Foto: Shutterstock
Tie, kuri vēlas notievēt, bieži vien cenšas ēst pēc iespējas retāk, aizmirst par ēšanu, kamēr vēders nesāk pieprasīt savu tiesu ar uzstājīgu burkšķēšanu. Domu gājiens jau it kā ir pareizs – lai notievētu, patiesi jāuzņem mazāk kaloriju. Taču diemžēl ēdienreižu skaita samazināšana drīzāk ved pretējā virzienā – pie vilka apetītes un pārēšanās stundām ilgi gaidītās ēdienreizes laikā.

Daudzi ikdienas steidzīgajā ritmā ēdienreižu skaitu noreducējuši līdz minimumam – aizņemtības dēļ šķiet normāli izlaist brokastis, steigšus izdzerot vien kafiju, un dienas gaitā ieturēt tikai pusdienas un vakariņas.

Paradoksāli, bet, ēdot biežāk, cilvēks patiesībā apēd mazāk, nekā samazinot ēdienreižu skaitu līdz minimumam, jo apetīte starp ēdienreizēm nepagūst "ieskrieties". Ja cilvēks ieradis ēst, piemēram, tikai pusdienas un vakariņas, visbiežāk šajās divās ēdienreizēs apgriezienus uzņēmušās apetītes dēļ uzņem vairāk kaloriju, nekā būtu apēdis piecās maltītēs ar salīdzinoši īsiem starplaikiem pa vidu kopā.

Mēģini ēst bieži, bet mazām porcijām! Ideālā gadījumā dienā vajadzētu būt piecām ēdienreizēm – brokastīm, otrajām brokastīm, pusdienām, launagam un vakariņām. Otrajām brokastīm un launagam vajadzētu būt vieglākām ēdienreizēm, vairāk – veselīgu uzkodu reizēm, kur iederēsies, piemēram, dzeramais jogurts vai sauja riekstu.

Ja cilvēks visu dienu gandrīz neko neēd, bet vakarā pieēdas, tad organisms, esot visu dienu badā, ieslēdz taupības režīmu, palēninot kaloriju patēriņu un uzkrājot rezerves. Tas ir izskaidrojums, kāpēc par spīti tam, ka cilvēks ēd reti, svars nekrītas vai pat pieaug.

Ēdienreize, kuru noteikti nevajadzētu izlaist, bet kuru diemžēl izlaiž ļoti daudzi, ir brokastis. Uz brokastu rēķina laiku ekonomēt tomēr nevajadzētu. Lieta tāda, ka mostoties no rīta, asinīs ir samazināts glikozes līmenis. Lai pilnvērtīgi strādātu, mūsu smadzenēm ir nepieciešami ogļhidrāti, ko organisms pārveido glikozē, bet, ja mēs nepabrokastojam, tad to gluži vienkārši nav.

Tādēļ brokastu neēdājiem no rīta trūkst enerģijas, nāk miegs un ir grūti koncentrēties. Kā jau minēts, ēdienreizes izlaišana – jo īpaši dienas pirmās ēdienreizes, kam vajadzētu dot organismam spēku pēc garās nakts – liek organismam ieslēgt taupības režīmu un palēnināt vielmaiņu. Pētījumos pierādīts, ka tie cilvēki, kas neēd brokastis, visbiežāk ir apaļīgāki.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla Health.com un Medicalnewstoday.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!