Foto: Shutterstock
Tumšie loki un maisiņi zem acīm izskatu nekavējoties padara nepievilcīgāku, nogurušāku un, jāatzīst, arī vecāku. Kā to novērst, ja nelīdz ne dārga kosmētika, ne pietiekams naktsmiers? Stāsta optometriste Zinta Šermukšne.

Tumši loki un maisiņi zem acīm jeb pietūkums rodas dažādu iemeslu, to skaitā individuālu sejas ādas īpašību dēļ, kā arī alerģijas, stresa un noguruma rezultātā. Turklāt mums tik ļoti netīkamie tumšie loki un maisiņi zem acīm var būt arī iedzimta sejas īpatnība, kas novērojama un tiek nodota no paaudzes paaudzē.

"Pacienti bieži jautā - kā šo varam labot pašu spēkiem? Jāteic, tautā lietotie līdzekļi, piemēram, gurķu šķēlītes, tējas maisiņi, iespējams, problēmu var mazināt, taču ne uz ilgu laiku. Tādēļ, lai no tumšajiem lokiem un maisiņiem nebūtu ne miņas ilgstoši, ir jānoskaidro iemesls, kādēļ tie veidojas!" uzsver optometriste.

Kas visbiežāk rada tumšos lokus un maisiņus zem acīm?

Ierasti pietūkums ap acīm, kā ietekmē izveidojas maisiņi zem acīm, nozīmē, ka notiek pārmērīga šķidruma uzkrāšanās organismā, tādēļ ādas audos rodas edēma jeb tūska. Āda ap acīm ir visplānākā, tāpēc šajā apvidū pietūkums un ādas krāsas izmaiņas ir vispamanāmākās.

Maisiņi un tumšie loki zem acīm nereti rodas, jo:

  • uzturā pārmērīgi lietojam sāli, kas izraisa šķidruma uzkrāšanos organismā;
  • ir alerģija, kas rada iekaisumus un tūsku;
  • organisms ir atūdeņojies jeb organismā trūkst šķidruma;
  • esam noguruši, neizgulējušies;
  • izjūtam stresu;
  • esam raudājuši;
  • novecojam, kā rezultātā noveco arī acs un tās dobumu aizsargājošie taukaudi noslīd un piepilda vietu zem acs;
  • iedzimtas sejas īpatnības.

Kāpēc maisiņi zem acīm dažkārt ir tikai no rīta pamostoties?

"Kad guļam, mūsu ķermenis un organisms atpūšas. Un līdzīgi arī ar acīm, miegā tās neveic vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem - nemirkšķina plakstiņus. Līdz ar to, ja nenotiek mirkšķināšana, cilvēki, kuriem ir nosliece uz tūsku, no rīta pamostas pietūkušām acīm. Taču pēc pamošanās acis tiek mirkšķinātas, un pietūkums var pazust pat stundas laikā," skaidro speciāliste.

Kad pietūkušas acis var liecināt par medicīnisku problēmu?

Kā brīdina optometriste, acu pietūkums var liecināt par medicīniska rakstura problēmām, taču šādā gadījumā acis pietūkst pēkšņi. Piemēram, ja rodas alerģiska reakcija, cilvēku nomāc vairogdziedzera problēmas, rodas acu infekcija, sausās acs sindroms, nieru mazspēja. Nieru mazspējas gadījumā var novērot ne tikai pietūkumu ap acīm, bet arī visā ķermenī.

Kā atbrīvoties no maisiņiem un tumšajiem lokiem zem acīm?

Pirms pilnībā paļauties uz tējas maisiņiem un atvēsinošām gurķu šķēlītēm, ir vērts padomāt par maisiņu un tumšo loku rašanās cēloni - kas to varētu izraisīt? "Ja jums un kādam no jūsu vecākiem tumši loki vai maisiņi zem acīm ir ikdiena un neatminaties, ka agrāk ir bijis citādi, visticamāk, tā ir iedzimta un ģimenei raksturīga sejas iezīme. Atliek vien samierināties vai jāmeklē kosmētisku risinājumu. Līdzīgi ir gadījumā, ja maisiņi zem acīm rodas novecošanas rezultātā," stāsta Šermukšne.

Kas varētu palīdzēt?

Ja vien tumšie loki vai maisiņi ap acīm nav īslaicīgi un tiem izzust palīdz gurķu šķēlītes, ir ieteicams konsultēties ar speciālistu, kurš palīdzēs atrast acu uztūkuma vai tumšo loku veidošanās iemeslu.

Līdzekļi, ko speciālisti ierasti iesaka:

  • alerģija - pilieni, kas mazina iekaisuma reakciju (nepieciešama konsultācija ar acu ārstu un/vai alergologu);
  • dehidratācija - šķidruma uzņemšana piemērotā daudzumā;
  • novecošanās - krēmi vai speciāli produkti acu ādai, kas paredzēti lietošanai ap acīm;
  • nogurums - netraucēts miegs un atpūta;
  • liekā šķidruma uzkrāšanās organismā - uzturā jālieto produkti, kas bagāti ar kāliju, lai samazinātu liekā šķidruma uzkrāšanos;
  • pārmērīga sāls lietošana uzturā - nepieciešams to samazināt;
  • īslaicīgs uztūkums - gurķu šķēlītes vai atdzesēti tējas maisiņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!