Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Labdien! Man ir tāds jautājums. Man 33 gadi. Mēnešreizes man vienmēr ir pēc 30 dienām, piemēram, ja pēdējās man bija 20.maijā, tad nākamajām būtu jābūt 20.jūnijā! Tā vienmēr ir bijis - pluss, mīnuss 1-2 dienas. Bet līdz ar maija mēnesi man sākās dīvainas izmaiņas.

Mēnešreizēm bija jābūt 20. maijā, bet tās sākās 10.maijā. Tagad jūnija mēnesī cikls sākās 15.jūnijā. Vienmēr mēnešreizes ilgst 7 dienas un stipri tekošas un sāpīgas. Bet pēdējās mēnešreizēs neko nejutu.

Biju pie ārsta, grūtniecība nav, nekā slikta nav. Bet tas nevar būt normāli. Atrada dzemdes kaklā čūlu ( 1 lata izmērā), izrakstīja smilšērkšķu svecītes. Tās lietoju. Sakiet, kas tas var būt? USG arī nekā slikta nav!

Ar cieņu Ligita!

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205

Atbilde: Labdien! Menstruālā cikla garums ir laika periods, ko skaita no pēdējo menstruāciju pirmās dienas līdz nākamo menstruāciju pirmās dienas. Normāls menstruālā cikla garums ir 21 - 35 dienas, vidēji - 28 dienas. Gandrīz katrai sievietei vismaz reizi mūžā var izjūkt menstruāciju ritms. Izmaiņas menstruālajā ciklā var veicināt hormonu līdzsvara traucējumi, paaugstināta fiziska un emocionāla slodze, stress, nepilnvērtīgs uzturs, stingras diētas ievērošana, badošanās, vai pretēji - straujšs ķermeņa masas pieaugums, vairogdziedziera darbības traucējumi, arī policistisku olnīcu sindroms. Noteikt vai neregulāras menstruācijas ir īslaicīga reakcija uz stresu vai arī nopietna problēma var ginekologs, izvērtējot hormonu analīžu un mazā iegurņa orgānu USG rezultātus. Lai pareizi interpretēt hormonu analīžu rezultātus, analīzes ir jānodod noteiktās menstruālā cikla dienās. Mazā iegurņa orgānu USG ir informatīva izmeklēšanas metode un vislabāk to veikt uzreiz pēc menstruācijām, jo tad var pārbaudīt vai menstruāciju laikā kopā ar menstruālajām asinīm izdalās viss funkcionālais endometrija slānis (dzemdes iekšējais slānis). Ja ginekologs, kurš Jūs izmeklēja neatrada neko slliktu, kas varētu būt par neregulāru menstruāciju iemeslu, kā arī ir izslēgta grūtniecība, iesaku Jums padzert homeopātiksas zāles, kuras palīdzēs noregulēt menstruālo ciklu, piemēram, Naktssveces eļļas kapsulas, Remens tabletes vai pilienus.

Dzemdes kakla čūla ir lielāki ieejas vārti baktērijām un infekcijām, arī HPV (cilvēka papilomatozajiem vīrusiem), kas var būt dzemdes kakla pirmsvēža un vēža izmaiņu izraisītāji. Tāpēc Jums obligāti jāizlieto svecītes, kuras izrakstīja ginekologs un janāk uz ikgādējām ginekologa apskatēm.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!