Londonas Fashion Week skaidri liecināja, ka astoņdesmito gadu stils vēl ilgi atgādinās par sevi. Modes nedēļas ietvaros britu dizaineri izrādīja 2001. gada pavasara/vasaras apģērbu kolekcijas.

27. septembrī beigusies piecu dienu ilgā modes skate, bet līdz pavasarim vēl tālu. Ja līdz tam laikam astoņdesmito gadu modes paliekas nesagrauzīs kodes, tad nākamā gada vasara pienāks kopā ar daudzu cilvēku tik nīsto “bezgaumības ēru”.

Lai gan jaunajā pavasarā modē, kā vienmēr, parādās atskaņas no iepriekšējo dekāžu modes virzieniem – piecdesmitajiem, sešdesmitajiem un septiņdesmitajiem gadiem, tomēr šoreiz visvairāk tiek apspēlēts astoņdesmito gadu stils.

Šķiet, ka dizaineri šoreiz krituši divās galējībās. Vieni nekautrīgi atgremojuši astoņdesmito gadu stilu, tādējādi paužot savu ironisko attieksmi (plisēti rūtaini svārki!?), bet citi aizguvuši atsevišķas idejas (kosmētika, bižutērija) no šī laikmeta un piemērojuši tās mūsdienām.

Tā kā pēdējos piecus gadus valdošajā modē bijuši svārki līdz ceļgaliem, tad tagad pienācis laiks to garumam strauji sarukt. Tādēļ ap gurniem cieši apņemti mikroskopiski minisvārciņi (dizaineru Uth, Ben de Lisi kolekcijās) nebūt nav sliktākais, kas mūs var sagaidīt. Arī Clements Ribeiro drapētie minisvārki izskatās koķeti un jauki.

Iestājoties siltākam laikam, arī jaunajā tūkstošgadē varēsim lepni valkāt no drēbju skapja dzīlēm izvilktos vienkāršos, taisnos minisvārkus (Markus Lupfer). Interesanta, uz gurniem nošļukusi josta spēs aizgaiņāt naftalīna aromāta radīto blakusefektu.

Kas attiecas uz gurnu līniju, tad jostasvietu augstums pazemināsies. Sevišķi zīmīga šī tendence ir jauno dizaineru piedāvātajās kolekcijās, kur šāda stila svārki tiek papildināti ar daudzveidīgiem plisējumiem, ielocēm un ielaidumiem.

Vēl viena astoņdesmito gadu tendence – šauras, apspīlētas bikses (Martin Kidman kolekcijā), ko tautā sauc par stabulenēm. Tās lieliski izskatās uz modeļu slaidajām, garajām figūrām, taču diez vai mēs būsim gatavas atteikties no iecienītajiem, tradicionālajiem bikšu fasoniem.

Tomēr biksēm ir vēl viena astoņdesmito gadu modes alternatīva – platas, priekšpusē plisētas bikses (Margaret Howell, Preen), kas izskatās modernas, pateicoties neparastajai kombinācijai ar žilbinošām panku stila (smailu un superaugstu) papēžu kurpēm.

Sekojot pavasara modei, grūti būs izvairīties no nelielas plecu kontūru uzsvēršanas vai ievērojamas paplatināšanas žaketēm, kostīmjakām. Par laimi, plecu platums nesasniegs seriāla Dinasty un Maikla Džeksona Thriller ēras apģērbu pārmērīgās proporcijas.

Plecus un arī piedurkes papildina ar interesantiem akcentiem – pušķiem, rozetēm, ādas gabaliņiem, rišām, kas turklāt pievienotas tikai uz viena pleca. Šī asimetrija sākotnēji bija underground modes tendence, kas nu izlauzusies masu kultūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!