Foto: Shutterstock

Sociālajos tīklos popularitāti iemantojis jauns "brīnumdzēriens", kas tiek slavēts kā efektīvs notievēšanas līdzeklis. Viss, kas nepieciešams tā pagatavošanai, ir citrons, mazliet pētersīļu un tīrs ūdens. Tiek solīts, ka, dzerot to katru rītu tukšā dūšā, par lieko svaru drīz vien varēs aizmirst, turklāt nekas cits slaidas figūras labā neesot jādara. Rutks.lv lūdza šo notievēšanas recepti komentēt uztura speciālistei Evai Katajai, jautājot arī, vai aizraušanās ar skābo dzērienu nevar kaitēt veselībai.

Dzēriena recepte ir gaužām vienkārša. Jāsarūpē viens citrons, 60 grami pētersīļu un 60 mililitri ūdens. Glāzē iespiež citrona sulu, ieber smalki sakapātus pētersīļus un ielej ūdeni, visu sajaucot kopā, vēstī portāls Thepowerofhealthyfood.com. Galvenais likums, lai dzēriens būtu efektīvs, esot dzert to katru rītu tukšā dūšā. Tā jāturpina sešas dienas, bet pēc tam jāievēro 10 dienu pārtraukums. Un tā atkal un atkal, kamēr iegūts vēlamais svars.

Minētajā interneta vietnē norādīts, ka par brīnumaino notievēšanas dzērienu (miracle weight loss drink) dēvētais pašpagatavojamais līdzeklis liek kristies liekajiem kilogramiem, veicinot liekā šķidruma izvadīšanu no organisma. Tas arī novēršot vēdera pūšanos, tādējādi pozitīvi ietekmējot vidukļa apkārtmēru. Citronūdens ar pētersīļiem arī paātrinot vielmaiņu un bagātīgi apgādājot organismu ar tam nepieciešamajām vielām.

Minētais dzēriens it kā palīdzot izvadīt šķidruma daudzumu no organisma, bet ne jau no ūdens mums vajag atbrīvoties liekā svara gadījumā – tie ir tauki, kuru daudzums ir jāsamazina.
Eva Kataja, uztura speciāliste
Dzēriens esot labs risinājums tiem, kam nepatīk sportot, jo, lai notievētu, pilnīgi pietiekot ar to un nekādas fiziskās aktivitātes neesot nepieciešamas, vēstī Thepowerofhealthyfood.com. Izklausās pārāk rožaini, lai būtu patiesība? Tā arī ir, turklāt skābā dzēriena bieža malkošana tukšā dūšā var kaitēt veselībai, brīdina uztura speciāliste Eva Kataja.

Jautāta, vai šis "brīnumdzēriens" varētu būt efektīvs līdzeklis cīņā pret lieko svaru, Kataja atbild noliedzoši. "Ja nu vienīgi tādā veidā, ka pēc šāda dzēriena norīšanas ēstgriba uz laiku ir "nosista"," smej uztura speciāliste. "Minētais dzēriens it kā palīdzot izvadīt šķidruma daudzumu no organisma, bet ne jau no ūdens mums vajag atbrīvoties liekā svara gadījumā – tie ir tauki, kuru daudzums ir jāsamazina. Savukārt taukus neviens citrondzēriens no organisma neizvada."

Lietojot šo dzērienu, cerētais rezultāts diemžēl izpaliks, taču šāda "notievēšanas kursa" sekas var būt visai nepatīkamas. "Ja vārstulis, kas atrodas starp kuņģi un barības vadu, nenoslēdzas pietiekami labi (un daudziem tas ir vaļīgāks, it īpaši, ja ir liekais svars), tad šāda dzēriena "baudīšana" var izraisīt dedzināšanas sajūtu. Tāpat, ja kuņģa skābe izdalās diezgan daudz, varam nevajadzīgi sakairināt kuņģi. Vislielāko kaitējumu gan šāds dzēriens (precīzāk, informācija par to) nodara mūsu smadzenēm, liekot domāt, ka ar kāda brīnumdzēriena palīdzību ir iespējams samazināt svaru," saka Kataja.

Ja vārstulis, kas atrodas starp kuņģi un barības vadu, nenoslēdzas pietiekami labi (un daudziem tas ir vaļīgāks, it īpaši, ja ir liekais svars), tad šāda dzēriena "baudīšana" var izraisīt dedzināšanas sajūtu. Tāpat, ja kuņģa skābe izdalās diezgan daudz, varam nevajadzīgi sakairināt kuņģi.
Eva Kataja, uztura speciāliste
Ir populāri arī ik rītu tukšā dūšā dzert siltu citronūdeni, lai it kā izskalotu un pamodinātu gremošanas traktu un normalizētu tā darbību. Cik veselīgs ir šāds ik rīta rituāls? "Ticiet vai ne, bet gremošanas trakts lieliski spēj pamosties arī pats, ar vai bez citrona palīdzības. Glāze ūdens no rīta gan būtu vēlama, lai atjaunotu vai papildinātu šķidruma daudzumu organismā. Pārmērīga un regulāra aizraušanās ar citrona sulas pievienošanu ūdenim var veicināt zobu emaljas noārdīšanos, kā ietekmē zobi var palikt jutīgāki, kā arī kuņģa dedzināšanu un atviļņa simptomus. Ja cilvēkam ir kuņģa čūla, tad citronūdens dzeršana nebūs prātīgākā izvēle, jo tas var kairināt kuņģa gļotādu un kavēt čūlas dzīšanu," brīdina uztura speciāliste.

Noslēgumā uztura speciāliste norāda, ka tāds līdzeklis, kuru atliek vien iedzert, lai svars kristos kā uz burvja mājienu, cilvēkam pašam neko nedarot, vēl nav izgudrots un diez vai pastāv. "Visefektīvāk svaru palīdzēs samazināt dzīvesveida un ēdienkartes izmaiņas, kā arī regulāras konsultācijas pie kvalificēta uztura speciālista. Google konsultācijas un ieteiktie "brīnumlīdzekļi" lai paliek izklaidei," tā Kataja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!