Foto: PantherMedia/Scanpix
Ātrās uzkodas, ātrs dzīvesveids, ātra cigarete darbā pusdienu pārtraukumā noved tikai pie viena - ātras dzīves beigām. Katrs piektais vēža slimnieks ir smēķētājs un tieši šis ieradums nogalina cilvēkus arvien biežāk. Kādēļ svarīgi pārbaudīties un vakcinēties pret B hepatītu un kā vēl citādi pasargāt savu veselību?

Īsi un konkrēti informācija par izplatītākajiem vēža veidiem un sevis aizsargāšanas iespējām. Pasaules dati skaitļos un procentos, kurus apkopojusi Pasaules Veselības organizācija (World Health Organization).

1. Pastāv vairāk nekā 100 dažādas vēža formas un veidi, laundabīgas šūnu izmaiņas var notikt jebkurā ķermeņa daļā.

2. Aptuveni 70% no visiem vēža nāves gadījumiem notiek valstīs, kurās ir zems dzīves līmenis, izplatīta nabadzība.

Vairāk nekā 30% vēža saslimšanas gadījumu varētu novērst, galvenokārt samazinot tabakas lietošanas, ieturot veselīgu uzturu, kā arī palielinot fiziskās aktivitātes ikdienā un mazāk lietojot alkoholu.
Pasaules Veselības organizācija

3. Pēc pasaules datiem pieci izplatītākie vēža veidi, kas nogalina vīriešus:

4. Pēc pasaules datiem pieci izplatītākie vēža veidi, kas nogalina sievietes:

Daudzās jaunattīstības valstīs, dzemdes kakla vēzis ir visizplatītākais vēža veids, savukārt rietumu valstīs vakcīna pret tā izraisītājvīrusu tiek nodrošināta 11 - 12 gadus vecām meitenēm.

5. Tabaka ir lielākais vēža izraisītājs pasaulē. Tiek uzskatīts, ka no visām vēža saslimšanām, 22% gadījumu izraisījusi smēķēšana, tātad katrs piektais vēža slimnieks ir smēķētājs.

Jaunattīstības valstīs līdz pat 20% no vēža izraisītajiem nāves gadījumiem varētu novērst, vakcinējoties pret pret B hepatītu un papilomas vīrusu.

6. Viena piektdaļa no visiem vēža gadījumiem pasaulē rodas hronisku infekciju rezultātā, piemēram, no cilvēka papilomas vīrusa (CPV) var rasties dzemdes kakla vēzis un no B hepatīta vīrusa (HBV) rodas aknu vēzi.

  • CPV ir vīruss, kas inficē ādas un gļotādu dziļākos slāņus. Ir sastopami vairāk nekā 100 papilomas vīrusa veidi. Vairums no tiem ir tā saucamie zema riska vīrusa tipi, kas rada labdabīgus ādās un gļotādu veidojumus, piemēram, kārpas. Tomēr daži tā veidi var izraisīt dzemdes kakla vēzi.
  • Ar B hepatītu, salīdzinot ar citiem hepatīta veidiem, ir visvieglāk saslimt, jo inficēšanās deva slimības ierosināšanai ir niecīga. Tas izplatās ar asiņu starpniecību, seksuāli transmisīvā ceļā un vertikālās transmisijas ceļā - no inficētas grūtnieces auglim vai dzemdību laikā. Skaidrots spkc.gov.lv.
Foto: LETA

7. Krūts, dzemdes kakla un kolorektālā vēzi iespējams izārstēt, ja to pietiekami ātri atklāj un pienācīgi veic apstrādi un ārstēšanās kursus. Iespējams turpināt dzīvi bez vēža, regulāri pārbaudoties.

8. Vairāk nekā 30% onkoloģisko saslimšanu gadījumu varētu novērst, galvenokārt samazinot tabakas lietošanas, lietojot veselīgu uzturu, kā arī palielinot fiziskās aktivitātes ikdienā un mazāk lietojot alkoholu.

9. Jaunattīstības valstīs līdz pat 20% no vēža izraisītajiem nāves gadījumiem varētu novērst, laikus vakcinējoties pret pret B hepatītu un papilomas vīrusu.

Avots: www.who.int.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!