Foto: Shutterstock

Ir tēmas, ko nelabprāt pārrunājam pat ar savu labāko draudzeni, un doma par to, ka šāda intīma informācija būs jāatklāj kādam svešiniekam, pat, ja tas ir tavs ginekologs, liek uzmesties zosādai. Womenshealthmag.com brīdina, ka ir lietas, ko tu nedrīksti noklusēt, jo tuvākā vai tālākā nākotnē tās var būtiski ietekmēt tavu seksuālo un reproduktīvo veselību. Atmet liekas emocijas un aizspriedumus un saņemies uz atklātu sarunu sava ginekologa kabinetā!

Seksuālo partneru skaits

Tev šis ir bijis vētrainu ballīšu gads? Pastāsti to savam ārstam, pat ja tev netiek uzdots šāds jautājums. Ginekologs nav tiesnesis, un no medicīniskā viedokļa šī ir ļoti svarīga informācija. Jo vairāk ārsts par tevi zinās, jo individuālāku aprūpi saņemsi.

Sekss bez izsargāšanās

Pat ja šāds "negadījums" ir noticis tikai vienu vienīgu reizi, vizītes laikā tev tas noteikti ir jāatklāj. Kaut šķiet, ka sekss bez prezervatīva ir salīdzinoši tālā pagātnē un vari atviegloti uzelpot, jo nav iestājusies nevēlama grūtniecība un nekādas pazīmes neliecina par STS, kādēļ nedrīksti klusēt? 

Jo ir seksuāli transmisīvās saslimšanas, piemēram, hlamidioze, kas noris bez redzamiem simptomiem, un ir tādas saslimšanas kā, piemēram, papilomas vīruss, kuras tavā organismā var snaust gadiem. Zinot par šādu varbūtību, ārsts noteikti veiks analīzes, lai izslēgtu visus iespējamos riskus.

Nespēja sasniegt orgasmu

Ja vien neapmeklē seksa terapijas seansus, kurš gan vēl tev varētu sniegt kvalificētus padomus seksuālās disfunkcijas problēmu risināšanā? Zinot, ka tev ir šāda problēma, tavs ginekologs noteikti piedāvās vairākus efektīvus risinājumus. Kaut gan ir gadījumi, kad nespēja sasniegt orgasmu var signalizēt par cita rakstura veselības problēmām.

Asiņošana

Tev nav jāuztraucas, ja konstatē nelielu asiņošanu pēc mežonīgi kaislīgas nakts. Ir pamats uztraukumam, ja asiņošana neizprotamu iemeslu pēc ik pa laikam atkārtojas, jo tam var būt dažādi iemesli – sākot ar nelielu infekciju un maksts sausumu, un beidzot ar dzemdes kakla pirmsvēža stadiju. Tādēļ, tavās interesēs ir nekavējoties informēt savu ārstu.

Neregulārs menstruālais cikls

Pat ja esi pārliecināta, ka neesi stāvoklī, tev noteikti jāinformē ginekologs par cikla svārstībām. Šādā gadījumā noteikti būs nepieciešams veikt papildus izmeklējumus, lai noteiktu iemeslu, jo neregulāras mēnešreizes var liecināt gan par hormonālu disbalansu, gan cistu, gan signalizēt par infekciju.

Sāpes seksa laikā

Nekautrējies, ir liela iespējamība, ka tavs ginekologs varēs tev palīdzēt atrisināt šo delikāto problēmu. Tas var būt viens no hormonālās kontracepcijas blakusefektiem vai liecināt par maksts sausumu, kas ir problēma ne tikai kundzēm gados, bet arī gados jaunām sievietēm.

Kādas zāles tu lieto

Tā ir svarīga informācija visos gadījumos, bet īpaši, ja plāno palikt stāvoklī vai veikt ginekoloģisku operāciju. Pat dabīgiem preparātiem var būt nevēlamas blaknes, tādēļ noteikti brīdini savu ginekologu par šo faktu.

Seksuāla izmantošana

Lai vai cik emocionāli sagrauta jūties, tev noteikti ir nepieciešama speciālista palīdzība un padoms. Vari meklēt pie sava ginekologa gan emocionālu, gan informatīvu atbalstu, kā rīkoties šādā situācijā. Īpaši svarīgi tas ir sievietēm, kuras kāda iemesla pēc nav stājušās uzskaitē pie ģimenes ārsta, un ginekologs ir vienīgais ārsts, kurš tiek apmeklēts vismaz kaut cik regulāri.

Nepatīkams aromāts

Nelielas aromāta izmaiņas "tur", ir normāla parādība, bet, ja tevi sāk mākt šaubas, labāk konsultējies ar savu ārstu. Tā ir pazīme, kas var signalizēt par infekciju vai pH līmeņa disbalansu. 

Tavs ginekologs noteikti piemeklēs piemērotāko veidu, lai tu ātri un efektīvi tiktu galā ar šo delikāto likstu. Tas gan ir reti, bet reizēm nepatīkamo aromātu var radīt tampons, kurš kāda iemesla pēc ir palicis tev iekšā.

Miega traucējumi un menstruālā cikla izmaiņas

Ja esi četrdesmitgadniece, šīs pazīmes var liecināt par menopauzes tuvošanos. Kaut gadījumi, kad menopauze sākas tik agrīnā vecumā, ir retums, tas tomēr nav neiespējami. Vizītes laikā nenoklusē šo informāciju, lai tavs ginekologs laicīgi varētu izstrādāt efektīvu rīcības plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!