Foto: Shutterstock

Ar alkohola lietošanu ir jābūt uzmanīgam. Visieteicamāk to lietot ar mēru vai nelietot nemaz, lai nesabojātu svētkus sev un tuviniekiem. Tomēr, ja Līgo svētkos alus kauss pārāk bieži celts pie lūpām un nākamā diena liek par to manīt, tad moža noskaņojuma atgūšanai var noderēt kāda no tautas receptēm:

Daudziem labi zināms un atzīts palīgs pret paģirām ir tomātu sula. To var sajaukt dzērienā ar olas dzeltenumu. Dzērienam vajadzēs 250 gramus tomātu sulas un vienu olas dzeltenumu. Vispirms glāzē ielej tomātu sulu, tad pievieno olas dzeltenumu un, nesamaisot, izdzer.

Tomātu sulu var pievienot arī citam pret paģiru kokteilim. Tam vajadzēs glāzi tomātu sulas, sāli, piparus, kā arī kādus garšaugus. Visas sastāvdaļas samaisi un izdzer.

Savukārt olas dzeltenumu var lietot arī šādā dzērienā: viens olas dzeltenums, šķipsniņa sāls un maltu sarkano un maltu melno piparu. Pirms kokteiļa gatavošanas glāzes iekšpusi izsmērē ar saulespuķu eļļu, tad lej olas dzeltenumu un pievieno sāli un piparus.

Ir arī vēl kāda recepte ar olas dzeltenumu. Tai nepieciešams viens olas dzeltenums, 200 mililitri svaigi spiestas apelsīnu sulas, šķēle citrona mīkstuma un 100 grami medus. Sastāvdaļas sajauc blenderī un tad izdzer.

Mundrumam var pamēģināt arī šādu kokteili: glāze kefīra, puse tējkarotes cukura, viena tējkarote sasmalcinātu pētersīļu un šķipsniņa maltu melno piparu un sāls. Sastāvdaļas samaisa un izdzer.

Tautā rekomendē nākamajā dienā pēc alkohola lietošanas ēdienreizē iekļaut vistas buljonu. 

Savukārt, ja nav vēlēšanās gatavot kādu kokteili, var mēģināt izlīdzēties ar citronūdeni.
Var arī glāzei ar ūdeni pievienot citrona sulu un nedaudz cukura.

Organismam pēc svinībām palīdzēs atjaunoties arī glāze ūdens, kurā iemaisīti 20 pilieni piparmētru tinktūras.

Ūdens nākamajā dienā pēc svinībām ir jālieto lielos daudzumos, jo alkohols veicina ķermeņa atūdeņošanos. Ieteicams ir arī kārtīgi izgulēties un atpūsties.

Līgotājiem jābūt piesardzīgiem un akūta absistences sindroma, kas ir stipras paģiras, gadījumā ir jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. Īpaša uzmanība ir jāpievērš tiem, kuriem ir sirds veselības problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!