Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav noslēpums, ka neveselīgs dzīvesveids var ātri novest kapā. Zinātnieki atklājuši, ka dažādi kaitīgi ieradumi vidējo dzīves ilgumu var samazināt pat par 12 gadiem. Pie konkrēta un, jāsecina, arī visai iespaidīga skaitļa viņi nonākuši, izpētot pasīvā dzīvesveida un trekno ēdienu mīļotāju, kā arī smēķētāju un pārmērīga alkohola daudzuma lietotāju, miršanas datus, raksta portāls “Health”.

Ja tomēr aizraujies ar saldu bulciņu "štopēšanu", kad vien tiec tām klāt, vai vīna glāzes izbaudīšanu kopā ar draudzenēm piektdienu vakaros, visas cerības padzīvot nedaudz ilgāk par zinātnieku paredzēto termiņu tomēr vēl nav zaudētas. Tas gan prasīs nelielu piespiešanos, jo laiks savā ikdienā ieviest arī kādas veselīgas izmaiņas.

Portāls "Delfi" piedāvā deviņus ieteikumus, kas palīdzēs samazināt ārēji redzamās novecošanās pazīmes un arī, iespējams, attālinās "pēdējo stundiņu":

Nepārēdies tikai tāpēc, ka to vari


Foto: AP/Scanpix

Vēlies dzīvot līdz simtam? Protams! Kāpēc ne? Tikai tad atceries, ka ikreiz šķīvi nav jāpiekrauj, veidojot Ēģiptes piramīdu cienīgas konstrukcijas. Samērīgi pieticīgas porcijas ir daudzu tautu ilgdzīvošanas gudrība. Piemēram, japāņu vidū ir populāri ēst tikai tikmēr, kamēr jūt, ka vēders ir par 80% ir pilns. Iespējams, šī iemesla dēļ zeme, kur lec saule, var lepoties ar rekordaugstu vidējo mūža ilgumu.

Tāpat drīkst atļauties arī iekost pa kādam saldumam un treknākai kūciņai, kad vien tas ienāk prātā, bet tad attiecīgi jāsamazina ierastās ēdienreizes apjomi.

Sentluisas Universitātes speciālistu veiktie pētījumi apstiprina, ka mazāka ēdiena daudzuma uzņemšana ļauj dzīvot ilgāk. Viņi atklāja, ka neliela kaloriju uzņemšana vairogdziedzerim liek palēnināt T3 hormona ražošanu, līdz ar to paātrinot vielmaiņu un samazinot novecošanās pazīmes.


Biežāk dari TO


Foto: F64

Sekss vismaz divas trīs reizes nedēļā tavu dzīvi spēj pagarināt pat par trim gadiem! Mīlēšanās, kas abiem partneriem dod patiesu gandarījumu, spēj palīdzēt sadedzināt arī visai iespaidīgu kaloriju daudzumu.

Regulārs sekss tāpat palīdz pazemināt asinsspiedienu, uzlabot miegu, palielināt imunitāti un pasargāt no dažādām sirds un asinsvadu saslimšanām.


Ieliec televizoru skapī


Foto: AFP/Scanpix

Pārlieka zvilnēšana pie zilā ekrāna tavai veselībai var izmaksāt pat ļoti dārgi. Kāds 2010. gadā veikts pētījums norāda, ka tie, kas televizoru skatās četras vai vairāk stundas dienā savu dzīvi beigs ievērojami ātrāk nekā tie, kas melnās kastes kompānijā izšķiež divas vai mazāk stundas no savas ikdienas.

Ja pie televizora pavadīto laiku vidēji samazināsi tikai par stundu, tas jau palīdzēs samazināt vispārējo pāragras miršanas risku par 11%, bet miršanu no sirds un asinsvadu slimībām - par 18%.


Sargies saules


Foto: stock.xchng

Bēgšana no tiešiem saules stariem var palīdzēt izvairīties no riska saslimt ar ādas vēzi. Turklāt turēšanās ēnā novērsīs ādas novecošanās pazīmju veidošanos - ilgāk saglabāsies ādas elastība, vēlāk parādīsies krunciņas un dažādi pigmentācijas laukumi, kas ir raksturīgi vecākiem cilvēkiem.

Nekad nav par agru un tāpat - arī par vēlu - ikdienā sākt lietot pretiedeguma krēmu (un to darīt arī saulainā ziemas dienā). Bet tas nenozīmē sargāt tikai degungalu, bet veltīt pāris sekundes sava laika, lai to uzziestu arī uz kakla, pleciem un rokām. Šīs ķermeņa daļas parasti ir vienas no pirmajām "vecuma nodevējām".


Izej sabiedrībā


Foto: DELFI

Pētījumi pierāda, ka cilvēki ar plašu draugu un paziņu loku, kā arī spēcīgām ģimenes saitēm daudz retāk iedzīvojas sirds un asinsvadu slimībās. Vientulība var izdzēst iekšējo dzirksti un pat visai spēcīgi cilvēki var kļūt tik pat apdraudēti, cik tie, kam ir augts holesterīna līmenis vai spēcīga smēķēšanas atkarība.

Vientulība visbīstamākā ir tieši veciem cilvēkiem. Pierādīts, ka ar katru dzīves gadu pieaug arī risks krist depresijā, kas savukārt var novest pie vēl nopietnākām fiziskās veselības problēmām.


Zini mēru


Foto: PantherMedia/Scanpix

Sievietes, kas atļaujas divas vai vairāk glāzītes un vīrieši, kas ieraduši izdzert vismaz trīs glāzītes grādīgo dzērienu ik dienas, var saskarties ar dažādām nepatīkamām sekām, sākot no svara pieauguma un beidzot ar regulārām attiecību problēmām.

Tomēr nelielās devās alkohols var nākt pat par labu. Vidēji viena alkohola glāzīte dienā sievietēm un divas vīriešiem var nedaudz uzlabot sirdsdarbību, raksta žurnāls "Journal of the American College of Cardiology".


Katru dienu pa trim banāniem


Foto: ČetrasSezonas.lv

Mazāk nekā trīs augļu apēšana dienas laikā var atstāt negatīvas sekas uz vispārējo veselību. Tiesa, reti kurš šādu režīmu ievēro, taču tādējādi mēs savam ķermenim laupām iespēju uzlādēties ar īstām šķiedrvielu un vitamīnu baterijām.

Regulāra augļu un dārzeņu ēšana par 76% samazina iespēju saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī samazina iespējamību iegūt krūts vēzi. Tāpat augļos esošie antioksidanti uzlabo vielmaiņu un palīdz cīnīties ar ievainojumiem, tos ātrāk sadziedējot. Tas savukārt krunciņu parādīšanos var atlikt pat par vairākiem gadiem.


Vingro, vingro, vingro


Foto: AP/Scanpix

Ikdienas treniņš ir vienkāršākais un ātrākais veids jaunības paildzināšanai. Pētījumi atklāj, ka regulāri veikti ļoti intensīvi treniņi, piemēram, skriešana dzīvi spēj paildzināt vidēji par četriem gadiem. Aktīvi sportojot, uzlabojas ne tikai sirdsdarbība, bet arī kopējā pašsajūta un no negatīvām domām attīrās prāts.

Pat vidējas aktivitātes nodarbība, piemēram, ik dienu veikts ātrs 30 minūšu pārgājiens, var ievērojami samazināt risku iedzīvoties sirds un asinsvadu slimībās.


Protams, smēķēt ir slikti


Foto: AFP/Scanpix

Brīdinošie attēli uz paciņām nav domāti tikai pusaudžu aizbiedēšanai, bet atgādina par reālām briesmām, kas apdraud smēķētājus. Smēķēšanas atmešana ir viena no labākajām dāvanām, ko spēj dot savai veselībai un tā attiecīgi pagarināt savu dzīvi.

Pētījumi pierāda, ka sievietes, kuras atmet smēķēšanu pat 35 gadu vecumā, dzīvo par sešiem līdz astoņiem gadiem ilgāk nekā tās, kuras to tā arī nekad nesaņemas izdarīt.

Atmetot kaitīgo paradumu, tu vēl vari palīdzēt pats savam organismam cīnīties ar slimībām un uzlabot plaušu spēju uzņemt skābekli (pat ja tās bojātas gadiem). Turklāt, pat ja ārsti jau konstatējuši agrīna plaušu vēža, hroniska bronhīta vai emfizēmas pazīmes, kaitīgā ieraduma atmešana var palīdzēt šo slimību ārstēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!