaidro centra pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!