Foto: Shutterstock
Beidzot tiekam lutināti ar siltiem saules glāstiem, kas ļauj ikdienā ģērbties salīdzinoši pieticīgi. Tomēr neizpratni var izraisīt tie, kuriem pat pie augstas gaisa temperatūras gribās uzvilkt biezāku jaku. Patiesībā šī sajūta, ka visu laiku salst, var būt kā signāls kādām veselības problēmām, vēsta "Health".

Izrādās, ka sūdzības par to, ka nemitīgi ir auksti, nav vien izdomāta kaprīze, bet patiesībā organisms signalizē, ka tam trūkst kādu noteiktu uzturvielu, var būt sirds un asinsvadu problēmas vai gluži vienkārši – pārāk mazs ķermeņa svars. To nevajadzētu pieņemt kā pašsaprotamu, bet atrast patieso cēloni un novērst to. 

Pārāk mazs ķermeņa svars

Cilvēkiem, kuri sver neatbilstoši maz, arī tauku slānis nav pietiekami biezs, lai aizsargātu ķermeni no zemākas gaisa temperatūras. Tāpat, ieturot stingras diētas, netiek uzņemts ķermenim nepieciešamais kaloriju daudzumus un uzturvielas. Tas, savukārt, palēnina vielmaiņu, apgrūtinot ķermeņa spējas saglabāt siltumu.

Pārkaršana un pārāk ilga uzturēšanās saulē

Organisma termoregulācija zināmu laiku spēj nodrošināt dzesēšanu gadījumā, ja karstumā jāatrodas ilgstoši, taču kad šīs spējas ir izsīkušas, ķermenis sāk uzkarst. Tas notiek līdzīgi kā drudža laikā pie infekcijas slimībām – temperatūra paaugstinās ar drebuļiem. 

Izsīkstot organisma kompensācijas spējām, sāk pazemināties arī cukura līmenis organismā un iestājas hipoglikēmija, kas var radīt, piemēra, roku trīcēšanu. Kombinējoties šiem diviem faktoriem, nereti pēc pārkaršanas iestājas drebuļi un kļūst auksti, norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Zanda Pučuka.

Nepietiekamā daudzumā tiek uzņemts dzelzs

Nepietiekams dzelzs daudzums organismā ir viens no visbiežāk minētajiem iemesliem, kāpēc salst pat siltos laika apstākļos. Tas ir tāpēc, ka dzelzs nodrošina skābekļa transportēšanu organismā. Skābeklis, savukārt, piedalās siltuma radīšanā – sadedzinot kalorijas un radot enerģiju.

Dzelzs veicina arī vairogdziedzera darbību, kas ļauj tam saražot hormonus pietiekamā daudzumā un pasargā ķermeni no atdzišanas. Dzelzi var uzņemt ar pārtikas produktiem, visvairāk tā ir rudzu maizē, gaļā, sarkanajās bietēs, granātābolos, dzērvenēs, brokoļos, spinātos.

Traucēta asinsrite

Ja esi novērojis, ka parasti ledus aukstas ir tikai rokas vai kājas, tas var liecināt par asinsrites problēmām, kam par iemeslu var būt sirds un asinsvadu slimības. Tā var būt pazīme tam, ka sirds nestrādā pietiekami efektīvi vai ir nosprostojušās artērijas, kas liedz asinīm pilnvērtīgi cirkulēt uz rokām vai kājām.

Miega trūkums

Nepietiekams miega daudzums var negatīvi ietekmēt nervu sistēmu, radot smadzeņu darbības traucējumus un ietekmējot mehānismus, kas atbild par ķermeņa temperatūru. Pētījumā, kas publicēts European Journal of Applied Physiology, tika novērota saistība starp stresu, nespēju izgulēties un aktivitātes samazināšanos smadzeņu daļā, kas atbild par ķermeņa temperatūras regulēšanu. Pētījums tika veiks ar 20 jaunajiem vecākiem, kuri dienā netika kārtīgi izgulēties.

Tāpat nogurums, kas rodas no negulētām naktī, var pasliktināt vielmaiņu, kas arī var būt par iemeslu tam, kāpēc salst pat šķietami siltā laikā.

Nepietiekamā daudzumā tiek uzņemts ūdens

Ūdens organismā palīdz regulēt ķermeņa temperatūru, saglabājot to normas robežās. Jo mazāk ūdens tiek uzņemts, jo ķermenis jūtīgāk uztver krasas ķermeņa temperatūras svārstības. Tāpat ūdens palīdz uzlabot arī vielmaiņu, kas arī ir būtiski, cenšoties saglabāt optimālu ķermeņa temperatūru.

Trūkst vitamīna B12

Vitamīns B12 organismam ir nepieciešams, lai veidotu sarkanos asins ķermenīšus, kas, savukārt, apgādā šūnas ar skābekli. B12 vitamīna trūkums var izraisīt mazasinību un var pat būt iemesls hroniskai aukstuma sajūtai. Vitamīnu B12 ar uzturu var uzņemt ēdienkartē, iekļaujot gaļu, zivis un piena produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!