Foto: Shutterstock
Metālisku garšu mutē, iespējams, ir izjutis katrs, tomēr to nevajadzētu atstāt novārtā, bet noskaidrot tās patiesos cēloņus. Atklājot iemeslus un novēršot tos, pazudīs arī netīkamā garša. Iespējams, tā var būt kā blakusparādība, lietojot medikamentus, vai priekšvēstnesis tam, ka ir iestājusies grūtniecība. Katrā ziņā, cēlonis ir jānoskaidro, jo traucēta garšas izjūta var radīt arī tālāku notikumu ķēdi, ietekmējot arī vispārējo veselības stāvokli.

Traucēta garšas izjūta var būtiski ietekmēt cilvēka apetīti, kas, savukārt, var ietekmēt arī ķermeņa svara izmaiņas – ēdot vairāk vai mazāk. 

Iespējamie iemesli

Metāliska garša mutē diez gan bieži var būt kā blakusparādība, lietojot konkrētus medikamentus. To var izraisīt antibiotikas, asinsspiediena un osteoporozes ārstēšanai izmantotie medikamenti. 

Tāpat arī vēža ārstēšanā izmantotā ķīmijterapija var būt par iemeslu metāliskajai garšai mutē, tā vēsta Amerikas Vēža biedrība, kas veica pētījumu, lai noskaidrotu šo lietu saistību. 

Cilvēka garšas izjūta ir cieši saistīta ar ožu. Garšas izjūta var būt traucēta, piemēram, ja ir problēmas ar deguna dobumu vai stipru iesnu gadījumā. Tāpat to var ietekmēt arī augšējo elpceļu infekcijas un dažādas alerģiskas reakcijas.

Reizēm izteiktā metāliskā garša mutē tiek novērota grūtniecēm, īpaši tām, kuras vēl ir pašā grūtniecības sākumā. Līdz šim tam nav rasts konkrēts izskaidrojums, bet tiek minēts, ka tas varētu būt skaidrojams ar izmaiņām hormonos. 

Mutes higiēna un nepienācīgas rūpes par to arī var būt par iemeslu šai nepatīkamajai garšai. Tāpat tā var būt kā signāls alerģiskai reakcijai uz kādu noteiktu pārtikas produktu. 

Kad jāvēršas pēc padoma pie ārsta

Lai zinātu, kā novērst šo problēmu, vispirms ir jāatrod tās cēlonis. Piemēram, ja tas ir saistīt ar deguna dobuma problēmām, tad tās atrisinot, pazudīs arī metāliskā garša mutē.   

Metāliskajai garšai mutē nevajadzētu palikt nepamanītai un ignorētai, jo garšas izjūtas cilvēkam ir ļoti svarīgas. Tās, piemēram, var palīdzēt noteikt, vai pārtikas produkts ir ēdams, tāpat tā palīdz radīt sāta sajūtu pēc ēšanas. Garšas zudums var būt par cēloni citām veselības problēmām – svara zudumam vai pieaugumam, kā arī nepareizam uzturam. 

Kā novērst metālisko garšu mutē

Visefektīvāk to var novērst, konsultējoties ar ārstu, un atrodot problēmas patieso cēloni, tomēr ikdienā šo diskomfortu var mazināt, piemēram, ikdienā lietojot košļājamo gumiju, kas nesatur cukuru, zobus tīrot pēc katras ēdienreizes, dzerot daudz ūdens un nesmēķējot.

Raksta veidošanā izmantota informācija no: healthline.com, medicinenet.com, health.clevelandclinic.org.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!