Foto: Shutterstock

Daudzi mīti par veselību ir tik dziļi iesakņojušies tautas apziņā, ka tiek uzskatīti par neapgāžamu patiesību. "Zdorovie" apkopojis trīs populārākos maldīgos apgalvojumus par veselību vasarā un silti iesaka tos izmest no galvas.

Jūras ūdens dziedē brūces

Noteikti esi dzirdējis apgalvojumu, ka jūras ūdens augstā sāls satura dēļ nesatur baktērijas un dezinficē pušumus. Daļa baktēriju sāļajā ūdenī tiešām iet bojā, tomēr netrūkst arī tādu, kas pamanās izdzīvot. Ar tām pilnīgi pietiek, lai rastos brūces iekaisums. Turklāt ne velti tautā ir radies teiciens – nekaisi sāli uz brūcēm! Sāls var kairināt atvērto pušumu, izraisot dedzinošu sajūtu un diskomfortu.

Ja esi iesauļojies, apdegt saulē nevari

Diemžēl iedegums nepasargā no apdegšanas saulē. Apdegt var gan vēl bāla, gan iesauļota āda. Izrādās, īpaši bīstami ilgi gozēties saulē ir pēc solārija apmeklēšanas. Izpētīts, ka solārijā saņemtais UV starojums izmaina ādas šūnu DNS, tādēļ pēc tam, ķerot īstos saules starus, tajās pastiprināti veidojas kaitīgie brīvie radikāļi. Tādēļ šāda prakse veicina ādas vēža attīstību.

Odi kož tiem, kam saldas asinis

Patiesībā odi dodot priekšroku cilvēkiem ar pirmo jeb nulto asinsgrupu, jo viņu sviedri satur noteiktas vielas, kuru smarža pievilina odus. Protams, ja netrāpās šāds gards kumosiņš, odi nesmādē arī cilvēkus ar citām asinsgrupām un savu upuri izvēlas nejauši. Portālā "Health" gan minēti arī citi faktori, kas pievelkot nejaukos asinssūcējus – svīšana fizisko aktivitāšu laikā, kad ar sviedriem izdalās pienskābe, alus dzeršana un grūtniecība. Izpētīts, ka ir arī tādi laimīgie, kurus odi labprātāk aplido ar līkumu, jo viņu āda producē dabiskas vielas, kas nejaukās radībiņas atbaida. Šāda īpatnība esot ierakstīta gēnos un tiek mantota no paaudzes paaudzē. Bet katrā ziņā cukura līmenis asinīs odu izvēli neietekmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!