Foto: Shutterstock

Tuberkuloze ir viena no slimībām, ko var pieskaitīt pie biežākajiem cilvēku nāves cēloņiem pasaulē, un, kā norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule, Latvija ir viena no līderēm šīs slimības izplatībā Eiropas Savienībā (ES). Speciālisti skaidro, ka tā ir sociāla slimība, kuras izplatību veicina ļoti dažādi faktori.

Laikā kopš 1998. gada tuberkulozes izplatība Latvijā ir ievērojami samazinājusies. Cīrule stāsta, ka pērn atklāti 560 jauni saslimšanas gadījumi. Pavisam valstī ir 28 saslimušie uz katriem 100 000 iedzīvotājiem. 1998. gadā slimība bija 2,6 reizes izplatītāka. Tomēr Cīrule uzsver, ka tā vienalga ir diezgan bieži sastopama un Latvija tās izplatībā ierindojas trešajā vietā ES tūlīt aiz Rumānijas un Lietuvas.

Pasaules Veselības organizācijas mērķis ir panākt, ka tuberkulozi izārstē vismaz 85 procentos gadījumu. Latvijā šis rādītājs ir augstāks. Vienīgais izņēmums ir tuberkulozes pacienti, kam diagnosticēti arī HIV. Šādos gadījumos slimību izārstē 77 procentos gadījumu. Cīrule uzsver, ka viens no galvenajiem uzdevumiem pašlaik ir uzlabot slimības profilaksi, kā arī jāpanāk, ka pacientiem ar vairākām slimībām ir iespējams saņemt visu nepieciešamo palīdzību vienā vietā.

Ar tuberkulozi var saslimt katrs

Lai arī statistikas dati pēdējo gadu laikā parāda, ka tuberkulozes izplatība samazinās, ar to var saslimt ikkatrs. Tomēr pastāv vairāki riska faktori, kas var ietekmēt iespējamību saslimt. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsver, ka tuberkuloze ir sociāla slimība un tās izplatība ir atkarīga no dažādiem sociālajiem apstākļiem.

Statistikas dati rādi, ka ļoti liela daļa saslimušo ir bezdarbnieki. Paaugstināts slimības risks ir cilvēkiem, kas ikdienā kontaktējas ar tuberkulozes pacientiem. Arī cilvēkiem, kas pastiprināti lieto alkoholu, tuberkulozi atklāj biežāk. Perevoščikovs skaidro, ka iespēju saslimt rada apstākļu kopums un bieži saslimušie ir pakļauti vairākiem riska faktoriem vienlaikus. Viņš norāda, ka būtiska ir ne vien vide, kurā cilvēks uzturas, bet arī viņa pašsajūta. Arī tādi faktori, kā stress, var pavājināt cilvēka organismu un veicināt saslimšanu, skaidro Perevoščikovs.

Tuberkuloze un HIV – savstarpēji saistītas slimības

Starp tuberkulozes riska faktoriem ir arī HIV. Katru gadu 24. martā visā pasaulē notiek dažādi pasākumi Tuberkulozes dienai. Biedrības "Baltijas HIV asociācija" valdes priekšsēdētāja Inga Upmace atklāj, ko šogad šīs dienas mērķis ir aktualizēt tuberkulozes saistību ar HIV. Lai arī to transmisijas ceļi ir ļoti atšķirīgi, tās ir saistītas – tuberkuloze ir viena no pirmajām slimībām, kas, pavājinoties imunitātei un iestājoties AIDS stadijai, skar HIV slimniekus.

Baltijas valstu vidū Latvijā ir visvairāk gadījumu, kad vienam pacientam ir gan tuberkuloze, gan HIV. Upmace norāda, ka tas ir saistīts ar HIV izplatību Latvijā: lai arī Lietuvā ir izplatītāka tuberkuloze, HIV izplatība kaimiņvalstī ir krietni zemāka.

Lai veicinātu cilvēku izpratni par tuberkulozi, tās saistību ar HIV un mazinātu šo slimību izplatību, laikā no 20. marta līdz 30. martam visā Latvijā notiek virkne pasākumu, kuros iedzīvotājiem ir iespēja veikt bezmaksas HIV un tuberkulozes testus, kā arī saņemt speciālistu konsultācijas par šīm slimībām. Atklājot šīs slimības laikus un uzsākot ārstēšanu vai terapiju pacienta veselības stāvokļa uzlabošanai, ir iespējams samazināt to izplatību. Ar pasākumu sarakstu tu vari iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!