Foto: PantherMedia/Scanpix

Ministru kabineta sēdē otrdien, 25. augustā, tika izskatīti un atbalstīti Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi, kas paredz transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos.

Ministru kabinetā(MK) atbalstīs noteikumu projektu un noteikts divu gadu pārejas periodu pārtikas ražotājiem, kā arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem, gala lēmumu par noteikumu spēkā stāšanās termiņu pieņemot MK sēdē pēc noteikumu projekta saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.

"Transtaukskābes uzvedas tieši tāpat kā piesātinātās taukskābes, veicina aptaukošanos, bet, ja cilvēks ir fiziski aktīvs, taukskābes tiek likvidētas un tās ļaunumu organismam nenodara, bet, ņemot vērā, cilvēku mazkustīgo dzīvesveidu, šīs transtaukskābes produktos ir jāsamazina ar likumu.
Atis Tupiņš

"Transtaukskābes cilvēkam nav nepieciešamas, tās nevajadzētu uzņemt, bet,lietojot ikdienā piena produktus, pusfabrikātus, konditorejas, kulinārijas izstrādājumus vai kaut vai tik šķietami nekaitīgu produktu kā kausēto sieru, uzņem nemanot, nenodarbojoties ar sportu, nespēj sadedzināt, tādējādi ar laiku rodas aptaukošanās un vēlāk dažādas ar to saistītas veselības problēmām, " skaidro dietologs Atis Tupiņš.

"Esam atļāvuši cilvēkus indēt vēl divus gadus, bet no otras puses ir jāsaskaņo izmaiņas ar nozari un ražotājiem," preses brīfingā skaidroja Veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Izmaiņas noteikumos ir saskaņotas ar Zemkopības ministriju.


Kas ir transtaukskābes?

"Transtaukskābes ir visos konditorejas izstrādājumos, kuros izmanto izmainītos taukus, vienkāršāk sakot, lētajos cepumos, vafelēs un tortēs. Interesanti ir tas, ka cilvēki aizmirst, ka piena produktos arī ir šīs taukskābes. Jebkurā piena taukā no dabas ir transtaukskābes, divi vai četri procenti, dažos vairāk. Arī bioloģiskās saimniecībās iegūtās govs pienā pilnīgi noteikti būs transtaukskābes, tātad jebkurā produktā, kurā ir piena taukskābes būs arī transtaukskābes," skaidro dietologs.

"Transtaukskābes uzvedas tieši tāpat kā piesātinātās taukskābes, veicina aptaukošanos, bet, ja cilvēks ir fiziski aktīvs, taukskābes tiek likvidētas un tās ļaunumu organismam nenodara, bet, ņemot vērā, cilvēku mazkustīgo dzīvesveidu, šīs transtaukskābes produktos ir jāsamazina ar likumu," norāda Tupiņš.

Transtaukskābju izmantošana pārtikas produktu ražošanā notiek jau gandrīz gadsimtu, tomēr pēdējos gados pētnieki ir atklājuši vairākas sakarības saistībā ar transtaukskābju lietošanas nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu un veselību. Ņemot vērā dažādu pētījumu datus, pierādīts, ka transtaukskābes negatīvi ietekmē veselību un var izraisīt sirds un asinsvadu slimības, vēzi, diabētu, aptaukošanos un pat atstāt negatīvu ietekmi uz grūtniecību un augļa attīstību, teikts noteikumu anotācijā.

Jau ziņots, ka noteikumi par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos izstrādāti ar mērķi mainīt Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus, ilgtermiņā uzlabojot sabiedrības veselību. Plāno uzlikt arī akcīzes nodokli produktiem, kas satur lielu sāls, cukura un tauku daudzumu.

Likums stāsies spēkā ar 2018. gada 1. janvāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!