Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Garšvielu un garšaugu lietošana uzturā, visticamāk, nepalīdzēs no akūtas slimības izveseļoties vēja ātrumā. Taču, lietojot tos profilaktiski, kā arī līdztekus tradicionālajām ārstēšanās metodēm iekļaujot tos uzturā, tie var mazināt dažādu veselības problēmu un slimību simptomus, novēršot diskomfortu un palīdzot organismam no slimības atgūties ātrāk.

Turpinājumā piedāvājam dažus no garšaugiem un garšvielām, kam vajadzētu būt ikvienā virtuvē, kā arī to veselīgo īpašību un pielietojuma raksturojumu.

Krustnagliņas

Ar ko tās ir noderīgas: piemīt antiseptiska un pretiekaisuma iedarbība. Atvieglo elpošanu un atsvaidzina elpu, stiprina sirdi un darbojas arī kā lokālas nozīmes pretsāpju līdzeklis, piemēram, zobu sāpju gadījumā. Var lietot gan svaigā, gan uzlējuma veidā.

Uzmanīgi: krustnagliņas ir kontrindicētas hipertensijas un kuņģa čūlas saslimšanas gadījumā, kā arī pie gastrīta ar paaugstinātu skābuma līmeni, smaga noguruma un pārslodzes gadījumā.

Negaidīts fakts: valda uzskats, ka krustnagliņu smarža mazina apetīti. Ja tiek ievērota diēta, to aromterapeitiskais efekts var būt noderīgs.

Čili

Foto: Shutterstock

Ar ko tas ir noderīgs: palīdz sirds slimību un elpošanas sistēmas slimību gadījumā. Pateicoties čili piparu aktīvajai vielai kapsaicīnam, asais pipars var būt noderīgs, lai normalizētu asinsspiedienu. Un ne velti Austrumos ēdiens ir tik ass – čili, lietots uzturā regulāri, arī spēj novērst zarnu infekcijas. Bez tam, asajam piparam piemīt arī pretsāpju un pretiekaisuma īpašības, kā arī tas veicina vielmaiņas darbību.

Uzmanīgi: asie čili pipari ir kontrindicēti cilvēkiem ar kuņģa-zarnu trakta slimībām.

Negaidīts fakts: baudot garšvielām bagātus un asus ēdienus, mēs patērējam mazāk sāls.

Majorāns

Foto: Shutterstock

Ar ko tas ir noderīgs: majorāna uzlējums palīdz atvieglot saaukstēšanās simptomus. Uzlabo gremošanu, noder pret meteorismu, darbojas kā urīndzenošs līdzeklis. Majorānu iesaka iekļaut ēdienkartē cilvēkiem, kuriem ir kuņģa veselības problēmas. Tas palīdz pret sāpēm kuņģī un zarnās, menstruālā cikla traucējumiem, alerģiskā rinīta un saaukstēšanās gadījumā. Tāpat tiek izmantots arī vannām un brūču ārstēšanā.

Uzmanīgi: kontrindicēts cilvēkiem ar paaugstinātu asins recēšanu un vēnu trombozi.

Negaidīts fakts: majorāns tā piesātinātā aromāta dēļ var aizstāt sāli, ja nepieciešams ieturēt sāli nesaturošu diētu.

Kanēlis

Foto: Shutterstock

Ar ko tas ir noderīgs: antiseptiķis, stimulē organismā aizsargfunkcijas un palīdz cīņā pret saaukstēšanos. Veicina kuņģa un zarnu trakta darbību. Samazina cukura un holesterīna līmeni asinīs, stimulē asins cirkulāciju un vielmaiņu.

Uzmanīgi: ja gadījies kanēli pārdozēt, var piemeklēt spēku zudums un galvassāpes, arī ēšanas traucējumi. Kanēlis ir kontrindicēts pacientiem ar paaugstinātu skābumu kuņģī. Ar kanēli nevajadzētu pārspīlēt grūtniecības laikā, jo tas veicina dzemdes muskulatūras kontrakcijas.

Negaidīts fakts: tiek uzskatīts, ka jebkurš ēdiens, kas bagātināts ar kanēli, uzlabo potenci un vairo libido.

Sinepes

Foto: Shutterstock

Ar ko tās ir noderīgas: pirmā lieta, kas nāk prātā – sinepju plāksteri. Bet gadījumā, ja apšaubi sinepju plāksteru iedarbību, tās var iekļaut uzturā. Sinepes palielina apetīti, uzlabo ēdiena garšu, palīdz gremošanai un vielmaiņai, palielina kuņģa sulas izdalīšanos. Tāpat tās var mazināt saaukstēšanās simptomus.

Uzmanīgi: sinepes ir ass pārtikas produkts. Ja cilvēkam ir, piemēram, gastrīts, enterokolīts vai kuņģa čūlas saslimšana, sinepes jāizslēdz no ēdienkartes vai jālieto ļoti mazā daudzumā un piesardzīgi. Tāpat nedrīkst aizmirst arī par iespējamu alerģisku reakciju, veidojoties ādas kairinājumam, ja tiek lietoti sinepju plāksteri.

Negaidīts fakts: sinepes lieti noder arī pret muskuļu spazmām.

Timiāns

Foto: Shutterstock

Ar ko tas ir noderīgs: timiāna uzlējums var kalpot kā antiseptiķis, un tas veicina organisma aizsargspējas. Timiāns tiek izmantots, lai ārstētu bronhītu un citas elpošanas slimības. Tas tonizē ķermeni un stimulē gremošanu. Var tikt pielietots arī mutes skalošanai. Tāpat timiāns ir noderīgs nervu sistēmai – palīdz uzlabot noskaņojumu un mazināt bezmiegu.

Uzmanīgi: timiāns var palielināt asinsspiedienu. Tāpat tas ir kontrindicēts gadījumos, kad cilvēkam ir gastrīts ar paaugstinātu kuņģa skābes sekrēciju.

Negaidīts fakts: pārdozēšanas gadījumā var izsaukt sliktu dūšu.

Piparmētra

Foto: Shutterstock

Ar ko tā ir noderīga: piparmētras vērtīgo īpašību saraksts ir visnotaļ plašs – tā ir viens no senākajiem un populārākajiem ārstniecības augiem. Piparmētras lapiņu uzlējums palīdzēs pēc smagas maltītes vai kuņģa darbības traucējumu gadījumā. Tāpat tā efektīvi stimulē žultspūsli un aknas un tiek izmantota pret caureju, aizcietējumiem un citām zarnu un gremošanas trakta veselības problēmām. Piparmētra palīdz arī pret grēmām. Tāpat tai piemīt atvēsinošs un nomierinošs efekts.

Uzmanīgi: lai gan piparmētra ir vērtīgs augs ar daudzveidīgu pielietojumu, atsevišķos gadījumos to nav ieteicams lietot. Piemēram, piparmētru tēju lielā daudzumā nevajadzētu lietot māmiņām mazuļa zīdīšanas periodā, jo tā var aizkavēt piena veidošanos. Tāpat piparmētra atsevišķos gadījumos var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Negaidīts fakts: valda uzskats, ka piparmētra aktivizē un nostiprina cilvēka smadzeņu darbību un stimulē garīgās spējas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Health.com, Eatingwell.com un Fitnessmagazine.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!