Foto: Shutterstock
Turpinoties karstajam laikam, ikviens ir aicināts rūpēties par savu veselību, dzerot ūdeni pietiekamā daudzumā, ilgstoši neuzturoties atklātā saulē, neaizmirstot arī par galvassegu un vieglu apģērbu. Ieteikumus, kā rūpēties par savu un tuvinieku veselību, sniedz Slimību profilakses un kontroles centra veselības veicināšanas speciālisti un Neatliekamās Medicīniskās palīdzības dienesta mediķi.

Nepievēršot uzmanību savai veselībai un neievērojot speciālistu ieteikumus, sekas var būt traģiskas un pat letālas. Uzmanību mediķi galvenokārt vēlas vērst uz pietiekamu šķidruma uzņemšanu dienas laikā. Tāpat mediķi vēlas atgādināt, ka īpaša uzmanība ir jāpievērš cilvēkiem, kuri šajā karstajā laikā ir pakļauti lielākam riskam – vecākiem cilvēkiem, maziem bērniem, tiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas un tiem, kuri dienas ir spiesti pavadīt gultā.

Dzer pietiekami daudz šķidruma

Ūdens ir katrā cilvēka organisma šūnā un, pieaugušam cilvēkam tas ir līdz 60% no kopējās ķermeņa masas. Karstajā laikā tas no organisma izdalās pastiprināti – ar sviedriem un izelpoto gaisu. Ja no organisma izdalās vairāk šķidruma nekā tas tiek uzņemts, var rasties dehidratācija.

Par dehidratāciju var liecināt ne tikai slāpes, bet arī garastāvokļa maiņa un lēna reakcija, sauss deguna dobums, tumšas krāsas urīns, vājums un nogurums, sausas vai sasprēgājušas lūpas un galvassāpes. 

Ilgstoši neuzturies atklātā saulē

Tāpat speciālisti iesaka ilgstoši neuzturēties atklātā saulē, īpaši laikā, kad karstums ir visintensīvākais – no pulksten 11 līdz pulksten 15. 

Dodoties laukā, neaizmirsti par galvassegu un izvēlies gaišas, vieglas un elpojošas drēbes. Savukārt, lai saulē neapdegtu, noteikti izmantot saules aizsargkrēmu. Lai atvēsinātos iesaka iet vēsā dušā, vannā vai doties uz kādu no peldvietām. Par vietām, kur atveldzēties Rīgā un tās apkārtnē vairāk lasi šeit

Parūpējies par tuviniekiem

Mediķi mudina karstajā laikā neaizmirst par tuviniekiem un īpašu uzmanību rosina pievērst vecākiem cilvēkiem, maziem bērniem, cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām slimībām, lieto noteiktus medikamentus.

Mazus bērnus ir jāmudina biežāk padzerties, kā arī nekādā gadījumā nedrīkst atstāt vienus pašus automašīnā vai slēgtās telpās. Savukārt, rūpējoties par cilvēkiem, kuri dienu pavada gultā, nespējot piecelties, ir jāpārliecinās, ka telpa ir regulāri izvēdināta un pietiekoši vēsa.

Pirmā palīdzība pārkaršanas gadījumā

Ja tomēr nav izdevies izvairīties no karsto saules staru tiešas ietekmes un ir konstatēta pārkaršana, tad cietušajam ir jāsteidz sniegt pirmā palīdzība.

Novieto cietušo vēsākā vietā vai ēnā pusguļus un atģērb. Ar vēsu ūdeni mitrini viņa pieri, kaklu un krūtis. Iedod padzerties vēsu ūdeni. Ja nepieciešams, izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Pārkaršanas sekas

Pārkaršana var izraisīt smagus veselības traucējumus un var būt bīstama cietušā dzīvībai. Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, konsultējies ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika zvani uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās no pulksten 17 līdz pulksten 8 no rīta, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti).

Bet, ja veselības stāvoklis pasliktinās un parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji vai samaņas zudums - zvani 113 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!